112’nin Gözbebekleri Böyle Eğitiliyor
İnsanların hem doğumlarına hem de ölümlerine tanıklık eden ve 112 Acil Servis’lerin gözbebeği olan paramedikler, gerekli eğitimlerini aldıktan sonra tam donanımlı olarak hayati görevlerine başlıyor.Ha...
İnsanların hem doğumlarına hem de ölümlerine tanıklık eden ve 112 Acil Servis’lerin gözbebeği olan paramedikler, gerekli eğitimlerini aldıktan sonra tam donanımlı olarak hayati görevlerine başlıyor.
Hastane öncesi acil bakımın bir parçası olan paramedikler, genellikle kritik durumdaki hasta ya da yaralıya ilk anda profesyonel müdahalede bulunuyor. Acil tıp hizmetlerinde yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan paramediklere, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarında eğitim veriliyor. Örgütlenmiş etkin değerlendirme, hareket planı geliştirme, acil tedavi, triaj ve nakil için karar verme becerilerine sahip olan paramedikler, hastanın yaşaması için gereken tüm bilgiyi öğrenim hayatlarında alıyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda eğitim alan paramedik öğrenciler ise, ne kadar hayati bir görev yapacaklarının farkında olarak hem teorik hem de pratik olarak uzmanlar tarafından eğitiliyor.
“MEZUNLARIMIZ 112 ACİL SERVİS AMBULANSLARINDA GÖREV YAPMAKTADIR”
112 Acil Servis ambulanslarında amir görevi de yapan paramediklerin eğitimine ilişkin bilgi veren ESOGÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Nurcan Kara Anık, 1997 yılında üniversite bünyesinde kurulan Paramedik Bölümü’nden her yıl 30 öğrenci mezun ettiklerini söyledi. “Buradan mezun olan öğrencilerimiz, Eskişehir ve Türkiye’nin çeşitli illerindeki 112 Acil Servis ambulanslarında görev yapmaktadır” diyen Anık, “Paramedikler, 112’de ekip amiri olarak görev yaptıkları için eğitimleri oldukça önemlidir. Öğrencilerimiz, hem uygulamalı hem de teorik eğitim almaktalar. Öğrenciler, stajlara gitmelerinin yanı sıra okulumuzda simülasyon olarak uygulamalı eğitim de görmektedirler” ifadelerini kullandı.
“PARAMEDİK ADAYLARINA PROFESYONEL BİR EĞİTİM VERMEKTEYİZ”
Uzman Eğitmen Paramedik Kadir Çekiç de, Osmangazi Üniversitesi Paramedik Bölümü’nün simülasyon odasında, paramediklerin vakaya nasıl müdahale edecekleri konusunda gerçeğini aratmayan eğitimler verdiklerini kaydetti.
Çekiç, amaçlarının öğrenci paramedikleri profesyonel olarak eğitmek olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
“Donanımlı ekipmanlarımız sayesinde gerçek bir hastaya müdahale yapar gibi burada tıbbi girişimlerde bulunabiliyoruz. Yani Paramedik Bölümü Simülasyon Odası’nda gerçeğe yakın tatbikatlarla öğrenci arkadaşlarımızı zorlu koşullara ve zamanla yarışa hazırlıyoruz. Gerçek bir hastaya müdahale nasıl yapılıyorsa burada da aynısı yapılıyor. Amaç, öğrenci paramediklerin hatalarını en aza indirgemek. Diğer bir amacımız da öğrencilerimizin mezun olduktan sonra gerçek bir hastaya gittiklerinde o hastanın yaşamını kurtarmak. Sonuçta paramedikler Acil Sağlık Hizmetleri’nin gözbebeği oldukları için, biz onlara profesyonel bir eğitim vermekteyiz.”
EN BÜYÜK HAYALLERİ HAYAT KURTARMAK
Paramedik öğrencisi Emine Akıncı ise, en büyük hayalinin bir insanın hayatını kurtarmak olduğunu ve bunu mesleği sayesinde gerçekleştireceğini belirterek, “112 aşktır, Paramedik olmak ayrıcalıktır” diye konuştu.
Bir başka paramedik öğrencisi Nurdan Bölük de, “Biz burada, günlük hayattaki vakalara müdahale edermiş gibi eğitim alıyoruz. ESOGÜ Paramedik Bölümü’nde her birimizin çok iyi eğitim aldığına inanıyorum. İleride iyi bir paramedik olacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.