Dersim Biyolojik Ve Kültürel Envanter Çalıştayı Başladı
Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile SOS Munzur isimli çevre platformu tarafından düzenlenen Dersim Biyolojik ve Kültürel Envanter Çalıştayı başladı.TTSO Toplantı Salonu’nda başlayan çalıştayın...
Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile SOS Munzur isimli çevre platformu tarafından düzenlenen Dersim Biyolojik ve Kültürel Envanter Çalıştayı başladı.
TTSO Toplantı Salonu’nda başlayan çalıştayın açılışına, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz, Tunceli Üniversitesi ile farklı üniversitelerden akademisyenler, Viyana Doğa Tarihi Müzesi Botanik Bölümü Müdürü Dr. Ernst Vitek, SOS Munzur Aktivisti Zeynel Duman, kurum amirleri ile çevreciler katıldı. Açılışta konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz, çalıştaya emek verenlere teşekkür ederek, “Bizim oda olarak kentte yapımı düşünülen baraj, HES ve madencilik projeleri konusunda ciddi hassasiyetlerimiz var. Bu hassasiyetlerimizi başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere ilgili devlet yetkilileriyle yaptığımız toplantılarda da dile getirdik. Bizim Munzur ve Pülümür olmak üzere iki vadimiz var. Bu vadiler yaban hayatı, bitki çeşitliliğinin zenginliği bakımından sadece ilimizin, ülkemizin değil aynı zamanda dünyanın da zenginliği. Bizler bu zenginliklerin yok olmaması için her iki vadide yapımı planlanan baraj ve HES projelerinden vazgeçilmesini bekliyoruz. Bunların yapılması halinde kentin biyolojik, sosyal ve kültürel dokusu büyük zarar görecektir” dedi.
Çalıştayda kısa bir konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı ise, doktora tezini Munzur Dağları üzerine hazırladığını belirterek, “O çalışmada, Munzur Dağları’nın dünyanın birçok ülkesinde görülmeyen bir zenginliği barındırdığını gördük. Bin 600 çeşit bitki var. Bunların 300’ü Türkiye’ye 80’den fazlası da bir tek Munzur Dağları’nda yetişiyor. Bu da buranın biyolojik çeşitlilik açısından ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Munzur Dağları’nda Avrupa’nın 20-30 ülkesine bedel biyolojik zenginlik var. O nedenle bu alan korunmaya layık bir alan” diye konuştu.
Bugün başlayan çalıştay, 31 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Çalıştayda kentin biyolojik ve kültürel zenginlikleriyle ilgili akademisyenler tarafından sunumlar yapılmasının yanı sıra kentin gelenek ve göreneklerine dair de bilgilendirmeler gerçekleştirilecek.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.