Bir Yanda Bekleyiş Bir Yanda Sevinç
Hastalığı yüzünden 1 yıldır okuluna gidemeyen Kübra Karadağ, böbrek nakli sayesinde sağlığına kavuşurken, haftada 3 gün Rize’den Trabzon’a gelerek diyalize giren 9 yaşındaki Rabia ise 3 yıldır böbrek...
Hastalığı yüzünden 1 yıldır okuluna gidemeyen Kübra Karadağ, böbrek nakli sayesinde sağlığına kavuşurken, haftada 3 gün Rize’den Trabzon’a gelerek diyalize giren 9 yaşındaki Rabia ise 3 yıldır böbrek nakli bekliyor.
Yaklaşık 1 yıldır böbrek rahatsızlığı çeken ve bu hastalıktan babasının bağışladığı böbrek sayesinde kurtularak yeniden hayata dönen genç kız mutluluk gözyaşlarını tutamadı. Trabzon’un Sürmene ilçesinde oturan 16 yaşındaki Kübra Karadağ, böbrek rahatsızlığı yüzünden okuluna gidemezken böbrek nakil sayesinde artık yarım kalan öğrenimini tamamlayıp öğretmen olmak istediğini söyledi. Doktorların böbreklerinin bittiğini söylemesi karşısında büyük üzüntü yaşadığını anlatan Kübra Karadağ, “Hastalanıp hastaneye gittiğim zaman doktorlar bana böbreklerimin bittiğini söylediler. Çok üzüldüm. Lise 3. sınıfa gidiyordum. 1 yıldır diyalize bağlandığım için artık okuluma gidemez hale gelmiştim. Annem böbrek verecekti olmadı. Sonra babam böbreğini vermek istedi. Çok şükür artık sağlığıma kavuştum. Çok mutluyum okuluma gidebileceğim” dedi.
Artık okuyup öğretmen olmak istediğini belirten Karadağ, bu hastalığa yakalananlara da umut verici sözler söyleyerek “Hayat güzel, ne olursa olsun hiç vazgeçmemeleri gerekiyor. İnsan azmettikten sonra her şey yaşanabilir. Lise 3. sınıftayım. Derslerimden çok geri kaldım. Şimdi gayret edip derslerime çalışacağım, başaracağım. Hedefim öğretmen olmak. Çok istiyorum. Doktorlarıma çok teşekkür ederim. Bana tekrar hayatımı geri verdiler. Babama aileme yanımda olan bütün herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
KIZINA BÖBREĞİ İLE YAŞAMA UMUDU VERDİ
Baba Kadir Karadağ da kızını mutlu görmenin kendisini çok duygulandırdığını belirterek “Kızım 1 yıldır böbrek rahatsızlığı çekiyordu. Böbrek nakli olması gerekiyordu. Önce annesi vermek istedi ancak şekeri olduğu için olmadı. Ben vermek istedim. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra böbreğimi kızıma naklettiler. Şimdi çok sevinçliyim, mutluyum. Allah’ıma şükürler olsun. 6 çocuğum var hiç birinde böyle bir rahatsızlığa rastlanmadı” diye konuştu.
Nakli gerçekleştiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Çocuk Nefrolojisi ve Çocuk Romatolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mukaddes Kalyoncu ise Kübra’nın daha önce hiç doktora gitmediğini öğrendiklerini ifade ederek “Hastamız bize böbrek yetmezliği rahatsızlığı ile gelmişti. Maalesef kimi hastalarımız geldiğinde böbrek yetmezliği ile geliyor ancak altta yatan nedeni bulamıyoruz. Araştırmalarımızda böbrek yetmezliğinin giriş nedenini bulamadık. Bize daha erken başvurmuş olsaydı neden bu aşama geldiğini bulacaktık. Belki de bu süreci uzatacaktık. Hastamız şimdiye kadar hiç doktora gitmemiş, gittiğinde de böbrek yetmezliği olduğu anlaşılmış. Bir süre sonra diyalize girmek zorunda kaldı. Yaklaşık 1 yıldır diyalizdeydi. Bu arada canlıdan nakil yapılabilir mi diye aileyi araştırdık. Annede şekere yatkınlık çıkınca babadan almayı planladık” şeklinde konuştu.
KTÜ’DE 60 BÖBREK NAKLİ
Şu ana kadar 60’a yakın nakil yaptıklarını anlatan KTÜ Farabi Hastanesi Böbrek Nakli Cerrahı Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz da “Hastamızın ailesi bize nakil olmak için başvurdular. Önce babası Kadir beyin sol böbreğini aldık, sonra da Kübra’ya yerleştirdik. Ameliyatta bizi biraz korkuttu, böbreği biraz geç çalıştı ancak sonradan iyi çalıştı. Şu anda durumu benden daha iyi. Uyum sağladı ve şu anda sorunsuz gayet güzel bir şekilde çalışıyor. İnşallah Kübra’nın gözyaşlarını dindirdik. Bundan sonra artık derslerine çalışacak, öğretmen olacak” ifadelerini kullandı.
Organ bağışı konusunda toplumun daha duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Türkyılmaz, “İnsanlar kendi başlarına gelmeyince olayları hep uzaklardan görüyorlar. Hastalıkla karşı karşıya kaldıkları zaman bu işin ne kadar önemli olduğunun farkına varıyorlar. İnsanları bu konuda biraz daha duyarlı olması lazım. Biz, yaşayan insanların organlarını canlı canlı almak istemiyoruz. Anne, babası zaten çocuğuna gönüllü veriyor. Ancak böbrek alamayacak durumda yani ailesinden böbrek alamayacak durumda olan insanlar beyin ölümü gerçekleşen hastadan almak durumundayız. Bir insanı yaşatıyorsanız bütün insanlığı yaşatmış oluyorsunuz. Vatandaşlarımız bu gibi olaylarla karşı karşıya kaldıkları zaman vicdanlarını biraz daha yoklamalarını istiyoruz” dedi.
MİNİK RABİA ÜÇ YILDIR BÖBREK NAKLİ BEKLİYOR
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi’ne hafta üç gün Rize’den gelerek diyalize giren 9 yaşındaki Rabia Gerz ise 3 yıldır kendisine uygun böbrek bekliyor. Baba Niyazi Gerz, kızının 3 yıldır böbrek rahatsızlığı yüzünden nakil beklediğini ancak şu ana kadar uygun böbrek bulamadıklarından yakındı. Kızının ilköğretim 2. sınıfta okuduğunu ancak bu yılın ikinci yarısında hastalığı yüzünden okuluna devam edemediğini belirten baba Gerz, “Kızım ikinci yarı okuluna hiç gidemedi. Doktorları kızımın enfeksiyon kapmaması için kalabalık yerlerde olmaması gerektiğini söylediler. Kızımın 2 böbreği çalışmıyor. Nakil olması gerekiyor. Üç yıldır uygun böbrek bekliyoruz. Bu konuda herkesten bize uzanacak yardımı bekliyoruz. Rize’de pediatri diyalizi bulunmadığından hafta üç gün Rize’den KTÜ Farabi Hastanesi’ne geliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.