Sivas’ta Çöpten Enerji Üretilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Belediyesi tarafından yapılan ‘Çöpten Enerji Üretim Tesisi’ temel atma törenine katıldı.10 bin eve ve 30 bin...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Belediyesi tarafından yapılan ‘Çöpten Enerji Üretim Tesisi’ temel atma törenine katıldı.
10 bin eve ve 30 bin kişiye enerji sağlayacak olan ve Çöpten Enerji Üretim Tesisi’nin temel atma töreni, Seyfebeli Mevkii’nde gerçekleştirdi. Temel atma törenine, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanı sıra, Vali Alim Barut, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Belediye Başkanı Sami Aydın, diğer il protokolü üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sivas Belediyesi mehteran takımı mini bir konser verdi.
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’de 70 bin megavatın üzerinde kurulu güç var burası da 2.8 megavat. Burası Türkiye’nin 25 binden biri olsa da mesele buradaki keyfiyettir, enerji projelerinin özellikle çevreye rağmen değil çevreyle beraber yönetile biliyor olmasıdır. Bu bizim tercih ettiğimiz bir konudur. Bizler torunlarımıza daha güzel bir Sivas bırakmak, daha güzel bir ülke bırakmak için uğraşıyoruz. Bizim hak ettiğimiz refah seviyesini bizler yaşayabiliriz ama kırarak, dökerek, etrafı kirleterek değil dünyada bu tür cümleleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıkları pek etmezler, edemezler dünyayı kirletenler ile temizleyenlerin şuanda farklı olduğu gibi biz öyle yapmayacağız. Çünkü biz bu ülkenin idaresine konan, güçlü irade AK Parti hükümetlerimizle beraber doğru yaptığımız kadar güçlendik burada da doğru yapacağız inşallah burada da güçleneceğiz. “dedi.
“TÜRKİYE’DE YILLIK 30 BİN TON ÇÖP ÇIKIYOR”
Bakan Yıldız, Türkiye’de yılda 30 bin ton çöpün üretildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de yaklaşık kişi başına bir kilogramın üzerinde çöp var. Sivas’ta da şuanda 320 tonluk bir çöp kapasitesinin arıtılmasıyla alakalı konudan bahsediyoruz. Ülke genelinde yıllık 30 milyon ton civarında çöp çıkıyor bunların hepsi aslında birer tehdittir. Her birimize kokusuyla, kirliliğiyle, yangınıyla hepsi bizim için birer tehdittir ama şimdi fırsat haline gelmeye başladı. Hem kendi elektriğimizi üretiyoruz hem de çevreyi daha duyarlı bir şekilde götürüyoruz. Dünya genelinde 50’den fazla ülkede çöpten 1.5 milyon kişiye istihdam alanı sağlanıyor. O yüzden dünya enerji arzının yüzde 10’u çöplerden elde ediliyor. Biz doğalgazı ithal eden, ham petrolü ithal eden bir ülkeyiz ama çöp artık bir yerli kaynak haline gelmiştir. Yerli kaynağımızı mutlaka değerlendiriyor olmamız lazım ülkemizde elektrik üretimindeki payı yüzde 1.3’ler civarındadır.”
