Milyonların gözü kulağı emekli zammında! 2025 emekli maaşı kaç lira olacak?

Milyonların gözü kulağı emekli zammında! 2025 emekli maaşı kaç lira olacak?

Türkiye’de milyonlarca emeklinin gözü kulağı 2025 yılı emekli maaşı zam oranında. Emekli maaşı ile geçinmeye çalışan milyonlarca vatandaş geçim sıkıntısı yaşarken, gözünü 2025 yılı emekli zammına çevirdi. Enflasyon oranına göre belirlenen emekli maaşı zammı yeni yılda yüksek zam oranı bekleyenleri hayal kırıklılığına uğratacak. Emekli maaş zam oranı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından belli olacak.

Emekli maaşı 6 ayda bir enflasyon oranına göre belirleniyor. 2025 yılında emekliler için beklenen enflasyon rakamlarına göre maaş zammı oldukça düşük kalacak. 2024 yılı ilk altı ayında enflasyon yüzde 24,73 olarak açıklanmıştı. Böylece emekli aylıklarına yapılan zam da bu seviyede gerçekleşmişti.
Temmuz ve ağustos ayı enflasyon oranları, ikinci altı aylık dönemin ilk iki ayı için enflasyon farkının yüzde 5,70 olarak gerçekleşmesine neden oldu.
Reuters'ın anketine göre, enflasyonun yıl sonunda yüzde 42,95 olması bekleniyor. Bu durumda 6 aylık enflasyon yani emekli maaş zammı oranı yüzde 14,56 seviyesinde gerçekleşecek.

AA finans beklenti anketine katılan ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi ağustosta yüzde 42,84. Bu durumda maaş zammı yüzde 14,5 olarak gerçekleşecek.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 enflasyon tahmini yüzde 38 seviyesinde. Bu senaryoda maaş zammı yüzde 10,6 olacak.
TCMB'nin piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarına göre, katılımcıların yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi yüzde 43,31 seviyesinde. Bu durumda maaş zammı ise 14,9 olacak.
ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan'ın Türkiye'de enflasyona ilişkin yıl sonu tahminini yüzde 42,5 seviyesinde oldu. Bu senaryoya göre ise ise maaş zammı yüzde 14,2 olacak.
KÖK AYLIK TUZAĞI SÜRÜYOR
Temmuz ayında emekli maaş zammına refah payı eklenmemiş, sadece 10 bin TL olan taban aylık 12 bin 500 TL'ye yükseltilmişti.Ancak kök aylıkları düşük olan emekliler maaş zamlarından yararlanamayabiliyor. Diğer yandan kök aylıkların ne kadar artacağı bilinmiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.