Botoks İle Aşırı Koltuk Altı Terlemesi Tedavisi
Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nazi Bayçın, aşırı terleme sorununa en uzun süreli ve etkili çözümün botoks ile sağlanabildiğini söyledi.Opr. Dr. Nazmi Bayçın aşırı terlemeye karşı botoks tedavisi hak...
Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nazi Bayçın, aşırı terleme sorununa en uzun süreli ve etkili çözümün botoks ile sağlanabildiğini söyledi.
Opr. Dr. Nazmi Bayçın aşırı terlemeye karşı botoks tedavisi hakkındaki açıklamalarına; “Aşırı terlemeye tıp dilinde hiperhidrosis denmektedir. Dünya genelinde milyonlarca insan bu aşırı terleme sorunu ile mücadele etmektedir. Vücudumuzun genellikle her yerinde aynı anda aşırı terleme durumu görülmez. Her insanda farklı bölgelerde aşırı terleme durumu ortaya çıkar. Çoğunlukla bu bölgeler koltuk altı, avuç içi, ayak ve ayak tabanıdır. Sosyal hayatlarında özellikle koltuk altları çok fazla terleyen insanlar hem bu görüntüden hem de aşırı terlemenin bazı insanlarda meydana getirdiği kokulardan ciddi anlamda rahatsız olurlar. Öyle ki birçok toplantı, eğlence ya da organizasyona bu durumu yaşamamak için katılmayan insanlar var. Ya da katılsalar da bir köşede diğer insanlarla fazla iletişim kurmadan sadece orada görünmek adına bulunup fırsatını bulunca da orayı terk eden insanlar bile mevcut. İnsanlar koltuk altlarından terlerin sular seller gibi akmasını istemiyorlar. Böyle bir durumda kendilerini gerçekten çok kötü bir hissediyorlar. Bu nedenle de birçok yöntemi deniyorlar. Bu alanda en uzun süreli ve etkili çözümü ise botoks ile sağlayabiliyoruz” şeklinde başladı.
BOTOKS ASLINDA NEDİR?
Nazmi Bayçın uygulamada kullanılan botoks adlı madde hakkında da önemli bilgiler verdi. Dr. Bayçın, “Botoks aslında bir nörotoksindir. Latince adı Clostridium botulinum olan bakteri tarafından salgılanan toksinin, laboratuar ortamında işlenip insanlar için tedavi edici hale getirilmiş şekli botoks olarak adlandırılmaktadır. Konu hakkında hiçbir bilimsel bilgisi olmayan bazı insanların iddia ettiği gibi kesinlikle yılan zehri falan değildir. Bir tür bakteri toksinidir. Yılan zehri ile hiçbir alakası yoktur. Clostridium botulinum adlı bir anaerobik bakteriden elde edilen nörotoksin laboratuvar ortamında işlendikten sonra estetik cerrahi için kullandığımız botoks ortaya çıkar. Botoks adlı madde gerçekte nöroloji, ortopedi ve ayrıca fizik tedavi alanlarında bazı hastalıkları engellemek maksadıyla kullanılan bir ilaçtır. Bu rahatsızlıklardaki kullanım amacı sinir uçlarında bulunan reseptörleri yani alıcıları belirli bir zaman aralığı için durdurmaktır. Botoks sadece uygulandığı bölgede etkili olur ve uygulandığı bölgenin dışına taşmaz. Botoksun tespit edilmiş alerjik etikleri de mevcut değildir” dedi.
BOTOKS TERLEMEYİ NASIL BİR MEKANİZMA İLE DURDURUR?
Botoksun vücudumuza nasıl etki ettiği konusunda da Opr. Dr. Nazmi Bayçın şu bilgileri aktardı: “Tüm vücudumuzda yer alan organ ve bölgeler beynimizce kontrol edilir. Aklımızdan bir hareketi yapmak istediğimizde beynimizden çıkan hareket komutları, sinirler aracılığıyla kaslara iletilir. Bu komutlar ilk olarak beyin hücreleri olan nöronlardan akarak sinirlere gelir ve akabinde sinirlerce uyarılan kaslar da harekete geçer. Yine aynı işleyişle vücudumuzda yer alan ter bezleri de sinir sisteminden çıkan komutlarla çalışır. Botoks adlı ilaç sinir uçlarında iletişimi sağlayan moleküllerin salgılanmasını durdurur ve sinirler ile onların çalıştırdığı organlar ile arasındaki iletişimi keser. Sinirlerde bulunan alıcıların çalışmasını bir süreliğine durdurur. Bu alıcılar da bundan dolayı herhangi bir komutu algılayamazlar. Bu durumda beyinden gönderilen terleme komutları sinirlerin çalıştırdığı ter bezlerine ulaşamaz. Yaşanan bu komut akışı donması sonrasında da ter bezlerinin çalışması engellenmiş olur. Ter bezleri çalışmadığı için de terlemeniz kesilmiş olur.”
