Hastayı Kendi Kanıyla İyileştiriyorlar
Genellikle estetik ve plastik cerrahide gençleştirme operasyonlarında kullanılan, hastayı kendi kanıyla iyileştiren bir tedavi yöntemi olan PRP’nin (PlateletRichPlasma), son yıllarda eklem rahatsızlı...
Genellikle estetik ve plastik cerrahide gençleştirme operasyonlarında kullanılan, hastayı kendi kanıyla iyileştiren bir tedavi yöntemi olan PRP’nin (PlateletRichPlasma), son yıllarda eklem rahatsızlıklarında da başarılı sonuçlar verdiği bildirildi.
Özel Medline Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Süleyman Tatlı, diz kireçlenmesinde yeni umudun PRD tedavisi olduğunu belirtti. Kişinin kendi kanıyla iyileşmesine imkan veren PRP tedavisinin bu potansiyeli kullanan yeni yöntemlerden biri olduğunu kaydeden Tatlı, yöntemle ilgili bilgi verdi. Tatlı, "PRP tedavisi başlangıçta anti-aging’e yönelik kozmetik amaçlı bir tedavi olarak geliştirilmiş ama sonraları kas iskelet sistemi hastalıklarında da iyileştirici etkisi fark edilerek bu alanda kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntemdir. Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kanından hazırlandığından doğal bir tedavi yöntemidir" dedi.
PRP enjeksiyonunun, bir tür semptom baskılayıcı uygulama olmayıp hastalığın kendisini tedavi etmeye yönelik bir yöntem olduğunu kaydeden Dr.Süleymanm Tatlı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Hastadan damar yolu ile yaklaşık 10 cc kadar kan, bu iş için özel olarak hazırlanmış pıhtılaşma önleyici ilaç ihtiva eden tüpe alınır. Alınan kan özel santrifüj işleminden geçirilir. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöker ve üzerinde trombosit hücrelerinden zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalır. Bu üstte kalan sıvının dip kısmında trombositlerin daha yoğun olduğu bölgeden her milimetre küpünde yaklaşık 1 milyon trombosit hücresi olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Son olarak enjeksiyon yapılmadan önce bu plazmaya trombositleri aktive edecek ilaç (kalsiyum klorür) eklenir. PRP artık kullanıma hazırdır ve bu aşamadan sonra bekletilmeden uygun teknikle dize enjekte edilir."
PRP İYİLEŞMEYİ ÜÇTE BİR ORANINDA HIZLANDIRIYOR
Günümüzde kireçlenmeler, yumuşak doku yaralanmaları, tendom sorunları (tenisçi ve golfçu dirseği, aşiltendinitler, diztenditleri), yara yeri iyileşmesi, diyabetik ayak yaraları, menüsküs ve omuz adale yaralanmaları, topuk dikeni, myofacial ağrılar, kırık kaynamasının hızlandırılması gibi çeşitli durumlarda PRP tedavisine başvurulduğunu söyleyen Tatlı, "Özellikle spor yaralanmalarında, yaralanma bölgesine yapılan PRP enjeksiyonunun iyileşmeyi en az üçte bir oranında hızlandırdığı tespit edilmiştir” diye konuştu.
Özellikle diz kireçlenmelerinde PRP enjeksiyonu sonrası ağrı yavaş yavaş azaldığına değinen Dr. Süleyman Tatlı, şunları kaydetti:
"PRP tedavisi mutlaka diz egzersizleri ve kilo verme programları ile desteklenmelidir. Ayrıca fizik tedavi ile beraber uygulandığında sonuçlar daha da başarılı olmaktadır. PRP yönteminin yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir ağrı ve hafif şişme yapabilir. Bu etki bir kaç gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir zararı yoktur. Bu durumda buz uygulama ve kısa süreli ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu doğal tedavi yöntemi ile ilgili veriler henüz çok fazla olmasa da sonuçlar umut vaat etmektedir. PRP tedavisi ile ilgili devam eden araştırmalar olumlu sonuçlar vermekte ve uygulama alanları giderek artmaktadır. Bizim kendi kliniğimizdeki uygulamalarımızdan kazandığımız tecrübelerimiz, PRP tedavisinin yaşlanan toplum ile birlikte çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen diz kireçlenmelerinin tedavisinde geleneksel yöntemlere güçlü bir alternatif olduğunu göstermektedir."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.