Tarih İle Moda Bütünleşti
Arslantepe’nin Mührü, Ahmet Giray Yılmaz’ın Denim Koleksiyonu ’Başlangıç’ ile Malatya’da podyuma çıktı. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleşen koleksiyonda, tarih ile moda bütünleşti.Türki...
Arslantepe’nin Mührü, Ahmet Giray Yılmaz’ın Denim Koleksiyonu ’Başlangıç’ ile Malatya’da podyuma çıktı. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleşen koleksiyonda, tarih ile moda bütünleşti.
Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli denim tasarımcılarından biri olarak kabul edilen Ahmet Giray Yılmaz’ın Arslantepe’den ilham alarak hazırladığı "Başlangıç" adlı 2015-2016 Sonbahar/Kış koleksiyonu, 16 Mayıs’ta, dünyada devlet yapılanmasının ilk olarak ortaya çıktığı yerlerden biri olan ve günümüzde Malatya ilimizin sınırları içerisinde bulunan Arslantepe’nin gölgesinde tarihi bir yapı olan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’hda görkemli bir sunum ile moda severlerin karşısına çıktı.
Tarihin tozlu sayfalarından bir ışık gibi yükselen Arslantepe mevkiinden ilham alınarak tasarlanmış koleksiyonda, demin kumaşlar, yeni üretim ve dikim teknikleriyle sanat ve zanaatı bir arada buluşturdu. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan himayesinde gerçekleşen sunuma aralarında Tarihi Kentler Kurulu üyesi olan büyükşehir ve il belediye başkanları, belediye başkan yardımcıları ve encümenlerinin yanı sıra ÇEKÜL Vakfı başkanı, Roma Üniversitesi Arkeoloji bölüm başkanı katıldı. Roma Üniversitesinin gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarda bulunan ve Arslantepe Mühürleri olarak adlandırılan tarihi kalıntılar koleksiyona ilham kaynağı oldu. Zamanında işçi sınıfının çalışmalarına karşılık ödenen tahıl, pamuk gibi temel yaşam hammaddelerini killere işaretleme yapmak için kullanılmış olan mühürlerin bulunmasıyla uzman denim tasarımcısı Ahmet Giray bu tarihsel zenginlikten esinlenerek 15 temel öğe üzerine çalışmalarını bir denim koleksiyonu ile taçlandırdı. Yaklaşık 3 yıldır büyük özveri ile hazırlanan mistik koleksiyonun pamuğundan kumaşına, düğmesinden tüm aksesuarlarına kadar tarihi dokusu korunarak özenle hazırlandı. Burada konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arslantepe’nin önemine dikkat çekerek, Arslantepe’nin UNESCO geçici miras listesinden, asıl listeye alınması için çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi. Başkan Gürkan, hem geçmişin hem de geleceğin belediye başkanı olma ideali ile çalıştıklarını belirterek, “Belediye başkanlarını biz tarif ederken, belediye başkanları yeri gelince yüzyılların, bin yılların gerisinin belediye başkanı olması gerekir diyoruz. 2000 yıllık Battalgazi Surları’nı ayağa kaldırdığımız zaman 2000 yılının belediye başkanı olursunuz. Aynı zamanda belediye başkanları gelecek yüzyılların belediye başkanı olma arzusu içinde olması gerekir. Biz yapacağımız işlerle geçmiş ve gelecek arasında köprü kuracak, hem geçmişin, hem geleceğin belediye başkanı olma arzusundayız. Ve bu bilinç içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.
Başkan Gürkan, tarih ile modanın bütünleştirdiklerini belirterek, Fırat Kalkınma Ajansı’na ve Çalık Holding’e vermiş oldukları katkılardan dolayı teşekkür etti.
Sunuculuğunu Vahe Kılıçarslan’ın yaptığı sunumda baş mankenler Ece Gürsel ve Şebnem Schaffer ’Başlangıç’ koleksiyonuna ait birbirinden eşsiz parçaları tanıttı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.