Ani Başlayan Göğüs Ağrısı Ve Nefes Darlığı Ciddi Bir Hastalığın Belirtisi Olabilir
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meftun Ünsal, ani başlayan göğüs ağrıları ve nefes darlığının ciddi bir hastalığın bel...
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meftun Ünsal, ani başlayan göğüs ağrıları ve nefes darlığının ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Meftun Ünsal konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada, “Akciğer tromboembolisi, akciğer atardamarının pıhtı ile tıkanmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bölgemizde sık rastlanılmaktadır. Ani başlayan göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetler ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Genellikle bacak venlerinde oluşan pıhtının akciğerlere giderek buradaki bir veya birkaç damarı tıkamasından hastalık oluşmaktadır. Bazen de ara sıra pıhtı atılması olayı gerçekleştiğinden çoğu zaman gözden kaçmaktadır. Oluşan nefes darlığı kronik obstrüktif akciğer hastalığı(KOAH) ya da astım gibi bir hastalığa bağlanabilmektedir. Özellikle karın ya da bacak ameliyatlarından sonra uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı gelişebilmektedir. Ayrıca genetik faktörler, kalp yetersizliği, KOAH ve varisi olanlarda daha fazla oranda görülebilmektedir. Bazı böbrek hastaları, gebeler ve aşırı şişman kişilerde bu hastalığın gelişiminde risk altında olan kişilerdir” dedi.
Prof. Dr. Meftun Ünsal şu bilgileri verdi: “Ani başlayan nefes darlığı, göğüs ağrısı, bazen kan tükürme ve öksürük şikayetleri olan bir hastanın büyük bir akciğer atardamarının tutulması olasılığı daha fazla olduğundan acil olarak bir sağlık kurumuna başvurması gerekmektedir. Bazen uzun süredir var olan çok hafif nefes darlığı, hafif göğüs ağrısı veya yan ağrısı nedeniyle hasta doktora başvurmakta gecikebilir. Bu şikayetleri olan hastalar bile sessiz olabilecek bir tromboemboli nedeniyle tetkik amacıyla ilgili sağlık kurulusuna başvurmalıdır."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.