Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları
Medical Park Samsun Tıp Merkezi’nden Psikolog Enise Öziç “çocukları cinsel istismardan koruma yolları” hakkında bilgi verdi.Psikolog Enise Öziç yaptığı açıklamada anne-babalara önemli uyarılarda bulun...
Medical Park Samsun Tıp Merkezi’nden Psikolog Enise Öziç “çocukları cinsel istismardan koruma yolları” hakkında bilgi verdi.
Psikolog Enise Öziç yaptığı açıklamada anne-babalara önemli uyarılarda bulundu. Öziç, “Özel bölgelerinin varlığını ve bazı vücut bölgelerine başka kişilerin dokunmasının tehlikeli olduğunu çocuklarınıza söyleyin. Bu özel bölgeleri göğüs, iki bacağının arası ve poposu olarak öğretin. Hayır demeyi öğretin, anne ve baba dahil kimsenin ona istemeyeceği bir şeyi yaptıramayacağını çocuklarınız bilsin. Özellikle özel noktalar konusunda ‘ben anneyim bir şey olmaz’, ‘ben babayım bir şey olmaz’ demeyin, anne ve babası dahil o bölgelere kimsenin dokunamayacağını çocuklarınıza öğretmeniz gerekmektedir. Sadece banyo, hastalık gibi istisnai zamanlarda dokunulabileceklerini bilsinler. Doktorların da ancak hasta olduğu zamanlarda dokunabileceğini fakat sadece yanlarında anne ve babası varken bunu yapabileceğini söyleyin. Aksi halde onun da dokunamayacağını çocuklarımıza öğretmeliyiz” dedi.
Psikolog Enise Öziç şu bilgileri verdi: “İnsanların birbirlerine sarılarak sevgilerini gösterdiğini söyleyin bunun normal olduğunu bilsinler sarılmak güzeldir sevgi alışverişini sağlar ve sevgiyi dile getirmenin bir yoludur ancak özel noktalarına herhangi birisi(güvenebilirsin dediğimiz kişiler dahil) dokunmak isterse oradan kaçmasını bağırmasını ve en yakın nerede güvendiği bir kişi varsa onun yanına gidip anlatmasını, ardından da kendilerine anlatması gerektiğini öğretin. Örneğin okuldaysa güvendiği öğretmenine, parktaysa oraya birlikte gittiği kişiye vs. bu nedenle ona güvenebileceği kimseleri sorun veya öğretin. Aynı şekilde başka bir kimsenin de özel bölgelerine dokunulmaması gerektiğini eğer bunu ona yaptırmak isterlerse bunu reddetmeleri gerektiğini öğretin. Çocuğunuzun özel bölgelerine kimsenin ‘çok sevimli’ diyerek dokunmasına, sevmesine izin vermeyin ve çocuğunuza da bunu öğretin. Sizinle her şeyini paylaşabilmesini sağlayın, korkutma tehdit gibi olumsuz faktörlerle çocuğunuzu terbiye etmeyi asla çözüm olarak görmeyin. Aksi halde birisi çocuğunuza zorla bir şey yaptıracağı zaman sizinle tehdit edip onu kandırabilir veya kullanabilir” diye konuştu.
“Çocuklarınız hatalı bir davranış yaptığında ona kızıp bağırmayın ve hatasından dolayı cezalandırmayın” diyen Enise Öziç, “Aksi halde başına kötü bir şey geldiğinde sizinle paylaşmaya da korkacaktır. Bunun yerine hatalı davranışını yakaladığınızda veya size söylediğinde önce onunla bu davranışı hakkında konuşun, bunun onun için ne anlam ifade ettiğini sorun. Ardından ona davranışının hata olduğunu yumuşak bir şekilde söyleyin ve size bunu söylediği için onu tebrik edin ve ona sarılın. Dürüst oluşunu pekiştirin ki kötü bir durumla karşılaştığında sizden çekinmesin. Unutmayın istismar edilen çocuklar ya kendisine ne yapıldığını bilmediği için istismara uğrar ya da ailesinden çekindiğinden tehditlere boyun eğerek maruz kalır” şeklinde konuştu.
Psikolog Enise Öziç açıklamasını şöyle tamamladı: “Televizyon da haber izlerken çocuğunuz olumsuz bir haberi duyduğunda ve size sorduğunda onu asla geçiştirmeyin ‘bir şey yok’, ‘önemli değil’, ‘sen boş ver’ demeyin ya da kötü bir haberle karşılaştığınızda TV kanalını değiştirmeyin(vahşet görüntüleri gibi görüntüleri görmemesini sağlayarak sadece istismar haberinin varlığını bilmesini sağlamak amaçlı). Bunun yerine ona onun anlayacağı şekilde sadece gerekli olan kısımları anlatarak bu konuda gerektiği kadar bilinçlenmesini sağlayın. Bilinçlenmesini sağlarken ona güvenilebilecek insanların da çok olduğunu da ekleyerek güvendiğiniz insanların isimlerini örneklerle anlatın sadece onların dahi özel bölgelerine dokunamayacağını bildiğinden emin olun.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.