“Kamu-özel İşbirliği Sağlık Zirvesi” Devam Etti
Özel İşbirliği Sağlık Zirvesi’nde konuşan Elmadağ Hukuk Danışmanlık kurucu ortağı ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Hukuk Müşaviri Av. Ramazan Arıtürk, Türkiye’nin farklı yatırım modelleri deneme...
Özel İşbirliği Sağlık Zirvesi’nde konuşan Elmadağ Hukuk Danışmanlık kurucu ortağı ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Hukuk Müşaviri Av. Ramazan Arıtürk, Türkiye’nin farklı yatırım modelleri denemesi gerektiğini söyledi.
Kamu-Özel İşbirliği Sağlık Zirvesi (PPP Health Summit), sağlık alanında kamu-özel iş birliği ekosisteminin yerli ve yabancı önemli paydaşlarını bir araya getirdi. Dün başlayan ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı Kamu-Özel İşbirliği Sağlık Zirvesi bugün de devam etti. Zirveye ilişkin görüşlerini aktaran Elmadağ Hukuk Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Hukuk Müşaviri Av. Ramazan Arıtürk, zirvenin önemine dikkat çekti.
Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu ifade eden Arıtürk, “Bugün Türkiye’nin kamu hizmetlerini bir an önce sunması gerekiyor. Türkiye’deki toplam yatırım bütçesine baktığımız zamanlarda ihtiyaç olan kamu hizmetlerinin yapılması gereken kamu hizmetlerine yetmediği anlaşılıyor” dedi.
“TÜRKİYE FARKLI MODELLERİ DENEMEK ZORUNDA”
Türkiye’nin, yatırım modelleri açısından bir takım farklı modelleri denemek zorunda olduğunu vurgulayan Ramazan Arıtürk, “Bunlardan bir tanesi PPP diye bildiğimiz (PPP Health Summit) modeldir. Diğer modeller ise ‘yap -işlet- devret’ modelidir. Bugün hava limanlarının yapıldığı modellerdir. Fakat hava limanı modellerinde devlet yani kamu zorunlu hizmet yapmak zorunda değil. Bunu özel sektöre devredebilir. Ancak öyle kamu hizmeti çeşitleri var ki bunu devletin kendisi yapması lazım. Bunların içinde sağlık, adalet, güvenlik, savunma, eğitim var. Bunları devlet yapmak durumunda. Ve en iyisini yapmak durumunda. Toplam yatırım bütçesine baktığımız zamanlarda ihtiyaç duyulan yatırımların mevcut bütçeyle karşılanması söz konusu değildir. Bundan dolayı kamu hizmeti etkin olarak verilemiyor veya eksik veriliyor. Ya da vatandaş kamu hizmetine ulaşımı daha geç oluyor. İşte bunu engellemek maksadıyla, daha çabuk kamu hizmeti yapılması için bu defa özel sektörün yardımı isteniyor. Özel sektörün birikimi ve devletin tecrübesi bir araya getiriliyor ve kamu hizmetine çok daha hızlı, çok daha çabuk şekilde ulaşma imkanına sahip olmuş oluyor. PPP’nin temel esprisi bu” şeklinde konuştu.
“50 BİNİ DOĞRUDAN, 200 BİN DOLAYLI İSTİHDAM ALANI”
Arıtürk, özel sektörün de kamuya yardımcı olmak zorunda olduğunu anlatarak, “Burada temelde kamu hizmeti bakımından etkin ve verimli bir kamu hizmeti çok hızlı bir şekille verilmiş oluyor. Devlet bütçesinden tek kuruş çıkmadan özel sektörün imkanlarıyla veya dışarıdan sağlanan bir takım finansman destekleriyle kamu hizmeti sağlanmış oluyor. Burada özel sektörün menfaati ise yaptığı hizmetten dolayı gelir elde etmiş oluyor. Bunun doğal sonucu olarak da aslında sermayenin tabana yayılması da sağlanmış oluyor. Çünkü kamu hizmetini gören bu şirketler daha sonra halka açılacak olan şirketler. Yani çok küçük yatırımcı bile devletim sağlamış olduğu imkanlardan istifade etmiş olacak. Çünkü PPP modelinde gelir garantisi olan işlerdir bunlar” dedi.
