Hayvan ve Et İthalatına İzin Yok
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Süt Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aldığı kararları açıkladı.
2014 yılı Haziran ayı sonuna kadar ülkeye ithal hayvan veya et sokulmayacağını söyleyen Cetizli, süde soda katılma oranının da asgariye indiğini bildirdi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Süt Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, “Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar ithal et ve hayvan için söylenen sözler, aslında doğru değildir. Gıda, Tarım ve Köy İşleri Bakanımızla durum değerlendirmesi yaptık. Bakanımıza bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Bakanımız, bu şartlara göre, Türkiye’nin hayvan ithal etmesine gerek olmadığını, ancak gebe düğe getirme izni var. Birileri, ithal hayvan geleceğini söylüyor. Bakanımız, bu açıklamaların asılsız olduğunu söyledi. 2014 yılı Haziran ayı sonuna kadar ithal et Türkiye’ye girmeyecek. Haziran ayından sonra da o günkü şartlar neyi gösterirse, gerekli olan neyse o yapılacak. Türkiye’de yeterli sayıda hayvanımız var. Bundan dolayı ithal gelmeyecek. Büyük işletmeler zaten büyük oldukları için, bunlar bir nebze olsun para kazanıyorlardı. Ancak köylerdeki üretici kardeşlerimiz, yem girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı para kazanamıyordu. Kesim fiyatlarının biraz artmasını gönülden istedik. Ancak 18 TL’nin üzerinde olmasını da istemiyoruz. Buda ithal hayvanın önünü açar. Bu nedenle istemiyoruz. Şu an 17 TL’den kesim yapılıyor. Buda makul görülüyor. Köylerdeki üreticilerimizin daha güçlenmesini sağlamak maksadıyla ithal hayvan gelmeyecek” dedi.
"KIYMA FİYATLARI ARTARSA KRİZ YAŞANIR"
Bazı bölgelerde kıyma fiyatlarında artış gözlendiğini aktaran Cetizli, “Kıyma fiyatlarında bazı bölgelerde artış var. Bursa bölgesinde de kademe kademe artışlar yapılıyor. Kadem kademe artışların yapılmasının mantıken uygun olmadığını ifade ediyoruz. Vatandaşın alım gücünün zayıf olduğundan dolayı, et tüketiminin düşmesi halinde, buna paralel olarak satış fiyatlarının da düşebilme korkusu var. Zam yapılmadıkça sürüm olur. Kıymanın fiyatı 26 TL. Yarın öbür gün zam yapılıp 30 TL’ye çıkarsa, vatandaş alamayınca bir kriz yaşanır” diye konuştu.
"SODA KATMA AZALDI"
1.5 yıl önce sütlere soda katıldığının söylendiğini hatırlatan Cetizli, “1.5 yıl önce yaptığım açıklama ile tepkileri üzerime çekmiştim. TBMM gündemine düşmüştü. Bakanlığımız bununla alakalı bir çalışma başlattı. Sokak sütlerinin ortadan kalkması için illerde, ilçelerde süt soğutma tankları konulması konusunda devletimiz yüzde 50 oranında hibe veriyor. Karar TBMM’den geçti, yakında tebliğ çıkacak. Soğutma tankı olmayan bir yer bırakmayacağız. Mahalle aralarında sıcak sütün satılmasını engelleyecek çalışmamız olacak. İlk zamanlarda tepki almıştım, ama sonunda haklı gördüler. Yapılan çalışmanın doğru olduğunu gördüler” şeklinde konuştu. Süde soda katmanın asgariye düştüğünü bildiren Şaban Cetizli, “Şu an süde soda katma olayı asgariye düştü. Az da olsa kullanılıyor. En kısa zamanda süte soda katma olayı ortadan kalkacak. 1.5 yıl önce analiz makinesi istemiştik. Ama Kaymakamlıktan destek gelmedi. Süt Birliği olarak kendi imkanlarımızla bazı köylere süt soğutma tankları koyduk. Devlet hibesi almaya çalışıyoruz. 2013 yılında 3 köyümüze daha soğutma tankı koyduk. Gün geçtikçe sütlerimizi soğuk zincire alıyoruz. Halkımızın sağlıklı süt içmesi konusunda uyarılarda bulunuyoruz. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz gerekli denetimleri yapıyor. Süt fiyatlarına 5 kuruş zam geldi. Şu an litresi 1.05 TL’den satılıyor” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.