AŞIRI TERLEME TEDAVİSİNDE BOTOKS NASIL UYGULANIYOR?
Aşırı terleme konusundaki botoks uygulamasının nasıl ve ne zaman yapılacağı ile ilgili olarak da Dr. Bayçın yaptığı bilgilendirmede şunları kaydetti: “Yazın o sıcak aylarında herkeste koltuk altı terlemesi olur. Tabii bu koltuk altında aşırı terleme olan kişilerde çok daha can sıkıcı bir hal alır. Bu durum, hem kişinin kendisini hem çevresini kötü ter kokusu ile rahatsız eder. Koltuk altı terlemesi için botoks uygulaması yapılacaksa bunun için yaz öncesi, özellikle, nisan ve mayıs ayları en uygun aylardır. Ben yaza girmeden önce aşırı koltuk altı terlemesi olan bütün hastalarıma bu uygulamayı yaptırmalarını öneriyorum. Bu konuda rahatsızlığı olan bir insan eğer mayıs ayında koltuk altı botoks enjeksiyonu yaptırırsa bütün yazı terleme ve ter kokusu problemi olmadan geçirir. Botoks, uygulaması bir ilaç enjeksiyonu şeklindedir. Botoks soğuk zincir dahilinde özel şartlarda uygulanacağı yere iletilir. Botoksun kendisi şeffaf bir maddedir. Bu madde serum fizyolojik ile sulandırılarak uygulanır. Ne kadar sulandırılacağı ise uygulamayı yapacak olan doktor tarafından belirlenir. Kesinlikle ağrılı bir işlem değildir. Çok ince uçlu bir iğneyle enjeksiyon yapılır. Sadece enjeksiyon yapıldığı anda iğne batmasına bağlı olarak çok hafif bir acı hissedebilirsiniz. Bunu birçok hasta “böcek ısırması gibi” diye tasvir etmektedir. Botoks enjeksiyonu yapıldığı sırada tek hissedeceğiniz acı sadece bundan ibarettir. Uygulama sırasında herhangi bir anestezi gerekmez. Aşırı terleme tedavisi için uygulandığında terleme şikayeti olan bölgede derinin altına yapılması gerekir.”
AŞIRI TERLEMEYE KARŞI BOTOKS UYGULAMASININ ETKİSİ NE KADAR SÜRER?
“Botoks enjeksiyonu uygulaması toplam olarak 5-10 dakika arasında süren bir işlemdir. Uygulama tamamlandıktan sonra sakınmanız ya da dikkat etmeniz gereken hiçbir şey yoktur. Günlük hayatınıza kaldığınız yerden aynen devam edebilirsiniz. Yapılan uygulamanın bu konuda hiçbir olumsuz etkisi olmayacaktır” diyen Opr. Dr. Nazmi Bayçın uygulamanın etkisi konusunda ise, “Botoks, aşırı terleme tedavisi için uygulandığında etki süresi çok daha uzun oluyor. Bu sürenin bazı hastalarda 11 aya kadar uzayabildiğini gördük. Ancak her insanda bu kadar uzun sürmeyebiliyor. Uygulanan ilacın etkisi geçtiği zaman da hiçbir sakıncası olmaksızın tekrar tekrar yinelenebiliyor. Bu sayede yan etkileri olmadan insanlar aşırı terlemeden kurtulmuş oluyorlar” diye konuştu.
BOTOKS TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANAMAZ?
Dr. Bayçın, botoksun kimlerde kullanılmaması gerektiği ile ilgili olarak da “Botoksun her ne kadar farklı bir şekilde insanlar tarafından algılansa da aslında bir ilaç ve ayrıca bir nöro toksin türevi olması sebebiyle hamile olan bayanlarda ve bebeklerini emzirmekte olan kadınlarda kullanılması uygun değildir. Kullanılması durumunda ortaya ciddi sıkıntılar çıkabilir. Bu nedenle hamile kadınlar ve emzikli anneler konusuna özellikle dikkat edilmesi gerekir” açıklamasını yaptı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.