Aşırı sıcaklar ruh sağlığını tehdit ediyor! Saldırgan, öfkeli ve tahammülsüzseniz işte yapılması gerekenler
Hemen hemen her hafta farklı isimlerle yurdumuza gelen sıcak hava dalgaları bedenen olduğu gibi ruhen de sağlığımızı tehdit ediyor. Uzmanlar, aşırı sıcak ve nemin etkili olduğu zamanlarda risk grubundaki bazı kişilerin normal şartlara göre daha saldırgan, öfkeli ve tahammülsüz olabileceği vurguluyor.
Yurdumuzun özellikle batı ve güney kesimlerinde etkili olan sıcak hava dalgaları vatandaşlarımızı bunaltmaya devam ediyor. Son asrın en kavurucu yaz dönemini geçirdiğimiz bu dönemde, sıcak havanın insan sağlığına fiziksel olarak zarar verdiği gibi psikolojik olarak da etki yaptığı ortaya çıktı.
Dünya genelinde önemli bir iklim krizinin yaşandığı ve bu krizin gelecek yıllarda daha fazla artacağı öngörülüyor.
Uzmanlar, aşırı sıcaklarda ruhsal sağlıkla ilgili sıkıntıların da daha fazla yaşandığının altını çiziyor.
SIVI TÜKETİMİ VE UYKU DÜZENİNE DİKKAT!
Sıcak hava ve yüksek nem, bıkkınlık, tahammülsüzlük, öfkelenme ve genel bir isteksizlik haliyle birlikte konsantrasyonda azalma, sıvı ve mineral kaybına yol açıyor.
Sıcak havanın uzun sürmesi ve buna bağlı olarak vücudun su ve mineral kaybetmesi ısı stresine yol açabiliyor. Bu durum merkezi sinir sistemini etkileyerek beyinde salgılanan birçok kimyasalın dengesini bozuyor. Kimyasal dengenin bozulmasının sonucu olarak birçok psikolojik olumsuzluk da ortaya çıkıyor.
Özellikle tedavilerinde lityum kullanan bipolar hastalarının mutlaka 2,5 ya da 3 litre su tüketmeleri tavsiye ediliyor. Uzmanlar sıvı tüketiminin yanı sıra uyku düzenine de dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.
Aşırı sıcaklar nedeniyle uyku bozuklukları çok artıyor ve uyku kalitesi düşüyor. Uyku bozukluğunun başlamasıyla depresyon, anksiyete ve kaygı gibi hastalıkların artmasına neden oluyor.
Sıcaklarda kişilerin nefes almakta güçlük çektiği, çarpıntı gibi rahatsızlıkların sık görüldüğü belirtiliyor.
Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bugünlerde sabah ve akşam ılık bir duş alınması öneriliyor.
SICAK HAVALAR KADINLARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR
Yaşlı bireylerin sıcağa tahammüllerinin daha az olduğuna dikkat çekilirken, bununla birlikte kadınların sıcak havalarda ruhsal etkilenme konusunda daha hassas olduğuna vurgu yapılıyor.
Bireylerin kendinde psikiyatrik, ruhsal değişiklikler fark etmeleri durumunda mutlaka profesyonelden destek almaları tavsiye ediliyor.
Aşırı sıcak havanın psikolojik etkileri şöyle sıralanıyor:
* Zihinsel yorgunluk
* Termal stres
* Refleks zayıflığı
* Halsizlik
* Karamsarlık
* Dikkat eksikliği
* Ateş basması
* Kalp çarpıntısı
* Anksiyete
Aşırı sıcaklardan sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?
* Aşırı sıcak havalarda su ve mineral dengesi oldukça önemlidir. Bu yüzden duygu durum bozukluklarında önemli bir etken olan sıvı kaybı yaşanmaması için günlük su miktarı yani 2- 2,5 litre mutlaka tüketilmelidir. Buna ek olarak vücudun mineral dengesini koruyabilmek için şekersiz ve aynı zamanda asitsiz içecekler tercih edilmelidir.
* Sıvı kaybetmemek ve dolasıyla psikolojinin kötü yönde etkilenmemesi için açık renkli, pamuklu, rahat ve serin giysiler tercih edilmelidir.
* Kaliteli bir uyku için nemsiz ve aynı zamanda serin ortamlar tercih edilmelidir.
* Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.
* Aşırı sıcaklarda mümkün olduğunca stres yaratacak ortamlardan uzak durulmalıdır.
* Sıcak havalarda yapılması gereken veya eğlenilen işleri ertelemek psikolojiyi kötü yönde etkileyebilir. Bu yüzden mümkün olduğunca eğlenceli aktivitelere de zaman ayırmaya çalışılmalı ve sosyalleşilmelidir.
* Önemli işler mümkün olduğunca serin ortamlarda yapılmalıdır.
* Rahatlayabilmek için bol bol ılık veya soğuk duş alınabilir.
* Eğer fiziksel aktivite yapılacaksa ya sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapmaya özen gösterilmelidir.
* Yağlı, şekerli ve hazır gıdalardan uzak durularak hafif beslenilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.