ARGE’ye Yönelen Kazanıyor
Fransız, Alman ve ABD’li dünya devi pek çok firmanın kıyasıya rekabet ettiği kozmetik sektörüne yeni dahil olan LTS Teknoloji Grup, rakipler ne kadar büyük olursa olsun ARGE yatırımları ve doğru projeler ile sektörde başarıya ulaşılabileceğini kanıtladı.
Araştırma geliştirme (ARGE) çalışmaları ülkemizde son yıllarda sıklıkla dile getirilmesine karşın arzu edilen seviyeye ulaşamazken, ihracatta 2023 yılında 500 milyar dolar rakamını tutturmak isteyen Türkiye'nin hedefine ulaşabilmesi için ARGE yatırımlarının artması kaçınılmaz görülüyor. Ülkemizde son 10 yılda gayri safi milli hasıladan ARGE ve inovasyona ayrılan pay binde 1'ler düzeyinden 2012 yılında binde 84'e yükselmesine karşın, dünya devi ABD'nin gayri safi milli hasılasının yüzde 3'ünü ARGE ve inovasyona ayırdığı, yani yaklaşık 14 trilyon dolarlık GSMH'sinin 420 milyar dolarlık bölümünü yenilikçi yaklaşımların oluşturduğu bildirildi. Bu alanda yüksek bütçe ayıran ülkelerden biri de son 20 yılın teknoloji ve sanayi alanında öne çıkan Güney Kore oldu. Güney Kore’de ARGE payı yüzde 2,23'lere ulaştı. Ankara'da başkanı olduğu LTS Teknoloji Grup bünyesinde GeoMASS ARGE Laboratuvarı'nı faaliyete geçiren Talat Sam da, yüzde 100 Türk sermayesi ile işlettiği grubunda sermayesinin çok önemli bölümünü ARGE'ye ayırdı. Sam, ARGE çalışmaları sonrası özellikle kapalı hanımlar ve şapka, bone vs. takmak zorunda olanlar için geliştirdiği Revox şampuan ile atkuyruğu şampuanının kısa sürede büyük başarı yakaladığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Ülkemizde 2009 yılında ARGE yatırımlarının yüzde 65'i devlet, yüzde 35'i ise özel sektör tarafından yapılıyordu. 2012 yılında bu oranın 7-8 puan özel sektör lehine arttığını görüyoruz. Ancak bunlar yeterli değil. Gelişmiş ülkelerin dünya pazarlarına hükmeden firmalarıyla rekabet edebilmek için biz özel sektörün çok daha fazla ARGE yapması gerekiyor. Dünya devi ABD, gayri safi milli hasılasının yüzde 3'ünü ARGE'ye harcıyor, biz yeni yeni binde 84'lere çıkarıyorsak, bu işte bir yanlış var. 'Aklın yolu bir' dedik, sermayemizin ciddi bölümünü bünyemizdeki GeoMASS ARGE Laboratuvarı'na aktardık. Sonuçta ürün kalitemizle kozmetik gibi çok zor bir sektörün en çok konuşulan markalarından biri olmayı başardık. Biz neredeyse kazandığımızı tamamen ARGE'ye yatırdık. Ardından birbirinden başarılı sonuçlar aldığımız şampuan markaları ortaya çıktı. Örneğin onkoloji hastaları için ürettiğimiz ONKO şampuan ciddi bir boşluğu kapattı. Yeni ürün çalışmalarımız hızla devam ediyor. Müşteri memnuniyeti ise yüzde 98,6'larda." LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, ARGE ve inovasyonu "sabır, uykusuz geceler, devam edegelen masraf ve soyut fikirlerin somuta dönüşmesine çabalamak" olarak tanımlayarak, "Kabul edilir ki bu saydıklarımız çok sayıda kişi için özünde hoş olgular değil. ARGE’cilik bir nevi elde tas hamam hamam gezmektir. Tıpkı Aristo gibi. Tıpkı üretimlerimizden sadece biri olan kapalı saçlar için üretilen Revox şampuanda yaptığımız gibi” dedi. Türkiye’yi bu alanda yarışa sonradan katılan bir sporcuya benzeten Sam, “Türkiye ile dünyayı kıyasladığımızda biz yarışa sonradan katılan sporcu gibiyiz. Ama bir gün elbet bizim de en başından katılacağımız yarışlar ve branşlar olacak. Türk ARGE sektörü olarak bizler de çok sayıda şampiyonluklar kazanacağız. Buna inanıyor, kendimize güveniyoruz. Yeter ki zaman kaybetmeden ARGE kültürünü tabana yayalım” diye konuştu. LTS Teknoloji Grup, GeoMASS ARGE Laboratuvarı’nda geliştirdiği şampuanlarla öncelikle saç dökülmelerine kalıcı çözüm sağlamayı hedefliyor. Ürettiği Revox, Tlt-Med ve bazı rahatsızlıklara özel şampuanları eczaneler ve farklı satış kanalları ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Laboratuvarlarda uzman ekipler tarafından hazırlanan kapalı saçlar için üretilen Revox şampuanın İsviçre’de bulunan AB’den bağımsız enstitü tarafından yapılan araştırmada kapalı hanımlarda yüzde 98,6 oranında olumlu sonuç alındığı tespit edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.