Bakanlık’tan "Botokslu Mozaik" Haberine Tepki
Kültür ve Turizm Bakanlığı, ulusal bir gazetede yer alan "Botokslu Mozaik" başlıklı haberin içeriğini yalanlarken, söz konusu mozaiğe ait güncel fotoğrafı da paylaştı.Bakanlıktan yapılan açıklamada, H...
Kültür ve Turizm Bakanlığı, ulusal bir gazetede yer alan "Botokslu Mozaik" başlıklı haberin içeriğini yalanlarken, söz konusu mozaiğe ait güncel fotoğrafı da paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hatay Müzesindeki mozaiklerin restorasyonu ile ilgili basında yer alan haberlerin üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, “Bakanlığımıza yapılan başvuru üzerine 16/02/2015 tarihinde bir ön inceleme komisyonu oluşturulmuş, ön inceleme ile bazı mozaiklerin restorasyonunda eksikliklerin tespit edilmesi üzerine 13/04/2015 tarihinde idari ve teknik inceleme başlatılmış ve teknik inceleme 27/04/2015 tarihinde tamamlanmıştır” denildi. “Yapılan çalışma sonucunda mozaiklerde tahribatın oluşmadığı, konservasyonun devam ettiği, basında kullanılan fotoğrafların konservasyonun ilk aşamasında çekilmiş fotoğraflar olduğu ve art niyetli kişiler tarafından fotoğrafların üzerinde oynama yapılarak kullanıldığı tespit edilmiştir” denilerek şu ifadelere yer verildi:
“Hatay Mozaik Müzesinde bulunan ve restorasyonu yapılan İsis Mozaiğinde önceki dönemlerde uygulanmış olan vernik tabakası alınmış ve renklerde vernikten kaynaklanan sararma giderilmiştir. Dolayısıyla eski ve yeni fotoğraflar arasında renk farkı varmış gibi görülmektedir. Ancak işlemler tamamlandığında mozaik eski rengine tekrar kavuşacaktır.
Konu ile ilgili gerekli incelemeler yapılmış, Teftiş Kurulu Başkanlığına iletilmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun tarafından bizzat yerinde incelemeler yapılmıştır.
Süreç devam ederken ve teknik inceleme raporu tamamlanmadan Bakanlığımızı arayan Hürriyet gazetesi muhabirine, teknik incelemenin devam ettiği ve teknik inceleme sonucunda açıklama yapılacağı bildirilmiştir. Buna rağmen Hürriyet gazetesinde "Botokslu Mozaik" manşeti atılarak, bilimsel temele dayanmayan ve basın ahlakıyla bağdaşmayan haber yapılmıştır. Üstelik söz konusu gazetenin bağlı olduğu grubun internet üzerinden yayın yapan haber portalı radikal.com.tr’de yapılan haberde, mozaiklerin değişime uğramadığı, fotoğrafların değiştirilerek servis edilmiş olduğu ifade edilerek haber yalanlanmıştır. Aynı art niyetli tutuma müzenin kapatıldığına yönelik haberlerle devam edilmiş, ancak müze kesinlikle ziyarete kapatılmamıştır. Buna rağmen haberin aynı mantıkla ve art niyetle sürdürülmesini kamuoyunun takdirine bırakılmıştır.
Kültür varlıklarının korunmasında, Bakanlığımız en üst düzeyde hassasiyet göstermektedir. Aynı hassasiyeti kamuoyunu yanıltan haberler yapan Hürriyet gazetesi ve diğer kuruluşlardan da beklemekteyiz.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.