May Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yarımcısı Hamdi Çiftçiler:
MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, yerli AR-GE ürünlerine talebin Türkiye’yi dünya oyuncusu yapacağını söyledi.1978 yılında kurulan MAY Tohum’un Türkiye’nin ilk özel sektör ya...
MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, yerli AR-GE ürünlerine talebin Türkiye’yi dünya oyuncusu yapacağını söyledi.
1978 yılında kurulan MAY Tohum’un Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımcı kuruluşlarından biri olduğunu belirten Çiftçiler, “1984 yılından itibaren Türkiye’de tohumculuk sektörünün libere edilmesi ile birlikte yerel ve uluslararası piyasalarda faaliyetlerini geliştirmeye başlayan firma, 2015 yılı itibarı ile tohumculuk sektöründe 37 yılı geride bırakarak ülkemizin önde gelen yerli yatırımcı ve ihracatçı tohum şirketlerinden biri haline gelmiştir. Bundan yaklaşık 20 yıl önce ülkemizde ve uluslararası piyasalarda söz sahibi bir marka olma maksadıyla Ar-Ge faaliyetlerine başlayan MAY Tohum, son 5 yılda odaklanma ve uzmanlaşmaya bağlı global rekabete uygun ürün geliştirmek üzere yatırımlarını azami seviyeye çıkarmıştır. MAY Tohum, her yıl cirosunun ortalama yüzde 7’sini Ar-Ge çalışmalarına ayırarak bu konudaki kararlığını sergilemektedir” dedi.
Ar-Ge çalışmalarına paralel olarak kurduğu mevcut yurtiçi, yurtdışı tedarik ve satış altyapısının olumlu neticelerine almaya başladıklarını anlatan Hamdi Çiftçiler, “MAY Tohum; hibrit ayçiçeği ve hibrit mısır türlerinin tohum tedarikinde dünya ölçeğinde yer alır hale gelmiştir. MAY Tohum ayçiçeği tohumlarında toplam markalı satışlarda Dünya’da ilk 10’un içindedir. 35 ülkeye ihracat yapan MAY Tohum’un hedef coğrafyada 200’den fazla tescilli ürünü bulunmaktadır. Bu çeşitlerin tamamı “MAY” markası altında satılmaktadır. Dört ülkede ise kendi geliştirdiği çeşitlerin lisans hakkını satmış durumdadır. Uluslararası arenada güçlü bir Türk Tohum firması olmak için emin adımlarla ilerleyen MAY Tohum, dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı TURQUALITY® Marka Destek Programına girmeye hak kazanan ilk ve tek tohum firmasıdır” diye konuştu.
Türkiye’nin tohumculuk konusunda yurtdışına bağımlı olduğu iddialarını değerlendiren MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, ’’Geliştirilen rekabetçi ürünlerle ülkemize gerçek anlamda katma değer katan uluslararası bir Türk tohum markası olma hedefi ile çalışıyoruz. Yerli Ar-Ge yatırımları neticesinde geliştirilen çeşitlerin markalı olarak yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda satılması durumunda ülkemize katma değer anlamında fason üretime kıyasla en az iki katı kadar fazla gelir sağlanmaktadır. Türkiye’de yerli tohum teknolojisi geliştirme altyapısının idamesi sadece destekleme modelleri ile değil, tarım sektörünün Ar-Ge altyapısını kurmuş yerli şirketlerin geliştirdiği ürünleri takip ve talep etmesi ile mümkündür. Bu başarılırsa uzun dönemli yerli Ar-Ge yatırımları için gerçek anlamda kaynak oluşup, yerli yatırımcı kuruluşların iç ve dış piyasalarda markalı ürünleri ile rekabet etmesi sağlanır” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.