Tercih dönemi ile ilgili merak edilenler...
YGS ve LYS maratonu sonrasında üniversite hayali kuran öğrencilerin tercih dönemi sona erdi. Nazilli’de öğrencilerin tercih dönemiyle ilgili yaşadığı sıkıntıları ve merak edilenleri deneyimli rehberlikçi Güray Sakallıoğlu ile konuştuk.
Sınav Koleji Rehberlik Öğretmeni Güray Sakallıoğlu, üniversite hayali kuran öğrencilerin yaşadığı sıkıntıları Havadis Gazetesi’ne anlattı. İlçedeki eğitim başarısının düştüğünü kaydeden Sakallıoğlu önemli açıklamalarda bulundu.
Bu yıl yapılan üniversite sınavlarında Nazilli’nin başarı oranı nasıldı?
- Bu yıl geçen yıllara göre çok da başarılı değiliz. Genel ortalamada bir düşüş var. Nazilli dönem dönem değişiklik gösteriyor. Tercih edilen okullar bazında ele alırsak bazen başarılı gruplar çıkarken bazen de başarısız gruplar çıkıyor.
Geçen yıllara nazaran üniversite kontenjanlarının artmasına rağmen tercih yapan öğrenci sayısında düşüş görülmektedir. Sizce bunun temel sebebi nedir?
- İstedikleri üniversite yok. Öğrencilerin ilk hedefi üniversiteden mezun olur olmaz meslek sahibi olmak ve belirli bir ücret kazanmak. Öğrenci kriterlerine genel olarak baktığımızda bu mesleğe girersem ne kadar kazanırım? saygı görür müyüm? Düşüncesi var. Eskiden kolaylıkla yazabildiğimiz okullar şimdi çok da popüler değil. Özellikle 80-100 bin aralığından sonra öğrenci pek okul tercih etmiyor. Eğitim, sağlık ve güvenlik sektörü daha çok tercih ediliyor. Çünkü öğrenci bu sektörlerde devlet garantisi olduğunu düşünüyor. Mesela mühendis olacaksanız 3-4 üniversitenin ismi konuşuluyor, işletme okuyacaksınız yine aynı şekilde birkaç üniversitenin ismi konuşuluyor. Diğer türlü öğrenciler zorlanacaklarını düşündükleri için genelde özel sektör bazında ön sıralardaki okulları tercih ediyor. Kalan kısımda daha çok devlet ile ilişkisi olabilecek öğretmenlik, sağlık ya da polislik gibi mesleklere yöneliyor.
Puanları düşen veya yükselen bölümler var mı? Varsa bunlar nelerdir?
- Sağlık sektörü yine zirvede, puanını koruyor. Mühendislikte 2. ve 3. okullar biraz geriledi. İşletme, iktisat da düşüş var. Öğretmenlikler yerini koruyor. Genel olarak sınava giren öğrencilere baktığımız zaman kontenjanlara bağlı her yıl 10-20 bin arası bir gerileme olur.
Öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümler hangileri?
- Sağlık birinci Sırada geliyor. İki yıldır öğretmenlik popüler. Buda öğretmen alımlardan kaynaklı. Bu sene askeri okullara yönelim de fazla oldu. Mühendislikler de inşaat mühendisliği popüler.
Üniversite tercihi olarak hangi üniversiteler daha çok tercih edildi?
- Nazilli için düşündüğümüz zaman ilk sırada İzmir Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi öncelikli olarak geliyor. Sonrasında Akdeniz ve Pamukkale Üniversitesi. Bunun dışında bazen öğrenci tercihini Marmara bölgesinden yana yapıyor. İç Anadolu Bölgesi bunlardan sonra gelen bir tercih. Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesi, bu bölge insanına göre tercihlerde biraz daha uzak kalıyor. Bizde rehberlik hocaları olarak uzak kalmalarını pek önermiyoruz. Çünkü o konularda pek de dayanıklı değiliz.
Mezuna kalmak mı yoksa elindeki puanla gidebileceği en iyi yere gitmek mi daha mantıklı?
- Tamamen bu seçim öğrenciye kalıyor. Eğer öğrenci kendinde bir potansiyel görüyor ise mezuna kalıyor. Bu durum daha çok 80-150 bin aralığında olan daha iyisini yapabileceğini düşünen öğrenciler arasında görülmektedir.
Peki mezuna kalmak ciddi bir psikolojik savaşı gerektirir mi?
- Yeni mezunsa öğrenci bundan pek etkilenmez. Çünkü daha iyisini yapabileceği düşüncesi var. Tabi 12. sınıfın getirmiş olduğu yükten kurtulmak mezun iken zamanın fazla olacağı fikri de öğrenciye cazip gelir. Ama eğer 2. veya 3. Mezun yılı ise öğrenci için travma olur. Hemen elindeki puanı kullanıp gitmek ister. Bunların yanı sıra mezun okula da bağlı. Mesela öğrenci Nazilli’de hatırı sayılır bir okulda okuyor ise; Fen lisesi, Anadolu Lisesi, Menderes Lisesi vs.. Buradan mezun olan öğrenciler beklemeyi göze alır. Daha alt grup okullardan mezun olan öğrenciler için beklemek pek cazip gelmiyor.
Tercih döneminde ailelerin tutumu nasıldı?
- Nazilli için konuşursak genelde aileler öğrenciye bırakıyor. Öğrenciler kararları merkezi alıyor.
Bir sonraki dönemde sınava girecek öğrenciler hangi hususlara dikkat etmeli?
- Sınavın niteliği değişti. Özellikle YGS bilgiden çok algıya, doğru hızlı karar vermeye doğru döndü. Öğrencilerde nedense hala çok fazla ezberci tabanı var. Okulların buna bir düzenleme getirmesi gerek. YGS için söylüyorum zamanı iyi kullanamıyorlar, sorulara doğru karar verip doğru seçenekleri işaretleyemiyorlar ve panik havası esmeye başlıyor. Mesela daha önceden matematikte 40 sorudan 30-25 aralığında yapabilecek öğrenciler bu sınavlarda 12-15 aralığında kaldılar. Bunun sebebi ise daha çok algıya dayalı sorular, işlem gücü hızı gerektiren çabuk kavranıp çabuk işaretlenmesi gereken sorular. Sınavın içeriğini incelememiz lazım. Ezber bitti artık formüle dayalı sorular sorulmuyor. Öğrencilerin biraz daha arabul tekniğine yönelmesi gerekmektedir. Sınav sorularına bakarsak Fen Bilimleri dahil olmak üzere daha çok dil mantığına yönelik sorular var. Bunlara dikkat etmeleri, ezber yönteminden kurtulmaları onları başarıya götürebilir.
RÖPORTAJ: EBRU HAMAMCIOĞLU
EDİTÖR: CEMRE UZUN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.