Bu Okul Fabrikalara Taş Çıkartıyor
Şanlıurfa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin atölyelerinde üretilen ürünlerin satışından yıllık 3 milyon TL’lik kazanç elde ediliyor. Yıllık cirosu 3 milyon TL olan okulun işçileri ise öğrencilerden...
Şanlıurfa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin atölyelerinde üretilen ürünlerin satışından yıllık 3 milyon TL’lik kazanç elde ediliyor. Yıllık cirosu 3 milyon TL olan okulun işçileri ise öğrencilerden oluşuyor.
Atatürk Bulvarı’nda eğitim ve öğretim faaliyetini yürüten Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, bin 500 öğrencisi ve 140 personeliyle adeta fabrika gibi çalışıyor. İlk iki yıl teorik bilgiler alan öğrencilere daha sonra okulun atölyelerinde usta-çırak ilişkisiyle pratik eğitim verildiği belirtildi. Meslek lisesi öğrencileri kaynakçılık, marangozluk, elektrik ve elektronik gibi bölümlerde döner sermayeye katkı sağlarken kendilerine ödenen maaş ve sigorta ile ailelerine ve kendi bütçelerine de katkı sağlıyorlar.
Şanlıurfa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdür Yardımcısı Müslüm Baran, okulun 2014 yılında 3 milyon TL ciro yaptığını öğrencilerin ise aylık 700-800 TL gelir elde ettiğin kaydetti. Şanlıurfa Mili Eğitim Müdürlüğü’nden aldıkları siparişlere göre çalıştıklarını anlatan Baran, şunları kaydetti:
“Geçen yıl milli eğitimden 15 bin sıra, 4 bin 500 pano, bin 500 yazı tahtası, bin 500 öğretmen kürsüsü siparişi aldık. Bu siparişleri öğrencilerimizle beraber yaptık. Geçen yıl yaklaşık 3 milyon liralık ciromuz oldu. Bu yıl tahminim ciromuz o kadar olmasa da yine o hedefi yakalamak istiyoruz. Öğrencilerimiz her ay bu çalışmaları karşılığında yaklaşık bir asgari ücret kadar maaş alabiliyorlar. Hem okullarına gelip hem de aile bütçelerine katkı sağlamış oluyor. Ayrıca ihtiyaçlarını da karşılamış oluyorlar. Öğrencilerimizi çalıştırmak için öncelikle ailelerinden izin alıyoruz. Öğrencilerimize iş güvenliği kursu verildikten sonra atölyede çalışmaya başlıyorlar. Döner sermayeden elde edilen gelirlerin bir kısmı öğrencilere, öğretmen arkadaşlara ve okulun ihtiyaçları için karşılıyoruz.”
BAYAN ÖĞRENCİLER ELEKTRİK BÖLÜMÜNDE OKUYOR
Okulun elektrik ve elektronik bölümünde okuyan bayan öğrenciler ise erkek mesleği olan elektrik tamiratında hünerlerini sergiliyor. Okulun elektrik ve elektronik aksamındaki bakımları yapan bayan öğrenciler, okulun ihtiyacı için gerekli elektrik panoları üreterek yüz güldürüyor. 2 yıldır elektrik ve elektronik bölümünde okuyan öğrencisi Pınar Ökten, "Bu bölüme gelmeden önce korkularım vardı. Ben elektriği yapabilir miyim yapamaz mıyım diye. Bu bölüme beni yönelten de abim zaten. Korkularımı yendim bölümümü sevdim kızlara öncü olmak için buradayız" diye konuştu.
Öğrencilerden Mahmut Yıldız ise meslek lisesinden mezun olduktan sonra kendi işyerini kurmayı hedeflediğini söyledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.