Absam Sağlık Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Yıldırım: "Sağlık Politikaları Siyasetin Belirleyicisi"
ABSAM Sağlık Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Hüseyin Yıldırım, sağlığın doğası gereği siyasal kurumların, dolayısıyla da seçimlerin ilgi alanının merkezinde yer aldığının altını çize...
ABSAM Sağlık Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Hüseyin Yıldırım, sağlığın doğası gereği siyasal kurumların, dolayısıyla da seçimlerin ilgi alanının merkezinde yer aldığının altını çizerek, sağlık ile siyasetin karşılıklı etkileşim ve bağımlılık derecesinin yüksek olduğuna vurgu yaptı.
Hacettepe Teknokent’te faaliyet gösteren ABSAM Sağlık Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Hüseyin Yıldırım, ABSAM Analiz kapsamında “Seçimler, Sağlık ve Siyaset” adlı bir analiz gerçekleştirdi. Yıldırım, analizinde AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin seçim bildirgelerinde yer alan sağlık politikalarını ve vaadlerini değerlendirdi. Sağlığın doğası gereği siyasal kurumların dolayısıyla da seçimlerin ilgi alanının merkezinde yer aldığının altını çizen Yıldırım, sağlık ile siyasetin karşılıklı etkileşim ve bağımlılık derecesinin yüksek olduğuna vurgu yaptı. Sağlığın toplumdaki bütün vatandaşları ilgilendirdiği, siyaset kurumunun varlık nedenlerinden biri olduğu ve siyaset kurumu açısından oy potansiyeli taşıdığı için seçim siyasetinin ana malzemesi olduğunu söyleyen Yıldırım, bu yüzden sağlık hizmetlerinin seçim siyasetinin vazgeçilmez unsuru olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Yıldırım, genel olarak siyaset kurumunun sağlığı iki açıdan etkilediğini, bunlardan birisinin siyaset kurumunun doğrudan sağlık politikalarını belirleyen ve uygulayan bir otorite olması, diğerinin de siyaset kurumunun sağlığı etkileyen diğer tüm sektörlere ilişkin politikaların belirlenmesi ve uygulanmasında otoritesi olması olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Yıldırım, seçim siyaseti açısından sağlığın anlam ve önemini partilerin seçim beyannamelerinde sağlığın ne kadar yer kapladığına bakarak ve de seçim propagandaları kapsamında sağlığa atfedilen değer ile ölçmenin mümkün olduğunu kaydetti. Yıldırım, seçim beyannamelerinde AK Parti ile CHP’nin 160’şer kez, MHP’nin 113 kez, HDP’nin ise 40 kez sağlık kelimesini kullandığını belirtti.
Farklı ideolojilere sahip dört partinin “sağlık alanı” söz konusu olduğunda aralarında bakış açısı farklılıkları olduğu gibi yer yer söylemlerde örtüşmeler ve bakış açılarında yakınsamaların da söz konusu olabildiğini vurgulan Yıldırım, başta HDP ve CHP olmak üzere partilerin ideolojileriyle örtüşen sağlık söylemleri ortaya koyduğunu ifade etti. AK Parti’nin seçim bildirgesinde geçmiş icraatları ve sağlıkta dönüşümle elde edilen başarıyı vurguladığını belirten Yıldırım, muhalefet partilerinin seçim bildirgelerinde iktidarın sağlık politikalarını sorgulama noktasında bir söylem ortaya koymadıklarını söyledi. Dört partinin de sağlık alanına ilişkin birçok vaadde bulunduğunu belirten Yıldırım, AK Parti, CHP ve MHP’nin bundan sonraki dönem için halk sağlığı, sağlık endüstrisi ve sağlık turizmini ön plana çıkardığını ancak HDP’nin sağlık turizmi ve sağlık endüstrisine ilişkin bir söylemi bulunmadığını belirtti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.