Antalya Ormanlarında ’Terminatör Böcekler’ Savaşacak
Antalya’nın Korkuteli ilçesinde çam ağaçlarının gelişimine büyük zarar veren çam kese böceği ile mücadele kapsamında doğaya bin adet ’Calosoma böceği’ salındı.Korkuteli Orman İşletme Müdürlüğü tarafın...
Antalya’nın Korkuteli ilçesinde çam ağaçlarının gelişimine büyük zarar veren çam kese böceği ile mücadele kapsamında doğaya bin adet ’Calosoma böceği’ salındı.
Korkuteli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, çam ağaçlarının gelişimine büyük zarar veren çam kese böceğiyle mücadele kapsamında doğaya bin adet ’Calosoma böceği’ salındı. Antalya’da laboratuvarda üretilen Calosoma Sycophanta böceğinin, doğada çam kese böceği ile mücadele kapsamında doğaya bırakıldığını belirten Orman İşletme Müdürü Hülya Güney, çam kese böceğine karşı kimyasal değil biyolojik mücadele yaptıklarını söyledi.
Ormanın, ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak hava, su, ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerinin birlikte oluşturdukları karşılıklı ilişkiler dokusunu simgeleyen bir ekosistem olduğunu vurgulayan Güney, "Bu kapsamda yürütülen ormancılık faaliyetlerinde muhteşem bir düzen içerisinde yaratılmış olan tüm bu etkenlerin dengesi korumaya çalışılmaktadır. Yapılan çalışmalarda zararlı olarak bilinen bir türü tamamen yok etmeye çalışılmıyor. Önemli olan kurulmuş olan ekolojik dengenin korumasıdır" dedi.
Güney, böceklerin ağaçları kurutmadığını ancak çam kese böceği tahribatına uğrayan ağaçlarda artım kaybı meydana geldiğini bildirerek şunları kaydetti:
"Çam kese böceği ile mücadelede artan popülasyonun olduğu bölgelerde yırtıcı sayısı da laboratuvar ortamında üretilen Calosoma ile birlikte, adacık diye tabir edilen böcek havuzlarında Pyrix Caudata isimli bir tür sinekte yetiştirilmekte olup, insanlara herhangi bir zararı olmayan bu böceğin çam kese böceği tırtıllarını daha yumurta safhasında bulup yok etmektedir. Kimyasal mücadelenin alandaki diğer türlere olumsuz etkileri değerlendirilip, bu alanda biyolojik mücadele yöntemine karar verilmiştir. Tüm alandaki ormanlar sürekli gözetim altında tutuluyor."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.