Memleketlerinden Bin 200 Kilometre Uzaklıkta Kültürlerini Yaşatıyorlar
Tekirdağ’da yaşayan Karadenizliler, memleketlerinden bin 200 kilometre uzaklıkta kültürlerini yaşatmaya çalışıyor. Karadenizliler, bu kapsamda Tekirdağ’da düzenlenen Yayla Şenliklerinde bir araya geld...
Tekirdağ’da yaşayan Karadenizliler, memleketlerinden bin 200 kilometre uzaklıkta kültürlerini yaşatmaya çalışıyor. Karadenizliler, bu kapsamda Tekirdağ’da düzenlenen Yayla Şenliklerinde bir araya geldi.
Tekirdağ Karadeniz İlleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin her yıl düzenlediği Yayla Şenlikleri’nin 12’ncisi Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa’ya bağlı Karadeniz Mahallesi’nde kemençe ve horonlarla coşkulu bir başladı.
Karadeniz’den gelen yöresel ürünlerin, yöresel yemeklerin yer aldığı şenliğe Karadenizli vatandaşların yanı sıra tüm Trakya’dan çok sayıda vatandaş katılıyor. Şenlikte çalınan kemençeler ile birlikte genç-yaşlı herkes horon oynuyor.
Trabzon’dan getirdiği yöresel ürünlerle şenliğe katılan Özkan Karpuz, bin 200 kilometre uzaktan yöresel ürünleri hemşehrileriyle buluşturmak için geldiklerini belirterek, "Biz Trabzon’un Düzköy ilçesinin Çal köyünden geldik. Çal köyünde kendi imal ettiğimiz ürünlerimizi getirdik. Karadenizli olan olmayan bütün vatandaşlarımıza ürünlerimizi getirdik. Ekmeğimiz Çal köyünde tam buğday ekmeğidir ekşi mayadan yapılır. 15-20 gün hiç bayatlamaz. Balımız da yaylada olur. Balımız çok güzeldir, doğaldır herhangi bir katkı maddesi yoktur. Mısır unumuzu babaannelerimiz yapar. Doğaldır, mıhlamaya, mısır ekmeği yapmak için bundan alabilirler. Bin 200 kilometre yoldan geldik. Bunu almadığınıza pişman olursunuz" ifadelerini kaydetti.
Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Muharrem Akyüz, her yıl şenliklerin daha iyi olduğunu ve tüm Trakya’dan katılımcıların olması ile güzel bir kültür kaynaşması olduğunu ifade ederek, "Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak bu sene 12’ncisini düzenlediğimiz şenliklerimiz aralıksız devam ediyor. Trakya’da böyle geniş kapsamlı ve çok sayıda katılımlı organizasyon düzenleyen tek dernek bizim derneğimiz. Geçen seneki rakamlara göre derneğimize 30-35 bin kişi katıldı. Biz her sene daha iyisini daha güzelini yapmak için çalışıyoruz. Bu Karadeniz Şenliği ama çok sayıda Tekirdağ, Edirne, Kırklareli gibi illerimizden insanlar katılıyor. Çok güzel bir kültür kaynaşması oluyor. Şenliğimiz 3 gün sürecek. Burada Karadeniz’den gelen peyniri, tereyağı, ekmeği, köfteyi yöresel her şeyi bulmak mümkün" dedi.
Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları Başkanı Çiçek Karpuz, stantta yöresel yemeklerin olduğunu söyleyerek, "Burada kermesimiz var. Kadın kollarının yaptığı el işlemeleri var. Kadın kolları olarak kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Geleneklerimizi unutmamak için bu organizasyonu yaptık. Burs verdiğimiz öğrencilerimiz var onlara da burs verebilmek için bu standı açtık. Burada daha çok Trabzon’a yönelik ürünlerimiz, el işlerimiz var. Kermesimizde de yöresel bütün yemekler bulunuyor" diye konuştu.
Şenlik sayesinde hasret giderdiğini belirten Serkan Aslan, "Bu sene 12’ncisini düzenlediğimiz Yayla Şenlikleri çok güzel. Bu şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Memleketimizden uzağız, hasretiz. Bu tür etkinliklerle memleketimizde gibi oluyoruz. Bu güzelliği etkinliği görünce gerçekten de bize her yerin Trabzon olduğunu anlıyorum" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.