Türkiye-kanada İş Konseyi’nde Enerji Masaya Yatırıldı
Kanada Ankara Büyükelçisi John T. Holmes, Türkiye ile Kanada’nın ilişkileri derinleştirmek için gayret sarf ettiğini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin gidişatının memnuniyet verici olduğunu...
Kanada Ankara Büyükelçisi John T. Holmes, Türkiye ile Kanada’nın ilişkileri derinleştirmek için gayret sarf ettiğini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin gidişatının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türkiye-Kanada İş Konseyi ve Kanada-Türkiye İş Konseyi (CTBC) 12. Ortak Yıllık Konferansı, Kanada Ankara Büyükelçisi John T. Holmes, Kanada-Türkiye İş Konseyi Direktörü Mike Ward ve Kanada Altyapı Eski Bakanı Hugh O’Donnell’ın katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Dr. Yılmaz Argüden’in ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. Kanada Ankara Büyükelçisi John T. Holmes, Türkiye ile Kanada’nın ilişkileri derinleştirmek için gayret sarfettiğini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin gidişatının memnuniyet verici olduğunu söyledi. İstanbul’un G20 toplantılarına ev sahipliği yaptığını belirten Holmes, Türkiye’ye gelecek katılımcıların önemli olduğunu vurguladı. Kanada Dışişleri ve Konsolosluktan Sorumlu Devlet Bakanı Lynne Yelich’in geçtiğimiz hafta Türkiye’de olduğunu söyleyen Holmes, "Sayın Bakan, Türk hükümeti yetkilileri ve Bakan Çavuşoğlu ile biraraya geldi ve tartışmalarda bir konu ortaya çıktı. Bakanlar daha çok şey yapılabileceğine dair mutabık kaldılar ve ilişkileri bir üst düzeye çıkarmak konusunda kendisi bir adım attı, meslektaşlarından da olumlu cevap geldi. Ziyaret kapsamında Ulaştırma Bakanı, Meclis Başkanı ile görüşmeler yapıldı ve savunma ihaleleri için müsteşarla görüşüldü" dedi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Kanada ile Türkiye arasındaki ticaret kapasitesinin gerçekçi olmadığını vurguladı. Vardan, “Kanada ve Türkiye arasında şu an 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanması halinde bu rakamın 10 milyar dolarlara çıkabilmesi için yeterli kapasiteye sahibiz” dedi. Ticaret hacminin artırılması için yeterli kapasitenin olduğunu belirten Vardan, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Yatırımlar konusunun çok büyük bir alanı teşkil ettiğini belirten Vardan, “Bu alanda hem Türkiye’deki projeler için, hem de Türkiye dışındaki yatırımlar için işbirliği yapabiliriz. Türkiye günümüzde, 20-23 kadar hedefe sahip. Bunlardan biri, 500 milyar dolarlık ihracat hedefi. Bu, Türkiye’de altyapıya yatırım yapılması anlamına geliyor. Kanada şirketleri, bu kapsamda Türk şirketleri ile çok iyi işbirliği yapabilir, altyapı çalışmalarını Türkiye’de iyileştirebilirler” dedi. Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için enerji alanında da çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Vardan, sözlerine şöyle devam etti: "Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’de enerji projelerine 110-120 milyar dolar gibi bir yatırım yapılması öngörülüyor. Bu da birlikte çalışabileceğimiz diğer bir alanı teşkil ediyor. Diğer bir konu da, Türkiye dışındaki projelerde birlikte çalışabiliriz".
Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Türk Hava Yolları (THY)’nın her gün Kanada’ya uçuş sağladığını söyledi. Gerçekleşen uçuşlar ile zaman açısından mesafenin kısaldığını belirten Argüden, mesafelerin kısalması ile iş fırsatlarının arttığını söyledi. Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) ve Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) iki ülke arasındaki gündemde olduğunu söyleyen Argüden, Türkiye ve Kanada’nın birbiri arasında birbirini tamamlayıcı çok fazla özellik olduğunu belirtti. Türk piyasası ve Kanada piyasası için çalışmanın yanı sıra üçüncü ülkelerde de beraber çalışılabileceğini vurgulayan Argüden, Ortadoğu, Balkanlar, Avrasya’da Türk yatırımcıları ve iş insanlarının çok aktif olarak çalıştığını söyledi. Türkiye’nin beşeri sermayesine dikkat çeken Argüden, “Kanada’nın teknolojisi var. Özellikle temel olarak emeklilik fonlarında birikmiş paraları var. Fazla para üretemiyor. Bütün emekliler, farklı şeyler düşünmeli. Bazı emeklilik fonları özel sektöre yatırım yapıyor. Kamu-özel sektör ortaklığına yatırım yapılabilir. Türk ve Kanadalı şirketlerin ortak girişimleri, zorlukları aşacaktır” dedi.
Kanada-Türkiye İş Konseyi Direktörü Mike Ward, Kanada ve Türkiye’de iş temaslarını teşvik etmek, yüksek profil ile hem Kanada’da hem de Türkiye’de iş zirvelerine katılımı artırmak adına 12. Ortak Yıllık toplantısının gerçekleştiğini söyledi. Ward: “Ortaklığımızı işaret eden bugünkü toplantımızda, nasıl faaliyetlerde ortaklık yapılabileceğini gördük, yerel ve bölgesel idariler ile çalışılıyor, Türkiye’de iş yapma imkanlarını arayan Kanadalı firmaların mevcut.” dedi. Türkiye’de ticaret ortamlarını geliştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Ward, aktif olarak Kanada’nın lobicilik ve kulis faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.