Bursa’da Atıklar Enerjiye Dönüşüyor
Katı atık depolama sahasında metan gazından, içme suyu ana hattına kurulan tribünle sudan, güneş enerjisinden ve son olarak inşaatına başlanan çamur yakma tesisinden elektrik üreten Bursa Büyükşehir B...
Katı atık depolama sahasında metan gazından, içme suyu ana hattına kurulan tribünle sudan, güneş enerjisinden ve son olarak inşaatına başlanan çamur yakma tesisinden elektrik üreten Bursa Büyükşehir Belediyesi, JICA iş birliğiyle atıklardan daha fazla enerji üretme çalışmalarına hız veriyor. Japonya’da uzun yıllardır atıktan enerji elde etme teknolojisi konusundaki çalışan Japon Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA), Türkiye’den seçilen 5 pilot ilden biri olan Bursa’da çalışmalara başladı.
Daha yaşanabilir bir Bursa hedefiyle çevre yatırımlarına öncelik veren Büyükşehir Belediyesi özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi için uluslararası iş birliklerine gidiyor. Japonya’da uzun yıllardır var olan atıktan enerji teknolojisi konusundaki tecrübelerini Türkiye’ye aktaracak olan JICA, çalışma sahası olarak Sakarya, Kocaeli, Antalya, İzmir ve Bursa’yı pilot il seçti. EX Research Institute Ltd. ve KOKUSAI KOGYO Co. Ltd. iştirakiyle oluşan JICA Araştırma Takımı Bursa’da atıklardan enerji elde edilmesine yönelik araştırma çalışmasına başladı. Ağustos 2015’te tamamlanması planlanan çalışma kapsamında Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı da atık yönetimi konusunda sahip olduğu bilgileri JICA takımı ile paylaştı. JICA Araştırma Takımı kendi metodolojilerine göre belediye atıklarını; mutfak atıkları, plastik, kağıt, karton, cam, yanabilir gibi 17 kategoride inceleyerek atık tasnifi yaptı.
Proje sayesinde ilgili belediyelerle Japon teknolojisi konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı sağlanacak ve Türkiye’de atıktan enerji elde edilmesine katkıda bulunulacak. Bursa, birçok alanda sahip olduğu öncü rolünü atık yönetimi alanında da devam ettirecek.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.