Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nazilli’ye gelişinin ve Sümerbank Basma Fabrikasının hizmete açılışının 80’nci yıl dönümü törenlerle kutlandı. Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlayan törenler, Nazilli TCDD Garında Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ve Kaymakam İbrahim Küçük’ün konuşmaları, Turan Ortaokulu öğrencilerinin şiirlerini okuması, Nazilli Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu zeybek gösterilerini sunmaları ile sonlandı.
Törenlere Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Garnizon Komutanı Per. Yüzbaşı Samed Demet, Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, Baro Temsilcisi Avukat Emel Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Bünyamin Daşdemir, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Yalçın Gürenci, AK Parti İlçe Başkanı Ramazan Satılmış, CHP İlçe Başkanı Ali Deveci, Gaziler, Sümerbank eski çalışanları, kurum ve kuruluşların müdürleri, amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Nazilli istikbalde vilayet olacaktır sözü de, beyhude söylenmiş bir söz değildir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazilli ye gelişinin 80.yılını coşkuyla kutlayıp, O’nu özlem ve hasretle andığını belirterek konuşmasına başlayan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık; “9 Ekim 1937 günü, yüreklerdeki heyecanın, gözlerdeki coşkulu bekleyişin umudu, bütün dünyanın saygı duyduğu, büyük önder, büyük komutan, sarı zeybek Nazillimize gelmiştir. Tam 80 yıl önce, Nazilli’nin geleceğine yön verecek olan ve Nazilli’yi tüm dünya ya tanıtacak olan Sümer Bank Basma Fabrikası Sarı Zeybek Mustafa Kemal tarafından bizzat açılmıştır. O dönemlerde göç veren şehrimiz, beyaz altınımız pamuğun şehri Nazillimiz Sümerbank Fabrikası ile kalkınma yoluna girmiş, binlerce vatandaşımız buradan geçimini sağlamıştır. Sümerbank ülkemizde devlet eliyle kurulan ilk fabrika olma özelliğini taşımaktadır. Bilindiği üzere Nazillimiz tarım havzasıdır, Pamuğun ve 4 mevsim her şeyin yetiştiği verimli topraklara sahip bir şehirdir. Bu kadar verimli bir şehrin kalkınma hamlesi olan Sümerbank tarih kitaplarında dahi yerini almış, yurdumuzun dört köşesi haberdar olmuştur. Atamızın bizzat açılışını yaptığı, böylesine tarihi bir öneme sahip olan şehrimiz ve Sümerbank Fabrikamız, her yere örnek olmuştur. Nazilli’de doğmuş, büyümüş yâda o dönemde Nazilli’de yaşamış herkes, Nazilli Sümerbank’ın ekmeğini mutlaka yemiştir. Her hanede mutlaka bu fabrikada çalışan birileri olmuştur. Şehrimizin gelişmesi, büyümesi ve bölgede parlayan bir yıldız olması, beyhude değildir. Atatürk’ün, Nazilli istikbalde vilayet olacaktır sözü de, beyhude söylenmiş bir söz değildir. Nazilli’yi Nazilli yapan ve Atatürk’e bu sözü söyleten, Vatansever ve milliyetçi Nazilli halkı ve Nazilli Sümerbank Basma Sanayi Fabrikasıdır. Kendi ayakları üzerinde duran, mutlu müreffeh ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın şahlanma adımı olan bu kutlu ziyaret ile hemşerilerimiz büyük moral kazanmış, bu amaç doğrultusunda ise ivmeye geçmiştir” dedi.
Başkan Alıcık konuşmasının devamında Atatürk’e hitaben “Gösterdiğin yolda hiç durmadan yürüyeceğimize ta okul sıralarında ve yıllarında and içtik. Tarihi şanla şerefle dolu Büyük Türk Milleti senin hatıralarına ve Türkiye Cumhuriyetinin yarınlarına dün olduğu gibi, bugün de yarın da sahip çıkacaktır. Bu eserler bizlere bir miras değil, gelecek nesile aktarılacak olan bir emanettir. Bu emanetleri korumak, kollamak ve geleceğe taşımak bizim boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.
-Sümerbank Basma Fabrikası ve Nazillimizin simgesi Gıdı Gıdı Treni!
1995 yılına kadar işçi taşıyan, seferleri burada sonlanan Nazilli’nin simgesi Gıdı Gıdı Treninin, yeniden restore edilip, nostaljik seferlere başlamasının kendilerine nasip olmasından dolayı mutlu ve gururlu olduklarını ifade eden Başkan Alıcık, “Üniversitemiz ve Devlet Demiryolları ile koordine içerisinde bu tarihi anımızı yeniden canlandırdık. Ve devam ediyoruz, inşallah ileride hep birlikte şahit olacağız, bu alan 150 dönümlük tarihi hatıra bağımsız Sümer üniversitesi olarak şehrimizin markası olacak. Göreve geldiğimde söz verdim, Nazilli üniversite ve sanayi şehri olacak. Bu yolda yıllardır çalışma yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Nazilli ye hep birlikte sahip çıkacağız, sözle değil icraatla sahip çıkacağız. Atatürk’e; “Cumhurbaşkanı olmasaydınız, ne olmak isterdiniz?” diye bir soru yöneltildiğinde; “Millî Eğitim Bakanı olarak eğitim davasına hizmet etmek isterdim” diye cevap vermesi, O’nun eğitimin, millet hayatındaki olması gereken yeri ve önemine ne kadar büyük değer verdiğinin bir göstergesi olmuştur. İşte bu duygu ve düşünceler içerisinde, Büyük Atatürk, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in Nazilli ye gelişinin 80.yılını coşkuyla kutluyor, aziz hatırları önünde hürmetle eğiliyorum” dedi.
