İlaçlanan Sebze Ve Meyveler Sperm Kalitesini Düşürüyor
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, ilaçlanan meyve ve sebzelerin sperm kalitesini azalttığı uyarısında bulunarak, "Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada yükse...
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, ilaçlanan meyve ve sebzelerin sperm kalitesini azalttığı uyarısında bulunarak, "Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada yüksek oranda tarım ilacı ihtiva eden sebze ve meyvelerle sperm kalitesi arasında bağlantı olduğu saptanmıştır" dedi.
Gelişen teknoloji ile sebze ve meyvelerden kurt, böceklerin çıkmadığını, tüm meyve ve sebzelerin fabrikada üretilmiş gibi parlak göründüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Hakan Çoksüer, pestisitlerin bitkilerdeki zararlı böcekleri ve bakterileri öldürmek için kullanıldığını söyledi. Pestisit kalıntılarının sebze veya meyve üzerinde belirlenen limitler üzerinde kalmasının insan sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Çoksüer, "Özellikle çiğ tükettiğimiz meyve ve sebzeden ilaç kalıntılarını gidermemiz büyük önem taşımaktadır. Bu verilere göre mesela çilek, elma, üzüm, domates, salatalık, biber, ıspanak ve armutta yüksek pestisit kalıntıları mevcuttur. Onun için zirai mücadele adına tarım ilacı ile spreylenen bu meyve ve sebzeler yenmeden önce yıkanmalıdır. Ama yıkandığı halde üzerinde tarım ilacı kalabilir ki böyle meyve ve sebzelerin tüketimi erkeklerde kısırlığa, sperm kalitesinde ve sayısında azalmaya yol açıyor" diye konuştu.
"ORGANİK MEYVE VE SEBZELER TÜKETİLMELİ VE BOL SU İLE YIKANMALIDIR"
Harvard Üniversitesi’nce yapılan araştırmadan örnek veren Doç. Dr. Çoksüer, yüksek oranda pestisit yani tarım ilacı ihtiva eden sebze ve meyvelerle sperm kalitesi arasında bağlantı olduğunun saptandığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Araştırmacılar mümkün olduğunca organik ürünleri tercih etmeyi öneriyor. Ya da pestisitlerle ilaçlanmış yiyecek miktarını azaltmayı ve sebze, meyveleri iyice yıkamayı da ihmal etmemelerini öneriyorlar. Pestisit kalıntılarını gidermek bol su ile yıkama ile mümkündür. Ya da 1 litre suyun içine 2 kaşık karbonat atılarak meyve ve sebzeler bu su içine atılarak 5 dakika kadar tutulup, sonra ovalanarak normal su ile yıkanmalıdır. Pestisitlerin bir kısmının yiyeceğin iyi yıkanmasıyla veya kabuğunun soyularak yenmesiyle uzaklaştırılması mümkün olmakla beraber meyve ve sebzenin içine nüfuz eden pestisitler olduğu da unutulmamalıdır. Mümkün olduğunca organik ürünleri tercih etmek gerekir."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.