İhracatını Yanlışlıkla Sahte Epal Paletlerle Yapan Firmaya Hollanda’dan Büyük Şok
EPAL lisansı olmayan firmadan satın alınan ahşap paletlerle taşınan ürünler, ihraç edildikleri Hollanda’daki firmanın deposuna kabul edilmedi. Firma yetkilileri yaşadıkları mağduriyet üzerine yaptıkla...
EPAL lisansı olmayan firmadan satın alınan ahşap paletlerle taşınan ürünler, ihraç edildikleri Hollanda’daki firmanın deposuna kabul edilmedi. Firma yetkilileri yaşadıkları mağduriyet üzerine yaptıkları açıklamada, “ihracatçı firmalar lisansız üretilen veya tamir edilen EPAL paletleri asla kullanmasınlar. Aksi halde bizim gibi büyük mağduriyet yaşarlar” diye uyardı.
Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Moss Deco firması, geçen haftaki sevkiyatlarından birini yanlışlıkla sahte EPAL paletlerle yaptı. Paletler ısıl işlem gördüğü için gümrükten geçmeyi başardı. Ancak Moss Deco firmasının ürünlerini satın alan Hollanda’daki firmanın deposuna kabul edilmedi. Buna gerekçe olarak, sevkiyatta kullanılan ahşap paletlerin standartlara uygun olmaması gösterildi.
Moss Deco firmasının sahibi işadamı Fatih Günel, 15 dolayında ülkeye ihracat yaptıklarını ve ürünlerini yıllardır EPAL lisanslı firmalardan satın aldıkları ahşap paletlerle sevk ettiklerini söyledi. Geçen hafta Hollanda’daki bir müşterilerinden acil bir sipariş aldıklarını belirten Günel, “Sürekli tedarik yaptığımız firmalarda o gün EPAL palet bulamadık. Sipariş acil olduğu için ikinci el ahşap palet satan bir firmadan EPAL palet tedarik ettik. Ürünlerimiz Hollanda’ya gitti, ama satış yaptığımız firmanın deposuna alınmadı” dedi.
Bu duruma gerekçe olarak sevkiyatta kullanılan ahşap paletlerin standart dışı olmasının gösterildiğini anlatan Günel, “Paletlerin EPAL lisansı olmayan bir firmada sahte olarak üretildiğini sonradan öğrendik. Paletler ısıl işlem gördüğü için gümrükten geçti. Ama lisansız bir firmada tamirat yapıldığı için depoya alınmadı” dedi.
İhracatçı firmalara sevkiyatlarda mutlaka EPAL palet kullanmalarını tavsiye eden Günel, aksi halde sevkiyat veya teslimat sırasında bir dizi sıkıntı yaşanabileceğini söyledi. Günel, bu meseleyi halledebilmek için Hollanda’da bir depo kiraladıklarını ve sahte paletleri lisanslı EPAL paletlerle değiştirdikten sonra ürünlerini teslim edebildiklerini sözlerine ekledi.
EPAL LİSANSINI MUTLAKA SORUN
EPAL Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, EPAL paletlerin uluslararası dolaşım haklına sahip olduğunu söyledi. Lisansı olmayan firmaların EPAL palet üretmeye hakları olmadığını ve bu durumun tamir içinde gerekli olduğunu vurgulayan Balcıoğlu, “EPAL Türkiye Ulusal Komitesi olarak, izin almadan üretim ve/veya tamir yapanlarla hukuki mücadelemiz sürüyor. Biz ne kadar mücadele etsek te bazı fırsatçılar oluyor. İhracatçı firmalarımıza tavsiyemiz, EPAL palet alırken tanımadıkları firmalardan EPAL tarafından verilen lisansı istemeleridir. Bunu vermeyen firmalardan asla alışveriş yapmasınlar ve bize bilgi versinler, aksi halde böyle mağduriyetler yaşanabilir” dedi.
Lisansız firmaların ürettiği sahte EPAL paletlerin gümrüklerden de geçmeme ihtimali olduğunu vurgulayan Akın Balcıoğlu, “Bu firmamızın kullandığı paletler ısıl işlem gördüğü için gümrükten geçebildiler. Isıl işlem de görmeseydi, malları gümrükte kalırdı. O zaman mağduriyetleri daha da büyük olurdu” dedi.
Balcıoğlu, TEPAL’in internet sitesinde, EPAL tarafından üretim ve tamir lisansı verilen firmaların listesi olduğunu belirtip, şüpheli hallerde TEPAL’e bilgi verilmesini istedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.