Ele alınan projeleri istihdam açısından da değerlendiren Elmadağ Hukuk Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Hukuk Müşaviri Arıtürk, “Bugün itibarıyla Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu projelerde 50 bin kişilik bir istihdam oluşturuluyor. 50 bin kişilik istihdam bir de bunun yan hizmetleriyle bu 100, 150 bine çıkacak. Çünkü burada 50 bin doğrudan istihdam olacak. Bir de bunun yan hizmetleri olacak. Yemek üretimi olacak. Hizmetler yapılacak. Bir takım araç gerek ihtiyacı olacak. Temizlik şirketleri olacak. Bunun güvenliği olacak. Bakımı- onarımı olacak. Bunları da değerlendirdiğimiz zaman toplamda bunu 3’e, 4’e katlamak gerekiyor. Bu 200 bin kişinin istihdamı anlamına geliyor. Bir başka açıdan bu hastaneler yakın çevremizde çok nitelikli hastaneler olacağı için Ortadoğu, Balkanlar, Rusya ve Afrika’dan çok büyük hasta transferleri olacağını düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
“BİRÇOK YABANCI ÜLKE, TÜRKİYE’Yİ YATIRIM PAZARI OLARAK GÖRÜYOR”
İki gün süren zirve boyunca projelerini katılımcılarla paylaşan PPP Experts Genel Müdürü Sadak Choudhury ise, İngiliz merkezli bir firma olarak danışmanlık hizmeti sunduklarını kaydetti. Sadak Choudhury, “Etkinlik PPP Experts ve Elmadağ Hukuk Bürosu olarak Başbakanlık Yatırım Ajansı katkılarıyla Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleşiyor. Türk sağlık sisteminde ciddi gelişme görüyoruz. Vatandaşlara sağlık hizmetlerinin sunulması açısından ciddi çalışmalar var. Biz bu organizasyonda kamu ve özel sektör olarak tüm paydaşlarıyla bir araya getiren etkinlik oldu. Türkiye daha etkili bir sağlık sektörüne ulaşması için çaba harcıyoruz ve sağlıkta dönüşüme gidiyor. Bu etkinlik büyük ve kompleks bir yapıda olan hastane projelerinin ilk safhası masaya yatırıldı. Etkinlik projelerin farklı kesimleri arasında diyalogun daha güçlü ve pratik bilgi paylaşımına hizmet etti. Bu nedenle Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da etkinliğimize katılarak açılış konuşması yaptı. Açıkça şunu söylemek istiyorum ki; birçok yabancı ülke şu anda Türkiye’yi ciddi bir yatırım pazarı olarak görüyor” diye konuştu.
Elmadağ Hukuk Danışmanlık ortaklarından Av. Günay Gökçen ise, organizasyonun amacını ve vardığı hedefleri anlatarak, “Bu organizasyonun temel amacı aslında Türkiye’de çok yeni olan PPP olarak bilinen kamu-özel ortaklığıyla sunulacak olan projelerin tanıtımı, hukuki alt yapısı ve bu projelere kimlerin dahil olduğu ve Türkiye’deki PPP’lere ilişkin olarak hukuki alt yapının ne kadar güçlü olduğunun, bunun yanı sıra yatırımlara uygun olup olmadığının konuşulduğu bir konferans oldu. Yatırımcılarında gelip burada PPP alanında hangi şirketlerin bunlarla ilgilendiği bakanlığın bu konudaki tavrını desteğini gördüğü bir zirve oldu aslında. Yabancı birçok yatırımcı ve bankacı üst düzey katılım gösterdik. Dediğim gibi çok geniş bir alan olduğu için çok fazla ilgi olduğunu gördük. Organizasyonu mükemmel olan bir zirve olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.