Adını o padişahtan alan mahalle

Çine’nin merkezinde yer alan ve yaklaşık 5 bin 500 kişinin yaşadığı ilçenin en çok nüfusa sahip yerleşim alanı, Hamitabat Mahallesi. Adını Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit Han’dan alan Hamitabat Mahallesi adeta Çine ilçesinin kalbi konumunda.

Hamitabat Mahallesi Çine’nin merkezinde olmasıyla ün kazanmış, ilçedeki herkesin yolunun düştüğü bir mahalle. Hükumet Konağı ve Çine Belediyesi gibi birçok kurum ve kuruluşu içinde barındırması, mahalleyi uğranan yerleşim alanı haline dönüştürüyor. İlçenin en büyük pazarı bu mahallede kuruluyor. Çevre il ve ilçelerden satıcı akınına uğrayan ilçenin Perşembe pazarı, i diğer 71 mahalle halkına da hitap ediyor. Çine’nin en büyük parkı Kalabak Parkı’nı da içine alan Hamitabat Mahallesi, ilçe esnafının büyük çoğunluğunu da içerisinde barındırdığı için, ilçe ekonomisinin de can damarı konumunda. Evlerinin önünde zeytin ve çeşitli ağaçlar olan mahalle, tarihi evlerini hala koruyor.

İLK ADI KIROBA

Yerleşim yerinin bilinen en eski adı Kıroba. Çine’nin mahallesi olan Eskiçine’nin adı ise Çine. 1877 yılında Balkanlardan gelen göç dalgası ile Kıroba’nın nüfusu artıyor. Bununla birlikte Çine’deki idari merkez Kıroba’ya taşınıyor. İdari merkezin Kıroba’ya taşmasıyla birlikte dönemin Osmanlı Padişahı Abdülhamit’e ithafen yerleşim yerinin adı Hamit Abad olarak değiştiriliyor. Göçlerin tamamlanmasından hemen sonra 1880 yılında Hamitabat belediye konumu almış ve adı Çine olarak kayıtlara geçmiş. Hamitabat’ı, Konya Bozkır ve Hadim’den gelen yapı ustaları Gırlılar kurdu.

HANLARI İLE DE MEŞHUR

Hamitabat Mahallesi'nde Ziraat Bankası'nın arkasında Molla Yusuf Hanı, Ecer Ekmek Fabrikası'nın karşısında Koca İbrahim'in Hanı, Cumhuriyet mahalle muhtarının dükkanının karşısında Hacı Süleyman Hanı, Yaaşoğlu'nun evinin olduğu yerde Sağır Dursun'un Hanı, İtalyan Köprüsü yanında Yanık Han, Taksi Durağı'nda Aloğullarının Hanı ve Halk Bankası'nın olduğu yerde Hafız Hidayet Hanı bulunuyordu. Yörük Ali Efe geldiğinde Hafız Hidayet Hanı'nda konaklıyordu.

"MERKEZ OLDUĞU İÇİN HİZMET ŞART"

Hamitabat Mahallesi Muhtarı Nilgün Bulut, ilçenin ilk kadın muhtarı olarak tarihe geçti. Henüz 26 yaşında olmasına rağmen cesareti ve çalışma isteğinden dolayı takdir toplayan Muhtar Nilgün Bulut, ilçenin merkezi konumunda bulunan Hamitabat Mahallesi'nin hizmet yapılması gereken önde gelen mahalleler arasında yer aldığı için hizmette çok büyük sıkıntılar yaşamadıklarını belirtti. Mahallenin yollarının bozuk olmasından yakınan Bulut, ayrıca otopark sorunu olduğunu dile getirdi.

"KÖYLÜLER BİR AY BAYRAMLAŞIRLARDI"

Çine Hamitabat Mahallesi'nde uzun yıllar esnaflık yapan Halil Türksoy (76), bayramlarda köylülerin aralıklarla bir ay süresince mahalleye gelerek burada bayramlaştıklarını söyledi. Mahallenin büyük bir meydanı olduğunu aktaran Türksoy, "Akşamları dinlenme yeri bizim mahalle idi. Ramazan'da meddahlar, kuklacılar ve tombalacılar Hamitabat Mahallesi’ne gelirlerdi" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aydın Ve İlçe Haberleri Haberleri