Karadeniz Yaylaları ‘Vargel’ Diyor
Karadeniz’in yaylalarını, kışın habercisi ve baharın başlanıgıcı olarak adlandırılan ’güz çiğdemi’ süslemeye başladı.Karadeniz Bölgesi’nde yayla göçlerinin zamanlamasını göstermesi açısından ’vargel’...
Karadeniz’in yaylalarını, kışın habercisi ve baharın başlanıgıcı olarak adlandırılan ’güz çiğdemi’ süslemeye başladı.
Karadeniz Bölgesi’nde yayla göçlerinin zamanlamasını göstermesi açısından ’vargel’ ve ’vargit’ çiçekleri (güz çiğdemi) büyük önem taşıyor. Yörede, ’vargit’, ’döngeri’, ’yıkılgit’ ve ’güzgülü’ isimleri ile anılan bu çiçek, hem kışın hem de baharın habercisi olarak biliniyor. Beyaz ve mor renkleri ile Karadeniz yaylalarını donatan güz çiğdemi, ilkbaharda ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez kendini gösteriyor. Eylül-kasım aylarında açan güz çiğdemi, yaylalardan şehir merkezi veya köylere göçün zamanı geldiğini haber veriyor. Çünkü ’vargit’ çiçeklerinin açması yükseklere heran kar düşebileceğini gösteriyor. Bu gerçeği bilen yayla sakinleri de köylerine ve şehir merkezlerine göç ediyor.
Bahar döneminde ise güz çiğdemi yeniden açıyor. Bu ise yaylalara çıkma zamanının geldiğini gösterdiği gerekçesiyle yöre halka tarafından ’vargel’ olarak anılıyor.
GÜZ ÇİĞDEMİ
Güz çiğdemi (colchicum autumnale) yani ’vargit’ liliaceae familyasından soğanlı, otsu ve gövdesiz bir bitki. Bir tür laleye benzeyen, yerden 15-20 santim uzunluğunda, sapının üzerinde mor ve beyaz yaprakları bulunuyor. 800 ila 2 bin rakımlarında orman açıklıklarında, çayır ve meralarda doğal olarak yetişiyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.