İso Ve Tso Arasında Kardeş Oda Protokolü İmzalandı
MALATYA (İHA) – İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) arasında ‘Kardeş Protokolü’ adı altında iş birliği protokolü imzalandı.İstanbul Sanayi Odası’ndan 85 kişilik iş ada...
MALATYA (İHA) – İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) arasında ‘Kardeş Protokolü’ adı altında iş birliği protokolü imzalandı.
İstanbul Sanayi Odası’ndan 85 kişilik iş adamı heyeti, çeşitli istişareler yapmak üzere Malatya’ya geldi. İSO ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) heyetleri, hem Malatya’nın hem de Türkiye’nin ticaret ve ekonomisini değerlendirdi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapılan programa Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, TSO Meclis Başkanı Sami Payza, yönetim kurulu üyeleri ile iş adamları katıldı.
Programı MTSO Sami Payza ile İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay yönetti. Açılışta konuşan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Dünden beri bizi çok sıcak bir şekilde ağırlayan değerli Malatyalılara teşekkür ederim. Malatya’ya uzun yıllardır gelip gidiyorum. Çeşitli yerlerinde yatırımları olan bir girişimci olarak da Malatya’daki gelişimleri çok yakından takip ediyorum. Her gelip gittiğim yıl buradaki gidişat ve değişim beni etkiliyor. Gerek şehircilik adına, gerek gelişim adına bizi umutlandırıyor. Malatya’yı tarım ürünlerindeki ihracatıyla ve tekstildeki başarılarıyla biliyoruz. Ama gördüğüm kadarıyla Malatya’da sanayi çeşitliliği artıyor ve sanayi derinleşiyor. İnşallah yeni açılan Organize Sanayi Bölgeleri de (OSB) bereketli bir şekilde faaliyetlerine devam eder ve istihdam yaratmaya devam eder. Malatya bu bölgenin çekim merkezi. Malatya bu bölgedeki yatırımları çekmeye önemli bir aday. Meclis olarak bu ziyareti yapmaktaki kastımız her iki ildeki potansiyeli keşfetmek ve bu tarz potansiyeli de harekete geçirmek” dedi.
Malatya’nın sanayi ile çok geç tanıştığını ifade eden MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya’nın Doğu ve Batı arasında bir köprü olduğunu kaydederek, Malatya’nın huzur ve istikrar kenti olduğunu söyledi. Erkoç, “Son yıllarda ticaret alt yapısını geliştiren, sosyal alt yapısını geliştiren bir kent. Temizliğiyle, peyzaj çalışmalarıyla yaşanılabilir bir kentimiz. Emeği geçen belediye başkanlarımıza yürekten teşekkür ederim. Malatya sanayileşmeyle çok geç tanıştı. Ama yolun başındayız. Azmimiz, gayretimiz, çabamız devam ediyor. Özellikle son dönemdeki sanayideki sektörel çeşitlilik bizleri umutlandırıyor. Malatya ihracatının yarısı tekstil diğer yarısı ise tekstil ve yan ürünleridir. Şu anda 400 milyon dolarlık bir ihracatımız var ancak önümüzdeki yıllarda 2 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var” ifadelerine yer verdi.
Malatya kayısısının Malatya için önemli bir ürün olduğuna vurgu yapan Hüseyin Erkoç, “Malatya ekonomisinin değişik ayakları var. Bu ayaklardan en önemlisi kayısıdır. Kayısı Malatya’nın milli bir ürünü. Dünya markası ve Malatya’yı dünyaya tanıtan bir stratejik ürün. Malatya’nın ikinci ekonomi ayağı tekstil ve tekstil yan ürünleri. Yaklaşık olarak 200 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusu tekstille ilgili. Tekstil Malatya için vazgeçilmez bir sektör şu an için. Son dönemlerde Malatya’yı ileriye taşıyacak önemli sektörlerimiz de var. Bu sektörlerin başında demir çelik, sağlık ürünleri ve sağlık sektörü gelmektedir. Malatya şu anda dünyadan hasta kabul eden bir kent konumunda” diye konuştu.
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ise şunları kaydetti:
“İstanbul Sanayi Odası meclisi perspektifinden baktığımız zaman yüzde 10’undan daha fazlasını Malatyalı iş adamları temsil ediyor. Meclisimizin yüzde onunu Malatyalı iş adamları oluşturuyor. Bu yönüyle de Malatyalının girişimcilik yönünü İstanbul gibi rekabetin fevkalade zor olduğu bir ilde elde etmiş oldukları başarılar bu konunun en önemli göstergesidir. Tabi bu kadar kıymetli sanayicilerin, birikimlerin Malatya yerine İstanbul’da bulunuyor olması sadece Malatya’ya has bir sorun değil bu Türkiye’mizin temel problemi, göç. Ne yazık ki göç denen sosyal ve ekonomik problem Türkiye’nin birçok kıymetli vilayetinin, beyin birikiminin, sermaye birikiminin, girişimcilik birikiminin, heyecan birikiminin bir süre sonra şehirlerinden koparak hedef İstanbul gitmesine yol açtı. İstanbul eskiden bir fırsat şehriyken artık içinde bulunduğumuz dönemde rekabet gücünün zorlanması nedeniyle sadece Malatya için değil göç yapan diğer vilayetler için de zorlayıcı bir kent olmaya başlamış vaziyette. Kendini bir cazibe merkezi haline getirmiş olan İstanbul artık dönüş noktasında kapılarını açmak zorunda. Bu dönüş kapısı açıldıktan sonra Malatya bu kadar birikimi gönderdiğine göre alacaklı olarak en önemli illerin başında geliyor.”
Malatya’nın tarihi özelliklerine değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, ”Malatya bir tarih ve kültür şehri. Her dönemde çok büyük değerler yetiştirmiş bir şehir. Şehrimizin bir özelliği de doğudan bakınca batıda bir şehir, batıdan bakınca doğuda bir şehir. Biz göç alıp göç veren bir konumdayız. Bizim buradaki temel felsefemiz Malatya göç alan bir il olmalı ama göç veren bir il olmamalı. Malatya birçok alanda gelişen bir şehir. Sağlıkta da öyle, eğitimde de iyi bir noktada. Sadece kayısıyla sınırlı kalmamalı. Kayısı bu şehrin ekonomisinin sadece yüzde 20’lerinde kalmalı. Bu toplantı şehrimize yatırım imkanları sağlaması açısından da çok önemli” dedi.
Toplantı sonunda 2 oda arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.