Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:
Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde İMES Organize Sanayi Bölgesi’nin toplu açılış törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Popülist vaatlere dikkat edin. Bunlar ekonominin kanunlarla...
Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde İMES Organize Sanayi Bölgesi’nin toplu açılış törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Popülist vaatlere dikkat edin. Bunlar ekonominin kanunlarla yönetileceğini zannediyor. Ekonomi kanunla yönetilmiyor. Mantıkla yönetiliyor” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde kurulan İMES Organize Sanayi Bölgesi’nin toplu açılışı törenine katıldı. Halihazırda 66 tesisin üretim yaptığı ve 4 bin 500 kişinin istihdam edildiği İMES Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen tören ile yeni üretime başlayan 33 tesise İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, inşaat halindeki 79 tesise Yapı Kullanma İzin Belgesi ve kurulması planlanan 30 tesise de İnşaat Ruhsatı verildi. Törene Bakan Işık ile birlikte Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, Gbz Tknik Ünivsitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar ve çok sayıda davetli katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, “Gördüğünüz gibi biz gerçekten sanayicinin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak modern bir OSB kurma niyetindeyiz. Bu doğrultuda da bu yılın sonunda bütün altyapı eksikliklerimizi tamamlamak düşüncesindeyiz ve bu yönde çalışmalarımız ilerliyor. Buranın altyapı maliyetinin tüm yatırımlarla beraber toplam 500 milyon TL’ye ulaşacağını düşünüyoruz. Bugüne kadar devletimizden hiçbir şey talep etmedik, etmeyeceğiz de. Buranın arsasına da 30 milyon TL harcadık. Bunun sadece 1 milyon TL’si kamulaştırma maliyetidir. Bu harcamaların sonucunda biz modern bir OSB kurduğumuza inanıyoruz. Burada 214 adet fabrika 275 adet parsel olacak. Şu anda biz 175’ini tahsis etmiş durumdayız” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Artık Türkiye’miz, Kocaelimiz üreten bir bölge oldu. Bunları gördükçe enerjimiz artıyor. Ülkemiz adına seviniyoruz. Hayallerimizin gerçekleştiğini görüyoruz. Hamd olsun hem üretimde, hem çevrede, ulaşımda, sağlıkta, eğitimde çok önemli mesafeler aldık. Ama yeterli değil. Daha hızlı yürümemiz gerektiğine inanıyorum. Bizler yerel yöneticiler olarak iş dünyamızın, yatırımcımızın, iş adamlarımızın hep yanında olduk. Yanında olmaya devam edeceğiz. Önlerini açacağız. Asla engelleme hakkımız yok. Buna inanıyoruz. Birlikte bugüne kadar Kocaeli’de sanayicilerimizle, üreticilerimizle çok güzel işler başardık. Bazen bütçemiz yetmediği zaman bunu açık açık konuştuk ve yollar yaptık. Birlikte bugüne kadar çok önemli işler başardık. İnşallah bunlara devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “175 parselde 1 milyar TL’lik altyapı yatırımını içeren ve inşallah 2016 hedefinde 10 bin kişilik istihdam ve 1 milyar dolarlık ihracatı ortaya koyan İMES bölgesindeki tüm sanayicileri gönülden kutluyorum. Ortaya konulan bu başarı Türkiye’nin başarısıdır. Ortaya konulan bu başarı özel sektörümüzün hükümetimizin desteği ve sağlam politikalarla neyi başarabileceğinin en güzel örneğidir. Bugün sizlerin burada ortaya koyduğu irade değişen, büyüyen Türkiye’nin çok açık bir göstergesidir. Uluslar arası arenada iddialı olmak kolay bir şey değildir. Bu açılış hakikaten heyecan veriyor. Her birinizin hedefleri Türkiye’nin 2023’te Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olmak hedefinin gerçekleşeceğinin müjdesini veriyor. Bugün büyük fabrikaların açılışını gerçekleştirirken yarın da çok büyük bir gururu sizlerle paylaşacağız. Nasıl bugün burada sanayinin dönüşümünü gerçekleştiriyorsak, yarın da Bilişim vadisinin temelini atacağız. Türkiye’nin teknolojisinin orta seviyeden yüksek seviyeye dönüşümünü Bilişim Vadisi’nde gerçekleştireceğiz. Bu heyecan oldukça ve istikrar sürdükçe Türkiye bütün hedeflerini bire birer gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “2013 yılının Kasım ayında benden önceki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Nihat Ergün’ün katılımıyla 33 fabrikanın açılışı yapılmıştı. Aradan 1,5 yıl gibi kısa bir süre geçmesinden sonra 33 fabrikanın daha açılışını yapıyoruz. Ben inanıyorum ki kısa bir süre sonra da şu anda inşaatı olan 79 fabrikanın açılışını yapacağız. Bakın seçime 14 gün var ve biz açılışlara yetişemiyoruz. Artık toplu açılışlar yapmak zorunda kalıyoruz. Eskiden bir fabrika için büyük törenler yapılırdı. Şimdi 33 fabrika için toplu açılış yapıyoruz. Türkiye istikrar içinde yürümeye devam ediyor. Bazıları felaket telalığı yapıyor olabilir. Onlara itibar etmeyin. Bakın son açıklanan sanayi