Buğday Başakları Dört Dörtlük
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, bu yıl buğday rekoltesinde yüzde 25-30 artış beklediklerini söyledi.Girmen, yaptığı açıklamada, Adana’nın Türkiye tarımında çok önemli bir yere sahip olduğ...
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, bu yıl buğday rekoltesinde yüzde 25-30 artış beklediklerini söyledi.
Girmen, yaptığı açıklamada, Adana’nın Türkiye tarımında çok önemli bir yere sahip olduğunu, bütün ürünlerde hemen hemen ilk hasadın Adana’da gerçekleştiğini, dolasıyla turfandacı bir il olduğunu ifade etti. Girmen, buğdayda da ilk hasadın yapıldığı Adana’da yaklaşık 2 milyon dekar alana ekim yapılarak elde edilen yaklaşık 750-800 bin ton buğday ile Türkiye buğday üretiminin yüzde 3’ünün karşılandığını kaydetti.
Türkiye genelinde yaşanan ve Adana’yı da büyük ölçüde etkileyen kuraklık nedeniyle geçen yıl buğday rekoltesinde yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığını anımsatan Girmen, "Bu yıl buğdaydan beklentimiz gayet iyi. Gerek iklim gerek hava şartları nedeniyle geçen yılki yüzde 25’lik kayıp olmayacağı gibi bu yıl yüzde 25-30’luk bir rekolte artışı bekliyoruz. Bunun en büyük nedeni buğdayın ekimi, büyümesi ve başak dönemindeki iklim şartlarıdır. Eğer bundan sonra herhangi bir felaket olmaz da böyle devam ederse bu yıl buğdaya dekar başına Adana ortalaması olan 500-600 kiloyu yakalayacağımızı düşünüyorum" dedi.
Girmen, Adana’da buğday hasadının yaklaşık 1 ay sonra başlayacağına dikkat çekerek, "Türkiye’nin en erkenci buğdayının yetiştiği Adana’da hasat mayıs ayının sonu itibariyle başlar. Şu anda ekili alanları gezdiğimizde başakların durumu çok iyi görünüyor. Başaklar dört dörtlük diyebiliriz" diye konuştu.
Süleyman Girmen, buğdayın kilogram fiyatının son dönemlerde 80-90 kuruş arasında değiştiğini ancak hasat başlamadan henüz bir fikir beyan etmenin yanlış olacağını sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.