Türkiye’nin İlk Belediye Binası Beyoğlu’nda Hizmet Verecek
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan öncülüğünde aslı korunarak modern çağın ihtiyaçlarına göre restore edilen tarihi bina, yeniden hizmet vermeye başladı. Osmanlı Sultanı 2’nci Abdülhamit...
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan öncülüğünde aslı korunarak modern çağın ihtiyaçlarına göre restore edilen tarihi bina, yeniden hizmet vermeye başladı. Osmanlı Sultanı 2’nci Abdülhamit Han’ın adını taşıyan tuğrası da, yapılan kazılar sonucunda yıllar sonra bulunarak yeniden gün yüzüne çıkarıldı.
Osmanlı padişahlarından 2’nci Abdülhamit Han tarafından inşa ettirilen Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk belediye başkanlık binası, 158 yıl aradan sonra yeniden hizmet vermeye başladı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan öncülüğünde restore edilip hizmete açılan tarihi bina tüm eski ile yeninin muhteşem uyumunu gözler önüne seriyor.
Yapılan kazılarda bulunan Abdülhamit Han’ın tuğrası da binanın köklü tarihine ışık tutuyor. Asıl açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği belediye binası açılış öncesi basın mensuplarına tanıtıldı. Kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Ahmet Misbah Demircan kahvaltı sonrasında binayı tanıtarak bina hakkındaki detayları basın mensuplarıyla paylaştı.
RESTORASYON SIRASINDA BİNANIN ESKİ KULLANIM ALANLARI DİKKATE ALINDI
Binanın titiz bir çalışma ile yeni haline kavuşturulduğunu belirten Başkan Ahmet Misbah Demircan, “Binamız bize yetmiyordu. Deprem riski vardı. Kullanım açısından mutlaka tadilat olması gerekiyordu. İçeride problemli alanlar vardı. Bizde bir proje gerçekleştirdik. Projeyi gerçekleştirirken Büyükşehir Belediyesi tarafından kazılmış metro yaklaşım tüneli olarak kullanılan yan taraf bulunuyordu. Bu yan tarafı bir şekilde kamufle etmemiz gerekiyordu. Bir şekilde buraya ek ünite binası yaptık. Daha sonra dengeyi kurmak için kafeterya inşa ettik yan tarafa. Arka tarafta garaj vardı burayı da sanat galerisi olarak inşa ettik” şeklinde konuştu.
ABDÜLHAMİT HAN’IN TUĞRASI YENİDEN GÜN IŞIĞINA ÇIKTI
Restorasyon sırasından binanın hangi dönemde yapıldığı ile ilgili tereddütler yaşadıklarını belirten Başkan Demircan, “Restorasyon esnasında kazılar yaptık. O döneme ait bir tuğra çıktı. Sultan Abdulhamit Han’ın tuğrasıydı. Binayı yaptırdığı için o dönemin sultanının tuğrası binada olurdu. Hünkar kapısı vardı ve kapalıydı. Binayla ilişkisi olan köprü de yıkılmıştı. Onu da inşa etik o kapıyı da açtık. Kazı esnasında bulunan tuğrayı da bugün ilk kez en uygun yere yerleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
BULUNAN TUĞRA BİNANIN TARİHİNE IŞIK TUTTU
Bulunan tuğranın binanın hikayesini de anlattığını sözlerine ekleyen Demircan, “Yapıldığından bugüne değişik safhalar geçirdi. Sonuçta binanın restorasyonu tamamlandı. Eskiye ait değerleri de ortaya çıktı. En önemlisi eski yeni kombinasyonunu gerçekleştirebilmiş. Günün ihtiyaçlarını dikkate alan ve geleceğe de vizyonunu veren bir başkanlık binası oldu” diye konuştu.
“DÖNÜŞÜME ÖRNEK OLUŞTURDUK”
Beyoğlu sınırlarındaki bütün tarihi binaların korunarak yaşatılması için dönüşümün şart olduğunu vurgulayan Demircan, binayı yenilerken dönüşümün standartlarını da belirlediklerini söyledi. Binalarını yenileyecek her bir mülk sahibi için bir numune oluşturduklarını dile getiren Demircan, “Tarlabaşı, Okmeydanı, Sütlüce ve Kasımpaşa’da on binlerce insanı ilgilendiren dönüşüm projelerimiz ilerliyor. Bu semtlerin dönüşümünün hangi standartlarda yapılacağı sonuçta vatandaşlarımızın nasıl binalarda ve nasıl bir çevrede yaşayacağına da yine bu bina ile bir örnek oluşturmak istedik” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.