Meme Kanserinde Tedavi Seçenekleri Artıyor
Dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserine Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kadın yakalanıyor. Uluslararası Kanser Ajansı IARC da özellikle meme kanserindeki artışa dikkat çek...
Dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserine Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kadın yakalanıyor. Uluslararası Kanser Ajansı IARC da özellikle meme kanserindeki artışa dikkat çekerek kadınlarda meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığını belirtiyor.
Antalya’da 13-17 Mayıs 2015 tarihlerinde yapılan 2. İmmuno-Onkoloji ve Hedefe Yönelik Tedaviler Kongresi’nde meme kanseri ile ilgili son gelişmeler ele alındı. Kongreye katılan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berksoy Şahin meme kanseri konusundaki gelişmeleri şöyle özetledi:
“Meme kanseri tedavisinde önceleri klasik kemoterapi ilaçları dışında tedavi seçeneği yoktu, artık günümüzde yeni ve daha etkin kemoterapi ilaçları, hormonal tedavi ilaçları ve hedefe yönelik ilaçlar kullanılmakta. Antalya da yapılan “Meme kanserinde her dört hastanın birinde pozitif olan HER2 proteini bu anlamda çok önemli bir hedeftir. “Trastuzumab etkin maddeli ürün, HER2 pozitif meme kanserli hastalarda dünyada ruhsatlandırılan ve kullanılan ilk hedefe yönelik ilaçtır. Hem erken hem de ileri evre hastalığı olanlarda kemoterapi veya hormonoterapi ilaçlarıyla birlikte standart tedavi olarak kullanılmaktadır.
Aynı grup hastalarda ilaçlardaki gelişmeler rekabetin kızışmasına, daha farklı ve etkinlikte alternatiflerin çıkmasına yol açıyor. Trastuzumab dışında, Ado-trastuzumab emtansine, Pertuzumab ve Lapatinib gibi tedavi şansını daha da arttıran yeni ürünler FDA ve EMA onay süreçlerine ve birçok ülkede kullanılma girmekte. Bu grup hastalarda tedavi şansını daha da arttıran yeni ürünler son 1 yıl içinde EMA ve FDA tarafından onaylanmış ve bir çok ülkede reçetelenmeye başlanmış durumda. Meme kanseri tedavisi, kullanılan yüksek teknolojik ürünler sayesinde ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp hipertansiyon, diyabet gibi kronik bir hastalığa dönüşüyor.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.