Orman Ürünleri İhracatında Hedef 15 Milyar Dolar
Eski Orman Genel Müdürü ve AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, ormancılık alanında hedeflerinin ihracatta 15 milyar dolar olduğunu açıkladı.Tropik bölgeler dışında dünyanın ender bölgelerinde...
Eski Orman Genel Müdürü ve AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, ormancılık alanında hedeflerinin ihracatta 15 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Tropik bölgeler dışında dünyanın ender bölgelerinde görülebilecek birçoğu anıtsal boy ve kalınlığa ulaşmış ağaç türlerine ve zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip Karabük’ün Yenice ilçesinde incelemelerde bulunan AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Türkiye’nin 21,6 milyon hektar orman alanı ve 1,4 milyar metreküplük orman serveti ile önemli bir güce sahip olduğunu söyledi. Kendisi de dünya çapında tanınan bir orman yüksek mühendisi olan ve AK Parti hükümetleri boyunca Orman Genel Müdürü olarak görev yapan Milletvekili Kahveci, AK Parti iktidarı döneminde ormancılığa verilen değerin ve önemin her geçen yıl giderek arttığını belirterek, “Türkiye’de 21,6 milyon hektar orman var. Bu rakam küçümsenemeyecek büyüklükte bir rakam. Birde 1,4 milyar metreküplük orman servetimiz var. Bunun metreküpünü 100 dolardan değerlendirdiğimiz zaman ormanlarımızdaki servetin ağaç olarak değeri 150 milyar dolar. Ormanın diğer fonksiyonlarını da üst üste koyduğumuzda katrilyonları bulan bir değer ve servete sahibiz. Son yıllarda dünyada iklim değişikliği ve küresel ısınmanın tehdit ettiği bir süreçte ormanların ve ormancılığın önemi her geçen gün artıyor. Özellikle ormanların karbon tutma özellikleri ormanların ve ormancılığın önemini de her geçen gün artıyor. Ekonomik olarak değerlendirdiğimiz zaman dünyanın gündeminde yeşil ekonomi var. Orman ve ahşabı kullanmanın, doğayı korumanın çevreyi koruma açısından önemi olduğunu biliyoruz. Orman ürünleri ciddi bir ekonomik sektör. Bu sektörde binlerce insan çalışıyor. Orman sektöründe şuan 7 milyon köylümüz var ve bu da Türkiye nüfusunun onda biri orman köylüsü demek. Biz AK Parti hükümetleri olarak ormanlarımıza büyük önem vererek, ormanlarımızın iyileştirilmesi ve ıslahı konusunda birçok ilkleri gerçekleştirdik. Kırsal alanda yaşayan orman köylülerimizin de sosyal ekonomik durumlarını iyileştirme adına birçok yenilik ve ilkleri gerçekleştirdik. Bugün orman köylümüze aktardığımız kaynak 2002 yılına göre 10 katına çıktı. Bunun dışında ORKÖY aracılığı ile aktardığımız başta hayvancılık ve arıcılık ile diğer faaliyetlerle ilgili olarak ciddi kaynakları orman köylümüze aktarıyoruz. Toplum Yararına Çalışma Programı gibi imkânları da kullanarak istihdamı artıracağız, orman işçilerimizin yaşam standartlarını artıracağız” dedi.
“MOBİLYA SEKTÖRÜNDE DÜNYAYA LİDERLİK YAPAR HALE GELDİK”
Ormancılığın kağıt, ahşap ve mobilya sektörlerinin yanı sıra madencilik, hayvancılık, bitkisel üretim, ilaç sanayi gibi alanlar için de önemli bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu kaydeden Kahveci, “Ülkemiz bugün lif levha ürünleri üretiminde dünyanın ilk 5 ülkesi içerisine girmiş durumdadır. Ciddi bir ihracat oranı olarak karşımızdadır. Mobilya sektörü dünya ile rekabet eder, hatta liderlik yapar hale gelmiştir. Ancak hala Türkiye önemli miktarda da bazı orman ürünlerini de ithal ediyor. 2023 yılı hedeflerinde orman ürünlerinin ithalatını en aza indirmek ve ihracatını da başta odun ürünleri ve odun dışı ürünlerin de büyük artış sağlamayı hedefliyoruz. Odun dışı üretimde dünyada defne üretiminin yüzde 98’i Türkiye’de üretiliyor. Bal üretiminde çam balı üretiminin yüzde 95’i yine Türkiye’de üretiliyor. Kekik, ıhlamur, fıstık çamı gibi odun dışı ürünlerinde 10 milyar dolarlık ihraç etme hedefindeyiz. Kendi iç dinamiğimiz içerisinde 2002 yılında odun ürünleri satışı 200 milyon dolar civarındaydı, bugün ise 1.5 milyar doları geçti. Bu artarak devam edecek. Çok ağaç keselim diye, ülkemizin odun ihtiyacını kendi iç kaynaklarımızdan karşılayalım diye tahrip edecek hiçbir müdahaleye de izin vermiyoruz. Ormanlarımızın tahammülünü kullanmak istiyoruz. Bunun için 10 yıl içinde orman teşkilatının birçok alt yapılarını revize ederek güçlendirdik” diye konuştu.
Milletvekili Osman Kahveci, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefleri doğrultusunda ormancılık sektörünün bu hedefe katkı verecek sektörlerin başında geldiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.