“46 PROJE MÜRACAATI VAR, 46 İTİRAZ VAR”
Yapılan enerji yatırımlarına sürekli itirazlar olduğunu kaydeden Yıldız,” Şuana kadar biz yatırım yapıp da nükleerden tutun da, kömür tesislerine varıncaya kadar itiraz görmediğimiz herhangi bir yatırım bulmadım. Türkiye’nin denize olan kıyı şeridi 8 bin 484 kilometredir. 46 tane proje müracaatı var ama çok enteresan 46 tane itiraz var. Ben bu itirazların enerji kalemleriyle ilgili olduğuna artık inanmıyorum. Bu Türkiye’nin kalkınmasına olan itirazdır ama bizler buna seyirci kalmayacağız. Bizler doğru bildiğimizi yapacağız ve Türkiye’yi kalkındıracağız. Hepimiz enerji kalemlerinden anlamak durumunda değiliz sene 1902 Türkiye’de ilk elektrik santrali kuruluyor sene 2002 tam yüzyıl geçiyor 31 bin 800 megavatlık Türkiye’de santral kurulmuş oluyor. Biz son 12 yılda AK Parti hükümetlerimizle beraber yalnızca son 12 yılda 38 bin megavat kurulu güç inşa ettik ilk yüzyıldakinden çok daha büyük bir tesis inşa ettik. O yüzden eğer biz iktidara geldikten sonra biz enerji santrallerini kurmamış olsaydık şuanda günlük 9.5 saatlik bir enerji kesintisi olacaktı. Şimdi tam tersi 28-29 saatlik enerjimiz var yani enerji arz fazlamız var. Türkiye bunu kendi iktidarından önce hiç yaşamadı bizim AK Parti hükümetlerimizden daha önce biz bunu hiç yaşamadık. O yüzden siyasi istikrarıyla bunun her yönüyle beraber biz bu projeleri gerçekleştireceğiz. “ifadelerini kullandı.
Çöplerden üreyen metan gazının çok tehlikeli olduğunu aktaran Yıldız, ”Metan gazı karbondioksit gazının tam 21 katından daha tehlikeli bu projeyi gerçekleştirmekle çok tehlikeli bir gazı bertaraf etmiş olacağız o yüzden birçok faydası var. Şuanda Türkiye’de buna benzer 100 megavat işletmede, 80 megavatlıkta inşa halinde başlamış durumda. Bizim biyokütük atıklarını, çöpleri ve buradan arıtılarak elde edilecek bütün yapıyı inşallah refah seviyemize dönüştürmüş olacağız. Şuanda Türkiye’nin 81 ilinde bu tesislerin kazandırılmasıyla alakalı çok ciddi teşvikler var. Bugün her bir metre küplük doğalgazın karşılığa gelebilecek herhangi bir yatırım bizi heyecanlandıran yatırımdır.”şeklide konuştu.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise,”Yeni Türkiye’yi kurmak için Türkiye’nin en büyük ihtiyacı olan şey enerji onun içinde Allah razı olsun, Enerji Bakanımız Taner Yıldız komşumuz Kayseri’nin, Yozgat’ın evladı ve Türkiye’yi 21’inci yüzyılda bırakın dostu namerde muhtaç etmemek için her alanda nerden enerji üretilebilir onun için çalışıyor. Nükleer Santral’den enerji yapalım diyoruz, birileri istemeyiz diyorlar. Termik santral yapalım diyoruz, diyorlar, sudan enerji üretelim diyoruz birileri istemeyiz diyor. Rüzgardan enerji üretelim diyoruz, birileri istemeyiz diyor. Güneşten elde edelim buraya olmaz diyorlar. Şimdi çöpten enerji üretiyoruz bilmiyorum buna da hayır diyen var mı? Eski Türkiye nedir denildiğinde, eski Türkiye her şeye hayır diyen, istemeyiz diyen Türkiye; yeni Türkiye ise bu halkın yarasına merhem olacak ne varsa çöpten de olsa onu da bu milletin hizmetine sunan Türkiye’dir. Cenab-ı Allah’a hamd olsun çok şey yaptık. Bu milletin hastası hastanede beklemesin diye hastaneler yaptık, bu millet karanlıkta kalmasın diye en ücra köylerimize kadar enerjiyi götürdük. Nüfusumuz arttı, hava kirliliği azaldı niye? Her ilimize hemen hemen doğalgaz gönderdik. Nüfusumuz arttı elektrik enerjisi tüketimimi artmasına rağmen elektrik kesintisi azalıyorsa demek ki çok daha fazla halkımızın talep ettiğinden fazlasını üretiyoruz.”dedi.
Konuşmaların ardından edilen dua ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve diğer il protokolüyle beraber butona basılarak temel atma töreni gerçekleştirildi.
Bakan Yıldız, programın ardından Sivas’tan ayrıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.