’Ertuğrul Fırkateyni’nde Şehit Olanlar Mersin’de Anıldı
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, 125 yıl önce yaşanan facia sonrasında 537 denizcinin şehit olduğunu ve kurtulan 69 denizcinin de Japon halkı tarafından kurtarılıp, iyileştir...
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, 125 yıl önce yaşanan facia sonrasında 537 denizcinin şehit olduğunu ve kurtulan 69 denizcinin de Japon halkı tarafından kurtarılıp, iyileştirilerek İstanbul’a gönderildiğini belirterek, "Yaşanan facia Japonların ruhunda büyük etkiler uyandırdı. Onlar bu durumu milli bir onur olarak değerlendirdiler" dedi.
Japonya’da 125 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyni’nde hayatlarını kaybedenler, Japonya’da gelen temsilcilerin katılımıyla Mersin’de düzenlenen törenle anıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen törene, Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türkgöçer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Japonya’dan gelen temsilciler ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tunçsu, 125 yıl önce yaşanan facia sonrasında 537 denizcinin şehit olduğunu ve kurtulan 69 denizcinin de Japon halkı tarafından kurtarılıp, iyileştirilerek İstanbul’a gönderildiğini belirterek, "Ertuğrul Fırkateyni’nde 1890 yılında yaşanan facia sonrası 537 denizci şehit oldu. Kurtulan 69 denizci de Japon halkı tarafından kurtarılarak, iyileştirilerek İstanbul’a gönderilmiştir. Yaşanan facia Japonların ruhunda büyük etkiler uyandırdı. Onlar bu durumu milli bir onur olarak değerlendirdiler. Geçen hafta 125. yılını anmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, donanma komutanımız, Deniz Kuvvetleri komutanımız ve Deniz Kuvvetleri’ne ait birçok amiral ile rütbeli subayların katılımıyla ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de katılımıyla Japonya’da saygıyla anma gerçekleştirdik. Japon protokolünün en yüksek mevkisindeki insanlar bu anmaya katılıp, sevgilerini gösterdiler. Törenin akabinde şehitliğe gittiğimizde Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı nokta milli park olarak ilan edilmiş, hem büyük bir bütçe ayrılarak Ertuğrul Sokağı ismi verilmiş hem de kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çok güzel bir heykeli parktaki yerini almıştı" diye konuştu.
Akdeniz Garnizon Komutanı Demirhan da daha önce görev yaptığı dönemlerdeki etkinliklerden bahsederek, "120. yıl törenlerinde Japonya 3 tane gemi ile gelmişti. Onlarla o zaman çok güzel bir tören icra edildi. Şehitlerimizi büyük bir gururla ve aynı zamanda bir ızdırap ile andık. Bu durum da Türk-Japon dostluğunun uzun dönemli olacağını gösteriyor. Çünkü her 5 yılda bir büyük törenler icra ediliyor. Bu tür anma etkinliklerinin daha detaylı ve daha kapsamlı yapılmasını umuyorum" şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Türkgöçer ise bu tarz anma etkinliklerinin iki ülke arasındaki dostluğu geliştirdiğinin altını çizerek, "Hem Türkiye’den hem Japonya’dan yapılan karşılıklı ziyaretlerle dostluk ilişkileri daha da pekişiyor. Japonlar özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gösterdikleri kalkınma hızıyla gündeme geldiler. Japonlar halk olarak son derece duyarlı, güleç yüzlü insanlar. Aynı bizim Anadolu’nun insanları gibi" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Japonya’dan gelen Danjiri/Japon Davul-Halk Dansı Grubu ve Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanlığı Bando Takımı gösterileriyle katılanlara güzel anlar yaşattı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.