Parkinson Son Değildir
Parkinson Hastalığı Derneği (PHD), Parkinson hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla 6 ilde eş zamanlı olarak etkinlikler düzenledi.‘Parkinson son değildir, yaşayacak çok yıllarınız var’...
Parkinson Hastalığı Derneği (PHD), Parkinson hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla 6 ilde eş zamanlı olarak etkinlikler düzenledi.
‘Parkinson son değildir, yaşayacak çok yıllarınız var’ sloganıyla yola çıkan Parkinson Hastalığı Derneği, 6 farklı ilde eşzamanlı etkinlikler düzenledi. 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Bursa’da düzenlenen etkinlikler kapsamında parkinson hastaları bir araya geldi. Eş zamanlı olarak düzenlenen etkinliklerde nöroloji uzmanları da parkinson hastalarıyla bir araya gelerek “umut” ve “hareket” çağrısında bulundu. Uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri eşliğinde egzersizlerin de yapıldığı etkinliklerde hasta ve hasta yakınları, Parkinson hastalığıyla daha kolay başa çıkmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda doktorlar ve uzmanlar tarafından bilgilendirildi.
Etkinlik kapsamında konuşan Parkinson Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre Parkinson hastalığının farkındalığını toplum içinde artırmak istediklerini belirtti.
“PARKİNSON KALİTELİ YAŞAMA ENGEL DEĞİL”
Parkinson hastalığının kaliteli bir yaşama engel olamayacağını da dile getiren Emre, “Parkinson tanısı konduğunda hastalarımız hayatlarının kısa sürede değişeceğini, kısa sürede hareketsiz hale geleceklerini düşünüyorlar. Ama bu düşüncelerin aksine parkinson hastalığı tedavi edilebiliyor ve hastalar kaliteli yaşam sürdürebiliyor. Parkinson hastalığını şu an durdurmak mümkün olmasa da elimizdeki ilaçlarla iyi bir yaşam kalitesi sağlayabiliyoruz” dedi.
“EGZERSİZLER HASTALIĞIN TEDAVİSİNE KATKI SAĞLAYACAKTIR”
Hastalıkta erken tanının önemine de dikkat çeken Emre “Hastalıkta tanıyı ne kadar erken koyarsanız tedavi ve tedbirlere o kadar erken başlama şansınız olur. Parkinson hastalığının tedavisi sadece ilaç da değildir, hastalığın tedavisinde ilaçlara ek olarak hareketler de oldukça önemlidir. Hastaların hareket etmesi, egzersizler yapması hastalığın tedavisine katkı sağlayacaktır. Uygun tedbirler alınırsa, gerekli tedaviler uygulanırsa, hastalar bunu hareketle desteklerlerse hastalarımız uzun süre iyi bir yaşam sürdürebilir. Parkinson hiçbir zaman son değildir, aslında bir başlangıçtır, uzun kaliteli bir yaşama engel olamaz” sözlerini ifade etti.
DİLEK BALONLARI 6 İLDE EŞ ZAMANLI UÇURULDU
Parkinson Hastalığı Derneği’nin düzenlediği etkinlikler, İstanbul’da Yıldız Çadır Köşkü’nde, Ankara’da Gençlik Parkı Kültür Merkezi’nde, İzmir’de Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi’nde, Adana’da Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nda, Bursa’da Uludağ Üniversitesi Tesisleri Wamtes Kükürtlü Kafe’de, Mersin’de ise Mersin Üniversitesi Kampüsü Vadi Giriş Alanı’nda gerçekleşti. Parkinson tedavisinde uzman doktorlar ve fizyoterapistler eşliğinde gerçekleştirilen etkinliklerde parkinson hastaları, hastalıkla ilgili merak ettikleri sorularını cevaplandırma şansı buldu. 6 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen etkinliklerde, umut ve dilekleri içeren balonlar gökyüzüne uçurulurken renkli görüntüler oluştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.