Gebelikte İyot Eksikliği Bebeğiniz De Zeka Geriliğine Neden Olabilir
Medicana İnternational Ankara Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, “ İyot eksikliğine bağlı Konjenital Hipotroidi önlenebilir zeka geriliğinin en sık karşılaşılan nedenidir. Gebelik...
Medicana İnternational Ankara Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, “ İyot eksikliğine bağlı Konjenital Hipotroidi önlenebilir zeka geriliğinin en sık karşılaşılan nedenidir. Gebelik öncesinde de tiroid hastalığı ve iyot eksikliği açısından riskli kişiler belirlenmelidir” dedi.
Medicana İnternational Ankara Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, gebelikte iyot kullanımı hakkında bilgi verdi.
Tiroid bezi hastalığı gebelikte oldukça sık görüldüğüne dikkat çeken Demir, “Normal gebelerde tiroid volümü yüzde 20-30 artar iken iyot eksikliği olduğunda tiroid bezinde büyüme (guatr) gelişebilir. Normal yetişkin bir insanda günlük iyot ihtiyacı 100-150 miligram olurken gebelikte 200-250 miligram gün ve üzerine çıkar. Ülkemizde hafif - orta derecede iyot eksikliği olduğundan gebelerin ortalama 150 miligram gün iyot alması gereklidir. Yeterli iyot alınmasına rağmen TSH düzeyi 1. trimester de 2,5 oranında tutulamazsa tiroid hormonu tedavisi başlanmalıdır. Özellikle tiroid otoimmünitesi olan gebelerde tiroid hormon ihtiyacı daha belirgindir. Gebelikte kullanılan multivitamin preparatlarında çoğunda yeterli iyot yoktur. İyot eksikliği idrarda iyot atılımı bakılarak kısmen saptanabilir. İyot eksikliği saptanırsa iyot tabletleri 100-200 miligram verilmelidir. İyot eksikliğine bağlı Konjenital Hipotroidi önlenebilir zeka geriliğinin en sık karşılaşılan nedenidir. Gebelik öncesinde de tiroid hastalığı ve iyot eksikliği açısından riskli kişiler belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.
Gebelik öncesinde yüksek riskli gebeler tiroid hastalığı açısından taranması gerektiğini belirten Demir, şunları kaydetti:
“Ailesinde veya kendisinde tiroid hastalığı olanlar, tiroid operasyonu öyküsü olanlar, baş, boyun bölgesine radyoterapi olanlar, daha önce düşük veya ölü doğum hikayesi olanlar , tiroid otoantikorları (+) olanlar , Tip 1, Otoimmün hastalığı olanlar, önemli derecede anemisi olanlar, infertilite tedavisi görmüş olanlar, tiroid bezinde büyüme olanlar, lityum, amiodaron, kortizon gibi ilaç kullanan kişiler.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.