Türkiye İran İşbirliği Toplantısı
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, İran’ın keşfedilmeyi bekleyen önemli bir pazar olduğunu belirterek, “İran’la işbirliği için aramızda hiçbir engel yok” dedi.GTO Başkanı Eyüp Bartık,...
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, İran’ın keşfedilmeyi bekleyen önemli bir pazar olduğunu belirterek, “İran’la işbirliği için aramızda hiçbir engel yok” dedi.
GTO Başkanı Eyüp Bartık, Türkiye-İran İşbirliği toplantısında, İran’ın en fazla ihracat yaptığı ikinci ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Bu ülkenin en fazla ithalat yaptığı beşinci ülkenin de Türkiye olduğunu ifade eden Bartık, şöyle devam etti:
“İthalatımızın fazla olmasının nedeni petrol ve doğalgazdır. Türkiye’nin İran’dan ithal ettiği ürünlerin Türkiye’deki payı yüzde 6,28’dir. İhracattaki payı ise yüzde 14,41’dir. İran’ın Türkiye’deki yatırımı 1,292 milyon dolar, bizim İran’daki yatırımımız ise 101 milyon dolar. Bizim İran’daki yatırımımızı biraz daha arttırmamız gerekiyor.”
Bartık, İran’la 2012’de yükselen ticaret hacminin 2013 ve 2014 yıllarında düşüşe geçtiğini hatırlatarak, eksilen payı tekrar yukarıya çıkarmak için çalıştıklarını vurguladı. Eyüp Bartık, “Ticaret yolunu bulur. Biz ticaret adamı olarak polemiklerle ilgilenmemeliyiz. İki ülke arasında gelişen diyalog iş dünyasına olumlu yansıyacaktır. Aslında burada iş dünyasına da önemli görevler düşüyor. İş dünyasının ticareti artırması iki ülkenin daha da yakınlaşmasına neden olacaktır” ifadelerini kullandı.
2014 yılında 660 milyon 204 bin dolarlık ihracatın bu yılın ilk çeyreğinde 873 milyon dolar seviyelerinde olduğunu anımsatan Bartık, “İthalatımız da 2,5 milyar dolardan 1,9 milyar dolara geriledi. İran pazarı Gaziantep’i bekliyor. Oraya hareket etmek için önümüzde hiçbir engel yok. Hedef pazar İran. Artık politikamız kazan kazan olmalıdır” şeklinde konuştu.
Daha önce Erbil’e ofis açtıklarını anlatan GTO Başkanı Eyüp Bartık, İran’a da ofis açmayı planladıklarını dile getirdi. Bu ofislerle iş dünyasına hizmet edeceklerini söyleyen Bartık, “Bu çalışmayı Erbil’de başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Tahran’da da aynısını yapacağımıza inanıyorum. Tahran’ın ardından Rusya’ya da aynı ofisi düşünüyoruz” diye konuştu.
Eyüp Bartık, hedef pazarın İran olduğunu vurgulayarak, kazan-kazan politikasıyla pastadaki payı artırmak istediklerini aktardı. Bartık, İran pazarını daha iyi analiz etmek için en kısa zamanda bu ülkeye iş gezisi düzenleyeceklerini kaydetti.
“FİKİR AYRILIKLARI BAŞKA ÜLKELERLE OLSAYDI SAVAŞA NEDEN OLABİLİRDİ”
İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli ise İran ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin çeşitli deneyimlerden başarılı şekilde çıktığını söyledi. İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını belirten Bikdeli, şunları söyledi:
“Dostane ilişkilerin en belirgin göstergesi ekonomik ilişkilerdir. İran ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler çeşitli deneyimlerden başarılı bir şekilde çıkmıştır. Bu ilişkiler çok zor sınavları geride bıraktı. Aramızdaki fikir ayrılıkları şayet başka ülkeler arasında olsaydı savaşa bile neden olabilirdi. Bu dostane ilişkinin devam etmesini istiyoruz. İran ile Türkiye arasındaki güçlü ilişkiler hiçbir zaman siyasi ve bölgesel nedenlerden dolayı etkilenmeyecektir."
Bikdeli, ambargolar ve yabancı müdahalelerden dolayı 2013 ve 2014 arasında ticari rakamlarda azalma olduğunu ifade etti. Bu rakamların artışa geçtiğini anlatan Bikdeli, ilerleyen süreçte rakamların istenen seviyelere ulaşacağını dile getirdi. Bikdeli, "Basında İran doğalgazının pahalı olduğu yönünde bazı sitemler duyuyoruz ama gerçek şudur, İran ile Türkiye arasındaki doğalgaz anlaşması profesyonel ve uzun vadeli bir anlaşmadır. Bu anlaşmada fiyat konusunda Uluslararası Tahkime başvurulabileceği de yer almaktadır nitekim Türkiye fiyat indirimi noktasında Uluslararası Tahkime başvurdu. Önümüzdeki ayda Tahkim’in kararı beklenmektedir" dedi.
İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, Gaziantepli iş adamlarını da ülkesine davet etti.
Çok sayıda iş adamının katıldığı toplantıda İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hamid Zadboom da bir konuşma yaparak, katılımcıların İran’daki ticaret prosedürleri hakkındaki sorularını yanıtladı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.