Hatay’da Buğday Hasadı Başladı
Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı buğdaydan istediği verimi alamayan Hataylı çiftçilerin yüzü, bu yıl bol yağışlardan dolayı artan buğday rekoltesiyle güldü. Hububat tarımını başta Amik Ovası olmak...
Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı buğdaydan istediği verimi alamayan Hataylı çiftçilerin yüzü, bu yıl bol yağışlardan dolayı artan buğday rekoltesiyle güldü. Hububat tarımını başta Amik Ovası olmak üzere hemen hemen tüm belde ve köylerinde üretim yapılan Hatay’da bu yıl 750 bin dekarlık alanda buğday üretimi yapıldı.
Kış ve Bahar aylarının bol yağışlı geçmesinden dolayı üreticiler, 750 bin dekarlık alandan 375 bin ton rekolte bekliyor.
Bu yıl yaşanan olumlu mevsim şartlarından dolayı buğday rekoltesinin ortalamanın üzerinde seyretmesini beklediklerini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, “İl genelinde Hububat tarımı başta Amik Ovası olmak üzere hemen hemen tüm köy ve beldelerimizde üretim yapılmaktadır. Bu yıl itibari ile 750 bin dekar alanda buğday ekimi yapılmıştır ve rekoltemiz gerek iklim koşullarının iyi gitmesinden dolayı şu an rekolte beklediğimizin çok çok üzerinde bir rekolte bekliyoruz. 375 bin tonluk bir buğday hasadı bekliyoruz. Yaklaşık 1 haftadır hasadımız başladı. Devam ediyor. Bizde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak hasat esnasında ekiplerimizle birlikte gerekli kontrolleri yapıyoruz ama yoğun bir emek ve masrafla üretimi gerçekleştirilen dane kaybının önlenmesi, ehliyetli biçer döver operatörleri tarafından hasadın gerçekleşmesi maksadı ile ekiplerimizce gerekli kontrolleri sahada yapmaktayız. Buradan özellikle hem üreticilerimize hemde biçerdöverlerimize dane kaybının en aza indirilmesi ile alakalı gerekli tedbirlerin alınması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.
Geçen yıla oranla bu yıl Hatay’da yaklaşık yüzde 30-40’lık bir rekolte artışı beklediklerini kaydeden Tüfekçi, bunun da bölgelerinde iklim şartlarının uygun gitmesinden kaynaklandığını, rekolte konusunda bu yıl en yüksek rekolteyi beklediklerini söyledi.
Buğday üreticisi Fahrettin Aydın da, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan dolayı buğdayların çok zayıf yetiştiğini bu yüzden tarlalara biçerdöverlerin dahi gelemediğini belirterek, “Geçen sene her dekardan 200 ile 500 kilo arasında rekolte elde ettik. Ama bu yıl 550 ile 750 arasında yüksek bir rekolte bekliyoruz. Bu senenin yağışlı geçmesi nedeni ile rekolte oldukça yüksek” dedi.
Buğday fiyatlarının henüz açıklanmadığını da belirten Aydın, hasadını yaptıkları buğdayı ya emanete verdiklerini yada depoladıklarını belirterek, fiyatında 1 Haziran’dan sonra açıklanmasını beklediklerini söyledi.
Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri dane kaybının en aza indirilmesi için aşırı hassasiyet gösteriyor. Sahada çalışan ekipler hasadı yapılan yerleri dikkatle inceleyerek çiftçinin dane kaybını yaşamaması için gerekli kontrolleri yapıyorlar.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.