-Nazilli Bir Atatürk Kentidir
Günün anlamının Nazilli için üç başlık altında incelenebileceğini belirterek konuşmasına başlayan Kaymakam İbrahim Küçük Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük önder Atatürk’ün sağlık durumunun çok elvermemesine rağmen Nazilli’yi ihmal etmemesi Nazilli’ye zaman ayırması ve Nazilli’ye gelerek buradaki insanlara hitap etmesi, buradaki insanlarla birlikte iş birliği içerisinde olmasının önemine vurgu yaptı. Küçük; “Ekonomik anlamda Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesine yönelik olarak Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri var olan tam bağımsız Türkiye hedefine yönelik olarak ekonomik bağımsızlığımızı kazanmamız için önemli bir mihenk taşı olan sanayileşme hamlelerinden bir tanesi burada gerçekleştirmiştir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetinin tam bağımsız olmasının aynı zamanda ekonomik bağımsızlıktan geçtiğini her defasında dile getiren ve bunu uygulamak için de çaba harcayan bir devlet adamıydı. Türkiye’nin sanayileşme hamlelerinin en önemlilerinin birisi olan Sümerbank basma fabrikasının açılışına burada katılması bu anlamda çok büyük bir önem taşıyordu. Çünkü ekonomik bağımsızlığını kazanamayan ülkelerin er geç tutsak olacaklar ve etki altında kalacaklarını ve tam bağımsız olacaklarını her defasında dile getirmiştir. Biz bunu günümüzde de yaşamaya devam ediyoruz. Onun için Atatürk’ün mirasına sahip çıkmak ilkelerine, görüşlerine yönelik olarak hareket etmekle olur. Bizler toplum olarak birey olarak daha çok çalışmalı, başka toplumlara başka ülkelere başka milletlere muhtaç olmadan tek başımıza yolumuza devam etmeliyiz. Aynı zamanda dünya toplumlarının bir ferdi olarak onlarla da iletişim içerisinde olabiliriz. Ancak hiçbir zaman bağımsızlığımızı özgürlüğümüzü ve hürriyetimizi kimseyle pazarlık konusu etmemeliyiz bu bize Atatürk’ün bıraktığı miraslardan en önemlisinden bir tanesidir. Yine büyük önder Mustafa Kemal Atatürk Nazilliye gelerek Nazillinin kurtuluş savaşında yürütmüş olduğu mücadelede vermiş olduğu kahramanca çabaların sonucunda bir teşekkür ifadesi olarak burada bulunmuştur onun içinde Nazilli bir Atatürk kentidir.
Nazilli bir Atatürk’e minnet duyan Atatürk’ün kendileriyle övündüğü bir topluluğun yaşamış olduğu bir yerdir. Bu vesileyle de Nazilli de olmaktan mutluluk duyuyorum. Biz bu mirasa sahip çıkan insanlar olarak bu ülkenin yaşayan sakinleri ve milleti olarak bunların devamını sağlayabilmemiz için geçmişte, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onların silah arkadaşları ecdadımız onların yaptıklarına sahip çıkarak birlik ve beraberlik içerisinde günlük ayrışmalarımızı ön plana çıkarmadan yolumuza devam etmek zorundayız. Nazilliyi Sümerbank’tan ayrı düşünmek mümkün değildir. Nazilli’ye Sümerbank kültürü oldukça etki etmiş ve yıllarca devam ettirmiştir. Halende bunun etkisi sürmektedir. Ekonomimizde çok önemli bir rolü oynamış ve zamanını doldurmuş ve kapatılmış olan Sümerbank basma fabrikasında çalışan burada çalışıp vefat eden, bugün onların nesli olarak devam eden tüm kişilere sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.
Daha sonra Turan Ortaokul öğrencisi Şeymanur Ulgar Atatürk adlı, Mehmet Kandemir Atatürk’ü Duymak adlı şiiri okudu. Şiirlerin ardından Nazilli Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu zeybek gösterilerini sundu. Gösterinin sonunda Protokol üyeleri ve öğrencilere Nazilli Belediye sinemasında yönetmenliğini Yasin Ali Türkeri, Yapımcılığını ESR Filmin yaptığı Kültür Bakanlığı destekli Sümerbank adlı 80 dakikalık belgesel film gösterildi. Büyük ilgi ile izlenen filminde duygusal anlar yaşandı.
Filmin izlenmesinden sonra son olarak Sümer Kampusu’na geçen Protokol üyeleri ve öğrenciler Adnan Menderes Üniversitesi Sümer Kampusu’ndaki Atatürk Müzesi’nin gezdi ve Sümerbank’ın sembolü olan ‘’Gıdı Gıdı’’ treniyle nostalji turu yaptı. Nostalji turu sırasında Başkan Alıcık Gıdı Gıdı Trenininin diğer vagonlarının da tadilatının yapılacağı müzdesini verdi. Kam püs içerisinde 80. Yıl kutlamaları için Nazilli Belediyesi tarafından lokma hayrı yapıldı.