Sağlık-sen Tarafından Ankara "Hemşirelik Sempozyumu" Düzenlendi
Sağlık-Sen tarafından düzenlenen "Hemşirelik Sempozyumu"ndan hemşirelik ve ebelik mesleğinin kimliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra, görev tanımlarının daha net hale getirilmesi ve görev alanları dış...
Sağlık-Sen tarafından düzenlenen "Hemşirelik Sempozyumu"ndan hemşirelik ve ebelik mesleğinin kimliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra, görev tanımlarının daha net hale getirilmesi ve görev alanları dışında çalıştırılmamaları sonucu çıktı. Sempozyumun ardından açıklanan bildiriye göre sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişinin 6 ay boyunca sağlık güvencesiz kalması kararı alındı.
11 Mayıs’ta Başkent Öğretmenevi’nde 3 oturum ve 11 başlıkta yapılan sempozyum sonrası bir sonuç bildirgesi hazırlanarak kamuoyuna açıklandı. Sonuç bildirgesinde, sempozyum boyunca ele alınan konulardaki çözüm önerilerine de ayrıntılı şekilde yer verildi.
Sonuç bildirgesinde dikkat çeken en önemli konuların başında ise, hemşirelik mesleğine yönelik kimliğin güçlendirilmesi, istihdamın artırılarak ağır iş yükünün önlenmesi, nöbet ücretlerinin artırılması, yıpranma payı verilmesi, performans sisteminin çalışanlar arasında daha adil bir dağılım olacak şekilde yeniden düzenlenmesi geliyor.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş yaptığı açıklamada, sağlık ve sosyal hizmetlerde her meslek grubunun sorunlarını ayrıntılı şekilde ele aldıklarını ve çözüm önerileri geliştirdiklerini söyledi. Hemşirelik Sempozyumu’yla, hemşirelerin sorunları ve çözüm önerilerini ayrıntılı şekilde ele aldıklarını belirten Memiş, çıkan sonuçları başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara vererek, çözüm için çalışacaklarını söyledi.
HEMŞİRE VE EBELERİN MANİFESTOSU
Hemşire ve ebelerin görevleri dışında çalıştırılmamasının vurgulandığı sonuç bildirgesinde, hemşirelik ve ebelik istihdamının daha planlı ve etkin bir şekilde sağlanması gerektiği ifade edildi.
Sağlık-Sen’in "Hemşirelik Sempozyumu Sonuç Bildirisi’ne göre, sağlık çalışanlarına, 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmeli, performans sistemi çalışanlar arasında daha adil bir dağılım olacak şekilde yeniden düzenlenmeli, dağıtılabilir döner sermaye havuzu genişletilerek yapılacak katsayı değişiklikleri ile çalışanların emeklerinin karşılığı olan ek ödemeyi almaları sağlanmalı. Sabit ek ödemeler, gelir vergisi matrahından çıkartılmalı.
Ebe ve hemşirelerin bilimsel çalışma yapması teşvik edilmeli ve yapılan bilimsel çalışmaların mali ve özlük haklarına daha adil bir şekilde yansıtılması sağlanmalı. Hemşirelerde, ÇKYS’de "hemşire" unvanı altında tanımlamalar yapılabilmeli ve PDC uygulamalarında bu branşlar belirtilmeli. Kişinin eğitimi ile uyumlu birimde görev yapması, iş doyumunu ve verimini artıracağından dolayı, branşlaşmayla ilgili geleceğe dönük planlamalar yapılmalı.
"Bakım destek çalışanı" veya "Klinik destek personeli" gibi farklı bir isim belirlenerek, görev tanımları daha net yapılmalı. Görev tanımlarındaki "hemşirenin gözetimi altında" şeklinde başlayan ifadeler, hemşirelere daha fazla sorumluluk yüklediğinden dolayı, bu konuda gerekli düzenleme yapılmalı.
ŞİDDET UYGULAYAN KİŞİ 6 AY BOYUNCA SAĞLIK GÜVENCESİZ KALMALI
Hastanelerin hizmet alanlarında büyük çoğunluğu oluşturan hemşire ve ebelerin, yönetimlerinin kendi üyeleri tarafından yürütülmesi profesyonel meslek ölçütleri açısından bir gereklilik olduğuna dikkat çekilen bildiriye göre, ebe ve hemşirelerin mesleki mali sorumluluk sigortasından faydalanması sağlanmalı.
Çalışanların gelirlerinin tamamının, sosyal güvenlik sistemine ve emekliliğe yansıtıldığı düzenleme bir an önce yapılmalı. Lise mezunu ebe ve hemşirelere, lise mezunu olarak veya sağlıkla ilgili başka bir ön lisans bitirmiş olarak lisans tamamlama hakkı verilmeli. Nöbet ücretlerinin birim karşılığı, normal mesainin karşılık geldiği birim ücretinden daha fazla hale getirilmeli. Muayene öncelik hakkı, sağlık çalışanlarına yeniden verilmeli.
ÜCRETLİ DOĞUM İZİNLERİ 12 HAFTAYA ÇIKARILMALI
Şiddetin önlenmesine yönelik yapılan yasal düzenlemelerin uygulanması sağlanmalı, sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişi, 6 ay boyunca sağlık güvencesiz kalmalı ve harcamaları kendileri karşılamalı. Sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı maaşların verilmesi sağlanmalı, lisansiyer ebe ve hemşirelerin ek göstergeleri 3600’e çıkartılmalı ve diğer ek göstergeler kademeli olarak artırılmalı.
Ücretli doğum izin sürelerinin yeterli olmadığına sonucuna varılan sempozyumda, doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olan ücretli doğum izinlerinin, doğumdan önce ve sonra 12 hafta olarak revize edilmesi gerektiğini belirtildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.