Karadeniz Kitap Fuarı Samsun’da Açıldı
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile hazırlanan “Karadeniz Kitap Fuarı 2015 Samsun” açıldı.TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılan fuara Samsun Val...
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile hazırlanan “Karadeniz Kitap Fuarı 2015 Samsun” açıldı.
TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılan fuara Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Kültür ve Tanıtma Eski Bakanı Altan Öymen, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, yazarlar, sivil toplum kurulu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Karadeniz Bölgesi’nin ilk kitap fuarı olan “Karadeniz Kitap Fuarı-2015 Samsun”da 150 yayınevi, 50 kültür etkinliği ve Ayşe Kulin, Can Dündar, Mustafa Armağan, Altan Öymen, Füruzan, Muzaffer İzgü, Canan Tan, Senai Demirci, Kahraman Tazeoğlu gibi yaklaşık 500 yazar 18-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Samsunlularla birlikte olacak.
Açılış öncesi TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Kültür ve Tanıtma Eski Bakanı ve yazar Altan Öymen, Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan’ın ardından konuşan Samsun TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Beni heyecanlandıran iki şey var. Bir tanesi 150 tane yayın kuruluşunun, 500 tane yazarın ve 50 tane etkinliğin bu hafta içersinde burada olması, Karadeniz’de ilk defa kitap fuarının yapılması beni heyecanlandırıyor. İkincisi ise Türkiye Cumhuriyeti’nin ve kuruluşunun ve kurtuluşunun ilk adımının atıldığı 19 Mayıs şehri Samsun’da, bu tarihin 19 Mayıs’a gelmesidir. Bu fuarın inşasının yapılmasında kuruluşuna kadar emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmasında yazarlara çağrıda bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun, 19 Mayıs kimliği ile ön plana çıkmaya çalışan tarihten buyana büyük Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesi’ni vermek için özellikle seçtiği bu şehir, bana göre markalaşma veya kendi kimliğini ve kimlikli tanım içersine girerken, kendi kimliğinin en önemli öğesi olan 19 Mayıs kimliğini vizyon edilmeli diyen bir duruşumuz var. Ama 19 Mayıs hadisenin büyüklüğü, Atatürk’ün Samsun’dan çıkıp, Havza’ya, Havza’dan, Amasya’ya, Amasya’dan Erzurum’a oradan Sivas’a giden bu süreç için o büyük mücadelenin kitaplaşmış haline çok parça parça rastlıyoruz. Aslında bu büyük mücadeleyi Samsun’dan Amasya’ya, Amasya’dan Erzurum’a, Erzurum’dan Sivas’a büyük mücadeleyi 3 parçada, 3 ayrı bilimsel çalışma yaparak ama içindeki o ayrıntıları da içine alarak, daha sonra romanlaştırıp, daha sonra belki daha önemli bir yapıma dönüşmesini sağlayacak olan bir yapıta Türkiye’nin de Samsun’un da ihtiyacı var. Atatürk, 19 Mayıs sabahı gemiyle Samsun’a geliyor. Kayıkçı filikalarıyla yanaşıyorlar. Gemide 18 arkadaşı var. Bu 18 arkadaşı kayıkçı filikalarıyla beraber karaya alınıyor. Sonra oradan yürüyerek Mıntıka Palas Otel’e gidiyorlar. Bu otelde 2 gece kalıyorlar. Samsun’da kalış süreci toplam 2 gece ama Havza’da 17 gece kalıyor. Ama buradan Havza’ya kadar gidiş bana göre bu mücadelenin en önemli hikaye dolu bir boyutu. Çünkü Samsun’un sokaklarında İngiliz askerleri geziyor. Sokaklarında değilse bile şehrin üst botlarında isyana kalkışmış olan unsurların çeteleri dolaşıyor. Bu çetelerle mücadele ederek ve İngiliz askerlerinden de gizlenerek, kaçarak çeşitli yurtsever ve Atatürk’ü korumaya yönelik misyon edinmiş yurtsever köy ağaları veya ileri gelenlerin korumasıyla birlikte Atatürk buradan Havza’ya kadar gidiyor. Buradan Havza 90 kilometre. 90 kilometreyi ben bir günde gidebildiklerini zannetmiyorum. Mutlaka bir yerlerde konaklamıştır. Çakallı Han’da kalmıştır veya bir köy evinde kalmıştır. Bunlara yönelik hiçbir yerde bilgi yok. Bu Türk yazarı ve Türk bilim dünyası için bana göre büyük bir eksikliktir. Niye Atatürk’ün bu süreç içerisinde Havza’ya kadar gittiği, bu süreci biz bütün ayrıntılarıyla bilimsel bir yapıta dönüştürmemişiz. Bu çünkü çok büyük bir mücadele” diye konuştu.
Samsun’un spor, sağlık ve turizm kenti olmasının yanında aynı zamanda bir öğrenci kenti olduğunu ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Samsun’da 250 bin civarında ilkokul ve ortaokul öğrencisi var. 50 bin civarında da üniversite öğrencisi var. Yani burada 300 bin civarında öğrencisi olan bir kentten bahsediyoruz. Bu fuar sadece Samsun’a hitap etmiyor. Bu fuarın Samsun’da açılıyor olması bizi heyecanlandırıyor. Biz bu fuarı sürekli destekleyeceğiz ve bundan sonra büyüyerek gelişecek. Bu hafta Samsun’da kitap konuşacak bizler dinleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Karadeniz Kitap Fuarı’nın açılışı yapıldı. Fuar 18-24 Mayıs tarihleri arasında misafirlerini ağırlayacak.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.