Ormancılar Yabani Zeytinleri Aşılıyor
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, bozuk orman alanlarındaki yabani zeytinleri aşılıyor.Bölge Müdürlüğünce “yabani zeytin” (halk arasında “çoral” veya “delice”) aşılama tatbikatı Mahmudiye Şefliği Boyalıca...
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, bozuk orman alanlarındaki yabani zeytinleri aşılıyor.
Bölge Müdürlüğünce “yabani zeytin” (halk arasında “çoral” veya “delice”) aşılama tatbikatı Mahmudiye Şefliği Boyalıca Mahallesi Dede mevkiinde yapıldı. Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, ”Orman Genel Müdürlüğümüz delice (yabani zeytin) eylem planı hazırlamaktadır. Bu plana göre bozuk orman alanlarının ıslahı için deliceleri aşılayacağız. Aşılanan ağaçları kura usulü ile o yörede yaşayan vatandaşlara dağıtacağız. Bu şekilde hem bozuk orman alanlarının ıslahını, hem de kırsalda kalkınmayı sağlamış olacağız. Burada bir yanlış anlama olmasın. Orman yine devletin, ağaç yine devletin olacak. Vatandaşlarımız sadece ürününden faydalanacak. Kilogram başına orman idaresine 20 kuruş civarında olan bedelini ödeyecek” dedi.
Coşkun, Boyalıca’da yapılan sohbet konuşmalarında ve tören alanında yaptığı konuşmada bu çalışmanın yasal dayanaklarını ve kırsal kalkınmaya katkılarına vurgu yaptı. Coşkun, “Zeytin yaprağından çekirdeğine kadar değerlidir. Hiçbir parçası zayi edilemeyecek derecede kıymetli olan zeytin ağacı yerine göre süs, yerine göre yiyecek, yerine göre yakacak olurken; zamanımızda giderek artan bir şekilde, hastalıklara karşı ilaç ve kozmetikte temel madde olarak kullanılmaktadır. Marmara ve Egenin sembolü, yöremizin ekmek teknesi olan zeytinin ağacının odunundan, tabak, kaşık, çatal, masa, yakacak odun; köklerinden dekoratif ürünler, meyvesinden sofra zeytini, zeytin yağı, sabun ve gıda koruyucu; zeytin çekirdeğinden, tesbih, bilezik, kolye; küspesinden, gübre ya da yakacak, yapraklarından zeytin salatası, zeytin çayı, çiçeğinden zeytin çiçeği kolonyası, elde edilir. Orman Genel Müdürlü “Gelir getirici türler” kapsamında bozuk orman ve maki alanlarındaki yabani zeytinleri aşılayarak orman köylüsü için yeni bir destek oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda ülkemizin güney ve batı bölgelerinde bozuk ve verimsiz alanlarında maki formasyonu içinde yayılış gösteren yabani zeytinliklerin (delicelerin) aşılanarak ülke ekonomisine kazandırılması amacı ile yeni bir eylem planı düzenlendi. 2015-2019 yılları arasında Yalova ilinde 800 dekar bozuk orman alanında 4 bin zeytin aşılanacak. Bursa’da 2 bin 200 dekar bozuk orman alanında 20 bin zeytin aşılanacak. Aşılanan ağaçlar kura usulü ile o yörede yaşayan vatandaşlara dağıtılacak” diye bilgi verdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.