üretim rakamları bütün beklentileri aştı. Yüzde 4.7 ile bütün tahminlerin üzerine çıktı. Yine aynı şekilde kapasite kullanım oranları nisan ayında ciddi derecede yükseldi. Özellikle imalat sanayi yüzde 4.7 büyürken yatırım mallar, sermaye malları üretimindeki büyüme yüzde 14.9 oldu. Bunun anlamı önümüzdeki dönemde de Türkiye büyümeye devam edecek. Yine aynı şekilde imalat sanayinde kapasite kullanım oranı da yüzde 76.4’e çıktı. Bakınız Türkiye’yi eleştirenlere en güzel cevap nisan ayı bütçe oranları ile geldi. Türkiye seçime gidiyor. Muhalefetin her sözünden popülizm akan bir dönemde nisan ayı bütçemiz ciddi bir şekilde fazla verdi. Bu hükümetimizin seçime giderken dahi mali disiplinden taviz vermediğinin ciddi bir göstergesidir. Artık Türkiye krizlerle istikrarsızlıklarla anılan bir ülke değil. Bunun için Türkiye’nin sadece iç yatırımı değil doğrudan sermaye yatırımı da artıyor. 1999 döneminde bizden önceki koalisyon döneminde Türkiye’nin aldığı doğrudan yatırım 1 buçuk milyar dolar. Bizim dönemimizde 12 yılda 12 milyar dolar. Özellikle bize 233 milyar dolar seviyesinde teslim edilen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’yı biz 834 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkardık. 3 bin 300 dolar olan milli geliri bugün 10 bin 511 dolar seviyesine çıkardık. Bunları ülkemiz için yeterli görmüyoruz. Türkiye’nin daha büyük hedefleri var. Türkiye 2023 yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden bir olmak durumunda. Türkiye’ye yakışan budur. Türkiye Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nı 2 milyar dolara çıkarmak zorundadır. Kişi Başına Düşen Milli Gelirini 25 bin dolara çıkarmak zorunda. Popülist vaatlere dikkat edin. Bunlar ekonominin kanunlarla yönetileceğini zannediyor. Ekonomi kanunla yönetilmiyor. Mantıkla yönetiliyor. Biz büyük bir gayret gösteriyoruz. Bunun için de alınması gereken her türlü kararı hiç çekinmeden almaya devam ediyoruz. Bakın Avrupa hala krizden tam olarak çıkamadı. Avrupa’da ki liderlik eksikliği ya kararların vaktinde alınmamasına ya da alına kararların geç uygulanmasına sebep oluyor. Avrupa’nın büyümemesinin bizi biraz aşağı çektiğini de itiraf etmek zorundayız. Çünkü ihracatımızın yüzde 45’i Avrupa’ya yapılıyor” diye konuştu.
Yarın temelleri atılacak olan Bilişim Vadisi’nden de bahseden Bakan Işık, “Kocaeli’yi yüksek teknolojinin merkezi konumuna getirmek için çok gayret harcıyoruz. İstiyoruz ki Kocaeli bilgi teknolojisinin de merkezi olsun. Bunun için özellikle son dönemde çok önemli adımlar attık. Gebze İleri teknoloji Enstitüsü kendi halinde kendi evreninde durmuş bir atalet içerisindeydi. Buradan güçlü bir teknik üniversiteyi çıkardık. Gebze Teknik Üniversitesi inanıyorum ki önümüzdeki dönemin en iddialı teknik üniversitelerinden biri olacak. Burada bir noktayı da vurgulamak isterim. Gebze Teknik Üniversitesi’nde 7 tane yeni enstitü kuruyoruz. Savunma teknolojilerinden enerji teknolojilerine kadar. Biliyorsunuz Kocaeli Bilim Merkezimizi faaliyete geçirdik. Arzumuz çocuklarımızın ve gençlerimizin bilime merakını arttırmak ve bu sayede Türkiye’de bilimsel çalışmaların geleceğini garanti altına almak. Türkiye’nin bilgi toplumu haline gelmesi için kritik derecede önem verdiğimiz Bilişim Vadisi projesini de hayata geçiriyoruz. Altyapı çalışmaları büyük bir hızla sürüyor. Yarın üstyapının temelini atacağız. İnanın Bilişim Vadisi bittiğinde Kocaeli’nin çehresi de çok büyük şekilde değişecek. Şehrimiz ve ülkemiz için son derece önemli kritik bu projenin yarın temelini atacağız ve 2016 yılında ilk çalışmalarını başlatacağız. Türkiye’nin özellikle savunma sanayinde enerjide ulaşımda kritik öneme sahip kritik çiplerini üretecek çip fabrikasını da Kocaeli’de kuruyoruz. Çiplerini kendisi üreten kritik konularda dışarıya bağımlı olmayan bir Türkiye haline geleceğiz. Otomobil mükemmeliyet merkezini de TÜBİTAK bünyesinde kuruyoruz. İnşallah yerli otomobil markamızı da 2020’den önce yollara çıkaracağız. Bu arada sanayicimizin altyapı hizmetini de sürdürüyoruz. Bakın Körfez Geçiş Projemiz 2016’nın başında hizmete girecek. 30 Haziran’da Kuzey Marmara otoyolumuz ihale ediliyor. Kuzey Marmara Otoyolu ile TEM Otoyolu ve Körfez Geçişi birleştirilecek. Sanayilerimizi de bu yollarımıza bağlayacak projeleri de kısa sürede hayata geçireceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 33 tesise İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’nı, 79 tesisi temsilen bir firmaya Yapı Kullanma İzin Belgesi’ni ve ruhsat aşamasındaki 30 tesisi temsilen bir firmaya da İnşaat Ruhsatı’nı teslim etti. Program Bakan Işık ve protokol üyeleri tarafından 33 tesisi temsilen açılış kurdelesinin kesilmesi ile son buldu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.