’Yarım Sünnet’te 1 Yaşı Geçirmeyin
Uzmanlara göre, halk dilinde ’peygamber sünneti’ veya ’yarım sünnet’ olarak bilinen hipospadias rahatsızlığının giderilmesi için erkek çocuklarda 1 yaşına kadar cerrahi müdahale yapılması gerekiyor.Me...
Uzmanlara göre, halk dilinde ’peygamber sünneti’ veya ’yarım sünnet’ olarak bilinen hipospadias rahatsızlığının giderilmesi için erkek çocuklarda 1 yaşına kadar cerrahi müdahale yapılması gerekiyor.
Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cemal Parlakgümüş, halk arasında ’peygamber sünneti’ veya ’yarım sünnet’ olarak bilinen hipospadias rahatsızlığının sık rastlanan doğumsal ve genetik bir anomali olduğunu söyledi. Antik Mısır çağlarından bu yana bilinen ve tedavisi o zamanlardan beri yapılmaya çalışılan hipospadias sorunuyla doğan bebeklere, özellikle 1 yaşına kadar cerrahi müdahale yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Cemal Parlakgümüş, "Hipospadias erkek çocuklarda normalde cinsel organın ucunda bulunan deliğin, penisin alt tarafında olması durumudur. Böyle olunca çocuklar yarım sünnet olmuş gibi doğar. Ancak asıl önemli sorun, sünnet derisinin normal geliştiği halde altında kalan hipospadiastır. Bu durumda deneyimsiz ellerde yapılan sünnet sırasında idrar deliğinin onarılması için kullanılacak olan sünnet derisinin kesilmesi idrar deliğinin onarılmasını çok zorlaştırmaktadır" dedi.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cemal Parlakgümüş, hipospadias sorunuyla dünyaya gelen çocukların idrarını bacaklarına doğru yaptığını, penisin ucunda bulunan ve normal gibi görünen deliğin işlevsiz olduğunu ve çocuğun o noktadan idrarını yapamadığını bildirerek, şunları ekledi:
"Ebeveynlere önerimiz, sünnet derisinin yarım şeklini, idrarın penisin alt tarafından aktığını fark ettikleri anda hemen çocuk cerrahisi uzmanına başvurmaları. Sorun erken dönemde belirlenemezse çocuk sünnet olana kadar fark edilmeyebilir. Bu durum ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hipospadiaslı çocuklar, ileride kısırlık ve psikolojik problemlerle karşı karşıya kalabilecekleri için erken tanı ile doğru tedavi yöntemi uygulanmalı."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.