GÜNAY PABUŞÇU (ÖZEL HABER) - İzmir'i Antalya'ya bağlayacak otoyol güzergahının ikinci adımı olan Aydın-Denizli Otoyolu'nun temeli 16 Kasım 2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından atıldı.
Bölgede Denizli şantiyesinin kurulumu ile birlikte bağlantı yollarının çalışmaları sürerken, otoyol projesinin 2 yıl içerisinde tamamlanması planlandı.
Otoyol güzergahının can damarlarından biri olan Buharkent’te arazi talanı ve yol güzergahı değişikliklerine ilişkin skandal iddialar ortaya atıldı.
3 hafta öncesinde Havadis Gazetesi’nin gündeme getirdiği ‘Aydın-Denizli otoyoluyla ilgili şok iddia’ başlıklı haberde, İYİ Parti Buharkent İlçe Başkanı Serdar Kocakaya, vatandaşların bilgisi olmadan arazilerine girilerek ağaçlarının söküldüğünü ve bahçelerinin talan edildiğini iddia etmişti.
Son olarak yol güzergahının 3. kez değiştirildiği, belirlenen son güzergahın Buharkent’in en verimli tarım arazilerini yok edeceği söylemleri, İYİ Parti Aydın Milletvekili Adnan Sezgin’i harekete geçirdi.
Milletvekili Sezgin, otoyol yapımındaki iddialara ilişkin Buharkent’te çiftçilerle bir araya gelerek bölgenin sorunlarını dinledi.
Milletvekili Sezgin’e, İYİ Parti Karacasu İlçe Başkanı Ali Küpelioğlu, İYİ Parti Buharkent İlçe Başkanı Serdar Kocakaya ve Yönetim Kurulu üyeleri eşlik etti.
“Çiftçimiz, en verimli topraklarım işgal ediliyor, tecavüz ediliyor diyor”
Milletvekili Sezgin, “Her yatırımda bölge halkının rızasının alınması gerekiyor. Burada sadece ve sadece kar güdüsüyle bir güzergah belirlenmiş. Hiçbir şekilde yöre halkının çıkarları öncelikli olarak göz önünde bulundurulmamış. Oysa tam tersi yapılmalıydı. Çiftçimiz, en verimli topraklarım işgal ediliyor, tecavüz ediliyor diyor. Yatırımcının ve ilgili kamu kuruluşlarının toprak sahibinin çağrısını duymasını bekliyoruz. Aksi taktirde hem karar yanlış olacaktır hem de büyük zarar görecektir. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi.
“Hiçbir şekilde dönüş alamadım”
Otoyol yapım işini üstlenen özel firma çalışanlarının ellerinde kamulaştırma belgesi olmadan tarlasına girerek zarar verdiğini belirten çiftçi Cihan Çelik, “Hayatımda ilk kez böyle bir şey yaşadım. Ellerinde kamulaştırma belgesi olmadan arazime girip incir ve zeytin ağaçlarımı kesmişler. Olayın ardından Buharkent Belediyesi Başkanı Mehmet Erol’a, İlçe Kaymakamı Kemal Ülkü ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne başvurdum, hiçbir şekilde dönüş alamadım” diye konuştu.
Bir diğer üretici Süleyman Demir ise, “Benim değil, bizim arazilerimiz yok olmasın” çağrısında bulundu.
“Buharkent’in en verimli arazilerine göz diktiler”
İYİ Parti Buharkent İlçe Başkanı Serdar Kocakaya, ihalesi gibi yol güzergahı da yılan hikayesine dönen haritayı göstererek, “İlk olarak Buharkent’in doğusunda bulunan Eyüpbükü mevkisi uygun görülmüştü. Sonra bu değiştirilerek ikinci bölge olarak Feslek Mahallesi Organize Sanayi Bölgesi(OSB) girişi belirlendi. Burası hem arazi verimi açısından hem de organize ile otoyolu birleştirmek adına doğru bir tercihti. Sonra üçüncü bir değişikliğe gidilerek, Karamanbükü alanında Buharkent’in en verimli arazilerine göz diktiler. Üretici bunu, toprağının göz göre göre heba olsun istemiyor” diye konuştu.
Kocakaya, vatandaşlar tarafından uygun görülen ancak sonradan değiştirilen 2. yol güzergahındaki bazı tarım arazilerinin AK Parti iktidarına yakın isimlere ait olmasının manidar olduğuna dikkat çekti.
Programın ardından üreticilerle yol güzergahları olan bölgeleri inceleyen Milletvekili Sezgin, konuyu meclis gündemine taşıyacağını ve TBMM Başkanlığı’na önerge sunacağını kaydetti.