Tekstil Sektörünün Standartları Btso’da Belirleniyor
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) düzenlenen ‘Tekstilde Standardizasyon’ toplantısında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, tekstil ve hazır giyim sektörünün, ucuz işgücü maliy...
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) düzenlenen ‘Tekstilde Standardizasyon’ toplantısında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, tekstil ve hazır giyim sektörünün, ucuz işgücü maliyetine bağlı standart ürünler yerine yüksek kaliteli ve özgün tasarımlı ürünlere ihtiyaç duyduğunu söyledi.
BTSO tarafından oda hizmet binasında gerçekleştirilen ‘Tekstilde standardizasyon’ toplantısına BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mesut Okyay, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar, TSE Bursa İl Koordinasyon Müdürü Mustafa Karaman, BTSO Tekstil ve Hazır Giyim Konsey Başkanı Mustafa Taşdelen ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, tekstil sektörünün hazır giyim sektörü ile birlikte Türkiye’nin en önemli üretim, istihdam ve ihracat kalemleri arasında yer aldığını söyledi. Tekstil ve hazır giyim sektörünün 30 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla ülkeye en fazla döviz getirisi sağlayan sektör olduğunu dile getiren İsmail Kuş, “Sektör temsilcilerimizin gündemi de değişen pazar şartları ve teknoloji ile birlikte hızla değişmektedir. Akıllı tekstiller, nano ürünler ve üç boyutlu kumaş teknolojileri gibi gelişmeler firmalarımızın geleceğini şekillendirmektedir. Sektörde ucuz iş gücü maliyetine bağlı standart ürünler yerine yüksek kaliteli ve özgün tasarımlı ürünlere ihtiyaç bulunmaktadır” diye konuştu.
“FİRMALARIMIZIN REKABET GÜCÜ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Dünyadaki ilk standartların belirlendiği Bursa’nın coğrafi mevkii, girişimci ruhu ve insan kaynaklarıyla ekonomideki gelişimin anahtarını elinde bulundurmaya devam ettiğini ifade eden İsmail Kuş, “Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan Bursa’da firmalarımızın rekabet gücü büyük önem taşımaktadır. Bugün küresel düzeyde pazar gücümüzü belirleyen temel etkenlerin başında ise kalite geliyor. Küresel standartlara uygun mal ve hizmet üretimi firmalarımızı ve ülkemizi rekabette ön sıraya çıkaracaktır. TSE’nin çalışmalarıyla kurallara uyan değil, kuralları belirleyen bir ülke konumuna ulaşacağız” dedi.
BTSO tarafından otomotiv sektörü toplantısı için daha önce de Bursa’ya geldiğini hatırlatan TSE Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar, “İkinci defa BTSO tarafından organize edilen bir toplantıya katılmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu da BTSO’nun kaliteye ve standardizasyona verdiği önemi gözler önüne seriyor. İki kurum arasında bu toplantılar diğer bölgelere de örnek olacak çalışmalar yürütmemizi sağladı” diye konuştu.
Bursa’nın kaliteyi özümseyen, sanayicilerinin de standardizasyon hakkında yeterli bilgiye sahip olduğu bir şehir olduğunu anlatan Yazar, TSE bünyesinde faaliyet gösteren ayna komitelerinde Bursalı sanayicilerin daha etkin yer almasını arzu ettiklerini söyledi.
Tekstil sektöründeki markalaşma ve kurumsallaşma gibi sorunların kaldırılması gerektiğini dile getiren TSE Bursa İl Koordinatörü Mustafa Karaman ise gerçekleştirilen toplantıyla bu konuda önemli adımlar atılacağına inandığını söyledi. Tekstil sektöründe markalaşmanın ve kurumsallaşmanın olmaması halinde sektördeki standardizasyonun da hakim konuma getirilemeyeceğini anlatan Karaman, “TSE tüm sektörlerin emrine amade. Her türlü konuda TSE ile gerçekleştirilecek işbirliklerine bizler hazırız” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.