Prof. Dr. Bakır: "Uzun Yaşamak İçin Sigarayı Bırakıp Bisiklet Alın"
Kalp ve Damar hastalıklarıyla en iyi mücadele yönteminin egzersiz ve doğru beslenme olduğuna dikkat çeken Kalp Cerrahı Prof. Dr. İhsan Bakır, "Kalbin en büyük düşmanı olan sigarayı bırakarak sağlıklı...
Kalp ve Damar hastalıklarıyla en iyi mücadele yönteminin egzersiz ve doğru beslenme olduğuna dikkat çeken Kalp Cerrahı Prof. Dr. İhsan Bakır, "Kalbin en büyük düşmanı olan sigarayı bırakarak sağlıklı yaşama ilk adımı atabilirsiniz. İlk iş olarak gidip sigaraya verdiğiniz parayla kendinize bir bisiklet alabilirsiniz. Kalp sağlığı haftasını kendinize milat kabul edip bir adım atabilirsiniz" diye konuştu.
Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği, Dünya Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Genel Sekreter ve Kalp Cerrahı Prof. Dr. İhsan Bakır, kalp sağlığına dikkat çekmek adına toplumda bilinç oluşturulması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de ve dünyada ölüm vakalarında kalp hastalıklarının ilk sırada olduğuna dikkat çeken Bakır, "Dünyada her yıl 18 milyon insan kalp ve damar rahatsızlıkları sonucu hayatını kaybediyor. 2020’de bu rakamın 25 milyonu geçeceği tahmin ediliyor. Hastalıkla mücadele için ilk olarak bireyin adım atması gerek. Kalbin en büyük düşmanları sigara, stres, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme. Sağlıklı bir kalp için düzenli egzersiz, yeterli uyku, sigarasız bir hayat, stresten uzaklaşmak, omega değeri yüksek gıdalar tüketmek ve düzenli kalp kontrolü yaptırmak önemli. Kalp Sağlığı haftası dolayısıyla sigara tiryakilerini yeni bir başlangıç yapmaya davet ediyorum. Gelin sağlıklı bir hayat için ilk adımı Kalp sağlığı haftasında yapın ve sigara içmeyerek biriktirdiğiniz paralarla ilk olarak kendinize bir bisiklet alabilirsiniz veya düzenli yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Yeter ki kalbiniz için iyi bir şey yapın" diye konuştu.
Türkiye’de ilk defa kalp temelli ölümlerin önüne geçmek adına bir proje başlattıklarına dikkat çeken Prof. Dr. İhsan Bakır, " 2013 yılında Online Kalp Sağlığı Tarama Projesi’ni başlattık. Proje ile şu ana kadar İstanbul ve Edirne’ye bağlı 15 ilçede bulunan 541 okulda 463 bin 173 öğrencinin EKG taraması yapıldı. Kalp hastalığı bulguları saptanan 995 öğrenciden 66’sı ameliyat edilirken, diğerleri de yakın takibe alındı. Proje kapsamında 22 ilçede bulunan 1083 okuldaki 1 milyon öğrencinin 2016 yılı sonuna kadar EKG’sinin çekilmesi hedefleniyor. Kalp sağlığı için erken tanı büyük önem taşıyor. Amacımız ani ölümlerin önüne geçmek. Hastalığı gelişmeden önlemek. Sinsi seyreden kalp rahatsızlıklarını bu proje ile önlemek istiyoruz. Çocuklarımızı kaybetmeyelim istiyoruz. Kalp hastalıkları yüzde 90 çözümlenebilir” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.