"Ahilik Haftası" Kutlamaları “Şet Kuşatma” Töreni İle Başladı
Bilecik’te “Ahilik Haftası” kutlamaları münasebetiyle Şeyh Edebali Türbesi’nde bir takım etkinlikler düzenlendi.Bilecik Şeyh Edebali Türbesi’nin bulunduğu alanda yapılan “Ahilik Haftası” kutlamaları s...
Bilecik’te “Ahilik Haftası” kutlamaları münasebetiyle Şeyh Edebali Türbesi’nde bir takım etkinlikler düzenlendi.
Bilecik Şeyh Edebali Türbesi’nin bulunduğu alanda yapılan “Ahilik Haftası” kutlamaları saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programa Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Vali Yardımcıları, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Tetik, Bilecik İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Bilecik İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile esnaf katıldı.
Düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta, Ahiliğin yaklaşık bin yıllık geçmişiyle, kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, para odaklı olmayan, insan odaklı çalışan ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu belirtti. Balta, ”Dünyada eşi benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Ahilik düzeninde iş ve meslek ahlakını mecbur kılan kurallar geliştirilmiştir. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve hak ettiğinden fazlasını istememek kanaat ve tavazzuh ölçüleri içerisinde hırs ve bencillikten uzak durmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir üstattan öğrenmek ve gerekli görülen ahlak ve görgü kurallarını oluşturuyordu. Ahilikte en çok beğenilen huy, başkasının ayıbını görmemek, onu yüzüne vurmamak ve alçak gönüllü olmaktır. Türkçe ’de hala pabucunu dama atmak deyimi bir ahi deyimi olup, ahiliğin kontrol sistemini çok güzel ifade etmektedir. Ahi yararlı şeyler üretip topluma sunan bir sanat, ticaret yada meslek sahibi olan, olgun, ahlaklı merhametli, iyilik sever ve her işinde her davranışında dürüst ve güvenilir olan kişidir” dedi.
“OSMANLI’NIN KURULUŞUNDA VE GÜÇLENMESİNDE AHİLİK BÜYÜK BİR ROL OYNAMIŞTIR”
Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise konuşmasında, Ahiliğin, ilk ortaya çıktığı dönemden beri parçalanmış, kimliğini kaybetmiş, fakirleşmiş Anadolu Türk boylarını birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisi esas alan bir anlayışla bir çatı altında birlikte yaşamayı iş ve meslek sahibi olmayı öğrettiğini belirtti. Nayir, “Ahi Evren’in Anadolu’ya gelmesiyle birlikte ahilerin örgütlenmeye başladılar. Selçuklular zamanında ekonomik ve ticari faaliyetler yanında askeri ve siyasi birliklerde de bulundular. Osmanlı’nın kuruluşunda ve güçlenmesinde de ahilik büyük bir rol oynamıştır. Ahiler yüksek ahlak ve fazilet sahibi kişilerdir. Ahi kendi kendine yeten kişidir. Kimseye yük olmazdı, kendi elinin emeğiyle ayakta kalır, ekmeğini başlarıyla paylaşabilirdi. Ahilik tavazzuh sahibi olmaktır. Ahilik hataları yüze vurmamaktır. Ahilik dostluğa önem vermektir. Bu kutlamalardan amacımızı bugünde bu güzelliklere ihtiyaç duyduğumuzu hatırlamak ve yeni nesillere öğretebilmektir” dedi.
Konuşmaların ardından Edebali Kültür ve Araştırma Derneği tarafından “Şet Kuşatma” töreni, Bilecik Belediyesi Halk Oyunlarının Ekibinin gösterisi, ödül töreni, protokol üyelerinin Şeyh Edebali Türbesini ziyareti ve pilav ikramıyla son buldu. Etkinlikler hafta boyunca çeşitli etkinlikler ile devam edecek.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.