Bakanlıktan Hayat’a Doğum Teşekkürü
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetler Genel Müdürlüğü, sezaryen doğum oranını yüzde 10’a düşüren Özel Hayat Hastanesi’ni örnek hastane gösterdi.Sağlık Bakanlığı, normal doğumu teşvik eden ve bu yönde cidd...
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetler Genel Müdürlüğü, sezaryen doğum oranını yüzde 10’a düşüren Özel Hayat Hastanesi’ni örnek hastane gösterdi.
Sağlık Bakanlığı, normal doğumu teşvik eden ve bu yönde ciddi çalışmalar yapan devlet ve özel hastanelere teşekkür belgesi gönderiyor. Bursa Özel Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emel Kar Altundağ, hastalarına sürekli normal doğumu tavsiye ettiklerini, annenin ve bebeğin durumuna göre son çare olarak sezaryen yaptıklarını söyledi. Sezaryen doğumları normal doğuma nazaran yüzde 10,4’e kadar indirdiklerini ifade eden Op. Dr. Emel Kar Altundağ, “Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetler Genel Müdürlüğü’nden hastanemize teşekkür yazısı geldi. Bu yazıda hastanemiz, diğer hastanelerle karşılaştırıldığında primer sezaryen oranın çok daha düşük görüldüğü ve yüzde 10,4’e düşürüldüğü tespit edildiği belirtilmiş. Bu oranın en düşük hastane olduğu için bize teşekkür yazısı iletildi. Bu da bizleri mutlu etti” dedi.
TÜRKİYE’DE YÜZDE 26, HAYAT HASTANESİ’NDE YÜZDE 10
Halk arasında özel hastanelerde sezaryenin teşvik edildiği yönünde bir intiba olduğunu anlatan Altundağ, “Özel hastanelerde hastaların direk sezaryene yönlendirildiği yönünde düşünceler hakim. Biz hastane olarak bu ön yargıyı kırmaya çalışıyoruz. Bir hastamızda doğumun normal seviyelerde seyredeceğini düşünüyorsam, hastalara son gününe kadar normal doğum için zaman tanıyorum. Bu çabalarımız sayesinde sezaryende istenilen oranlara düşüldü. Ülkemizde 2014 yılında primer sezaryen oranı ortalama yüzde 26 olarak tespit edildi. Bizdeki oran hem ortalamaya hem de diğer hastane yüzdelerine göre çok düşük olduğu için bakanlık tarafından bir başarı olarak değerlendirildi” diye konuştu.
“ANNENİN NORMAL DOĞUMU İSTEMESİ ŞART”
Hastaların ‘Normal doğum mu, sezaryen mi daha iyi?’ diye sorduğuna işaret eden Altundağ, “Her ikisinin de artıları ve eksikleri söz konusu. Bu kişiye, bebeğe göre değişiyor. Mümkünse normal doğumu biz de tercih ediyoruz. Burada anne birinci faktör. Annenin normal doğumu istemesi en önemli şart. Süreç normal ilerlerse çok iyi bir normal doğum olur. Annenin karnındaki bebeğin pozisyonları, normal olmayan doğum sancıları, bebeklerin kilolu olması, normal doğumda çok zorlanılacağını gösteren faktörler doğum şeklini etkiliyor. Sonuçta bizim beklentimiz normal doğum olsa da şartlara göre hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.