Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay:
Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay, Ramazan ayında beslenme konusuna dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sahurda mutlaka kalkılıp kahvaltı yapılmasının ve iftarla sahur arasında üç öğ...
Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay, Ramazan ayında beslenme konusuna dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sahurda mutlaka kalkılıp kahvaltı yapılmasının ve iftarla sahur arasında üç öğün yenmesinin sağlıklı olacağını söyledi.
Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu dile getiren Diyetisyen Erol Aktay, iftardan sahura kadar nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi. Aktay, Ramazan ayında en çok yapılan hataların başında sahura kalkmamanın geldiğini, bunun da aç kalma süresini çok uzattığı için riskli olduğunu kaydetti.
Aktay, "On bir ayın sultanı Ramazan’da bedenen ve ruhen arınma süreci içerisine girilmektedir. Besinlerin kıymetinin çok daha iyi algılandığı bu süreç içerisinde oruç tutan bireyler, mide ve bağırsak sistemini biraz olsun dinlendirirken, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir. İftarla sahur arasında mutlaka düzenli üç öğün yapmalıdır. Sahurda özellikle protein içeren yumurta ve peynir gibi bir yiyecek mutlaka sofralarında bulunmalıdır. Ayrıca iftardan sonra bütün yemekleri bir arada tüketmemelidirler. Önce varsa çorba ile oruçlarını açmalıdırlar. Daha sonra diğer ana yemeğe başlamaları, beslenme açısından daha faydalı olacaktır. Etli veya etsiz sebze yemekleri, pilav, makarna, esmer ekmek gibi tahıllar, kuru baklagil yemekleri, yoğurt, ayran, cacık, salata, meyve gibi lif oranı yüksek alternatiflerden oluşan bir iftar yemeğinin sindirimi de daha kolay olacaktır" dedi.
"YEMEKLER FIRINDA PİŞİRİLMELİ"
Yemek konusunda da tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Erol Aktay şunları söyledi:
"Besinler çok iyi çiğnenmeli, yavaş yenmelidir. Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine, haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlanmalıdır. Ayrıca, Ramazan ayında kilo alımını engellemek için sofralarımızda bol bulunan şerbetli tatlıları biraz azaltmamız önemli. Bunun yerine sütlü tatlıları tercih etmeliyiz. Özellikle sütlaç gibi, aynı zamanda protein de içeriyor olacağı için bu tip tatlıları tercih etmemiz daha doğru bir seçim olur. Bu sayede orucumuzu tutarken fazla kilo da almamış oluruz. Ayrıca zayıflama diyeti yapanlar için de Ramazan ayı boyunca diyet yapmak uygun olmaz. O yüzden daha ziyade orucumuzu tutup, sağlıklı beslenmeye konsantre olup, zayıflama diyetine Ramazan çıktıktan sonra devam etmemiz daha doğru olacaktır."
"İFTARDAN SONRA YARIM SAAT HAREKET EDİLMELİ"
Ramazan ayında fiziksel aktivitelerin azaldığını belirten Aktay, kilo almadan sağlıklı bir Ramazan geçirilmesi için mutlaka hareket edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Ramazan ayında üzerinde durulması gereken önemli hususlardıan biri de fiziksel aktivitenin bu süreç içerisinde azalmasıdır. Özellikle çalışmayan bireyler, günlük enerji harcamalarını azaltmak ve zamanın bir an evvel geçmesi adına geç saatlere kadar uyumaktadır. Her türlü aktiviteden kaçınmak, oruç tutarken fazla acıkmadan rahat bir gün geçirmeyi sağlar. Buna karşılık metabolizma daha da yavaşlar. Eğer ki kilo almadan bu riskli dönem aşılmak isteniyorsa, günlük aktivite mutlaka artırılmalıdır. İftar sonrası yarım saatlik kalbi yormayacak tarzdaki (yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi) bir aktivite bile sayısız fayda sağlayacaktır" diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.