Altın Değerindeki Künarın Zorlu Yolculuğu

Aydın’ın Söke ve Koçarlı ilçelerinde dağ köylerinin ana geçim kaynağı olan çam fıstığı (künar), tezgahlarda altın fiyatına satılıyor.

Üretimi meşakkatli olan künar, serüveniyle bu değeri hak ediyor.Ormanlık alanlarda asırlara meydan okuyan metrelerce yüksellikteki çam ağaçlarında yetişen künar, geçim kaynağı fıstık çamı olan köylülerce hayati tehlike göze alınarak toplanıyor. Son yıllarda makineleşme olsa da klasik yöntemlerden vazgeçemeyen üreticiler, dev kazanlar kurarak kozalakları kaynatıyor. Titiz bir çalışmayla çekirdekler, kozaklardan ayıklanıp, tek tek kırma işlemi başlıyor.

Bir çam kozalağı 1-2 yılda yetişkin hale gelirken; kozalak fıstığa dönüşene kadar tam 12 işlemden geçiyor. 100 kilogram kozalaktan 1,5-2 kilogram künar elde ediliyor. Söke’ye bağlı Çavdar Mahallesi’nde yılda ortalama 150 ton çekirdek, 40 ton civarında fıstık verimi elde ediliyor. Aktarlar ve kuruyemişçi tezgahlarında kilogram fiyatı 120 TL olan künar, yerinden kilogramı 90-95 TL’den satın alınıyor.

Söke’nin çam fıstığı son yıllarda Avrupa ve Arap ülkelerine de açıldı. Bu yıl Söke Belediyesi tarafından ilk kez yapılan Bal ve Künar Şenliği ile tanıtımına dikkat çekilen künarın önümüzdeki yıllarda markalaşması da planlanıyor.

Çavdar’ın önde gelen fıstık çamı üreticilerinden Birol Garagöz; “Fıstık çok zor ve meşakkatli bir yolculuktan geçiyor. Çavdar başta olmak üzere Beşparmak Dağlarında bulunan dağ köylerinde, Aydın’ın dağ köyleri Kızılcabölük, Mersinbelen’de ciddi fıstık üretimi var. Bizim geçim kaynağımız bu. Avrupa ve Arap ülkelerine pazarımız açıldı. Çocuklarımızda bu işi sürdüreceklerdir. Köylerimizin başka geçim kaynağı yok. Beşparmak Dağları’nın ana geçim kaynağı fıstık” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aydın Ve İlçe Haberleri Haberleri